Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

2. Основні можливості бізнесу в Інтернет

В даний час існує два основних напрями використання Інтернет в бізнесі: Internet як засіб комунікації, джерело довідкової інформації, засіб реклами і маркетингу для ведення бізнесу (господарської діяльності) поза електронними мережами і Internet як інструмент ведення електронного бізнесу, заснованого на принципах мережевої економіки.

Інтернет в бізнесі

Internet грає величезну роль в бізнесі як засіб комунікацій (E-mail, телеконференції, IP-телефонія тощо). Інтернет - не просто засіб комунікації, а інтерактивний канал взаємодії підприємців, що дозволяє їм спілкуватися в режимі онлайн.

Величезну роль грає Інтернет як джерело довідкової інформації для компаній. Вся інформація про товари і послуги, що надаються компаніями в Інтернеті, представлена у вигляді сайтів. Інтернет є засобом масової інформації, на серверах мережі зберігається величезна кількість інформаційних ресурсів (сотні мільйонів web-сторінок), пошук яких забезпечують інформаційно-пошукові системи.

Найважливішим завданням формування іміджу фірми (public| relations) є формування привабливого образу фірми в очах громадськості. Це досягається різними шляхами: рекламою, благодійними акціями, спонсорством, випуском прес-релізів і інформаційних матеріалів про діяльність фірми тощо.

Використання Internet дозволяє істотно знизитии затрати на public| relations. Зменшення вартості досягається за рахунок зниження накладів і скорочення кількості рекламних матеріалів, оскільки рекламні матеріали можна представити на Web-сайті компанії.

Реклама в Internet на відміну від традиційної реклами має свої особливості. У Internet необхідно розрізняти два типи реклами: рекламу Web-сайту і рекламу товарів або послуг. Для реклами або "розкручування" Web-сайту зазвичай використовують: реєстрацію сайту в пошукових системах, обмін банерами або посиланнями, вставку  МЕТА тегів: <title>, "keywords", "description", внесення до тексту ключових слів, розміщення платних посилань на популярних Web-серверах, вказівка адреси електронної пошти і адреси Web-сайту у всіх рекламних оголошеннях і т.д.

Розсилка e-mail, реклама в новинних розсилках, розміщення реклами на своїх рекламних сайтах і сайтах, популярних Web-серверах, а також  дошках оголошень є ефективним методом реклами товарів і послуг в Internet.

Бізнес в Інтернеті

Розвиток інформаційної інфраструктури глобальних мереж Інтернет привів до змін способів ведення бізнесу і появи електронного ринку. Відомо, що електронний бізнес - це підприємницька діяльність, в якій використовуються можливості  інформаційних технологій з метою створення прибутку.

Створення інформаційних продуктів (книг, інструкцій, програмного забезпечення і т.д.) і прямий продаж їх через віртуальні магазини є широко поширеним видом електронного бізнесу або інформаційного бізнесу в мережах Інтернет. Інформація - це найбільш прибутковий продукт 21 століття.

Основними  секторами ринку або моделями взаємодії суб'єктів ринку в комп'ютерних мережах є:

B2B - бізнес для бізнесу (Business-to-Business);

B2C - бізнес для споживача (Business-to-Consumer).

Електронна комерція охоплює такі напрями бізнес - діяльності в мережах Інтернет як торгівля (роздрібна або оптова) через віртуальні магазини, Web-витрини або торговельні центри; надання послуг; електронна реклама, маркетинг і т.д.

Для ведення електронної комерції необхідно в Інтернет відкрити свій Web-сайт, здійснити його "розкручування". Для автоматизації процесу торгівлі необхідно встановити на сайт спеціалізовану програму (скрипти), так званий "Віртуальний магазино", викласти на сайт відповідні товари і застосувати різні методи реклами і MLM- маркетингу з метою просування цих товарів.

Деякі компанії і приватні підприємці здійснюють прямі онлайнові продажі товарів (як матеріальних, так і інформаційних) з віртуальних складів або магазинів. Для просування своїх товарів вони використовують Direct marketing. Електронна комерція (е-commerce) і онлайнові продажі товарів - це майбутнє споживчого ринку.

До електронного бізнесу відноситься бізнес на валютному ринку, ринку цінних паперів, товарних ринках і ринках дорогоцінних металів.

1. Робота трейдером (торгівля) на світовому валютному (фінансовому) ринку "FOREX" (Foreign Exchange Market). Міжнародний валютний ринок є системою регіональних валютних ринків, що взаємодіють між собою за допомогою інформаційних технологій. Робота на міжнародному валютному ринку є сукупністю різних операцій по купівлі-продажу іноземних валют. Секрет торгівельних операцій полягає в тому, щоб купити дешевше, а продати дорожче.

2. OnLine - аукціони (інтернет-аукціони).

Робота на міжнародному аукціоні Ebay як покупця, так і продавця. Аукціон eBay - це місце для вигідного придбання необхідних Вам товарів і для ведення власного бізнесу.

Торгівля на Інтернет-аукціон "Ау-ау". Аукціон АУ-АУ - це місце для продажу і купівлі товарів

3. Бізнес на інвестиціях. Інвестиції - це вклади під відсотки. У Інтернет існує безліч інвестиційних фондів, які під певний відсоток пропонують узяти у позику у Вас гроші на певний проміжок часу.

Електронний бізнес включає: укладання договорів і контрактів, електронне управління закупівлями, виробництво ПЗ і цифрових товарів, формування і обробку замовлень, продажі, доставку товарів, маркетинг, фінансовий аналіз, платежі, пошук кадрів, підтримку клієнтів і підтримку партнерських стосунків.

Основні види (моделі) електронного або мережевого бізнесу викладені на сторіночці http://lessons-tva.info/business/bus.html

Тема 6:

Організація комп’ютерної безпеки та захисту інформації

(1 год.)

Лекція 6 (1 год.)

1. Комп'ютерна безпека і захист інформації.

2. Комп'ютерні віруси і їх методи класифікації.

3. Способи захисту від комп'ютерних вірусів. Антивірусне ПЗ.

1. Комп'ютерна безпека і захист інформації

Інформація є одним з найбільш цінних ресурсів будь-якої компанії, тому забезпечення захисту інформації є одному з найважливіших і пріоритетних завдань.

Безпека інформаційної системи - це властивість, що полягає в здатності системи забезпечити її нормальне функціонування, тобто забезпечити цілісність і секретність інформації. Для забезпечення цілісності і конфіденційності інформації необхідно забезпечити захист інформації від випадкового знищення або несанкціонованого доступу до неї.

Під цілісністю розуміється неможливість несанкціонованого або випадкового знищення, а також модифікації інформації. Під конфіденційністю інформації - неможливість витоку і несанкціонованого заволодіння інформацією, що зберігається (як тою, що передається, так і  тою, що приймається).

Відомі наступні джерела загроз безпеці інформаційних систем:

· антропогенні джерела, викликані випадковими або навмисними діями суб'єктів;

· техногенні джерела, що приводять до відмов і збоїв технічних і програмних засобів через застарілі програмниі і апаратні засоби або помилки в ПЗ;

· стихійні джерела, викликані природними катаклізмами або форс-мажорними обставинами.

У свою чергу антропогенні джерела загроз діляться на:

· внутрішні (дії з боку співробітників компанії) і зовнішні (несанкціоноване втручання сторонніх осіб з зовнішніх мереж спільного призначення) джерела;

· неумисні (випадкові) і умисні дії суб'єктів.

Існує достатньо багато можливих напрямів витоку інформації і шляхів несанкціонованого доступу до неї в системах і мережах:

· перехоплення інформації;

· модифікація інформації (вихідне повідомлення або документ змінюється або підміняється іншим і відсилається адресатові);

· підміна авторства інформації (хтось може надіслати лист або документ від вашого імені);

· використання недоліківопераційних систем і прикладних програмних засобів;

· копіювання носіїв інформації і файлів з подоланням засобів захисту;

· незаконне підключення до апаратури і ліній зв'язку;

· маскування під зареєстрованого користувача і привласнення його повноважень;

· введення нових користувачів;

· впровадження комп'ютерних вірусів і т. д..

Для забезпечення безпеки інформаційних систем застосовують системи захисту інформації, які є комплексом організаційно - технологічних міроприємств, програмно - технічних засобів і правових норм, спрямованих на протидію джерелам загроз безпеці інформації.

При комплексному підході методи протидії загрозам інтегруються, створюючи архітектуру безпеки систем. Необхідно відзначити, що будь-яка системи захисту інформації не є цілком безпечною. Завжди доводитися вибирати між рівнем захисту і ефективністю роботи інформаційних систем.

До засобів захисту інформації ІС від дій суб'єктів відносяться:

· засоби захист інформації від несанкціонованого доступу;

· захист інформації в комп'ютерних мережах;

· криптографічний захист інформації;

· електронний цифровий підпис;

· захист інформації від комп'ютерних вірусів.