Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Створення таблиці

Створення нової таблиці можна здійснити трьома способами:

· Намалювати

· Вставити

· Створити на основі існуючих даних (тексту, чисел)

1. Намалювати (створити) таблицю

Для створенн |я таблиці зі складним заголовком доцільно використовувати спосіб Намалювати таблицю, вибравши команду Таблиця / Намалювати таблицю. З'явиться плаваюча панель інструментів Таблиці і меж |і, за допомогою якої можна створити таблицю і здійснити її редагування і форматування.

2. Вставка (створення) таблиці

Щоб швидко створити просту таблицю, необхідно скористатися  командою Таблиця / Вставити / Таблиця. З'явиться діалогове вікно Вставка таблиці.

У цьому вікні можна задати розмір (кількість стовпців і рядків), встановити Автопідбір ширини стовпців, вибрати один з варіантів Автоформатування. Встановивши прапорець За замовчуванням для нових таблиць, можна зберегти вибраний формат і надалі використовувати його за замовчуванням.

3. Перетворення існуючого тексту в таблицю

При перетворенні тексту в таблицю необхідно вказати, в якому місці повинен починатися кожен стовпець. Для цього використовують символи роздільників. Як роздільник може бути вибраний знак абзацу, знак табуляції, крапка з комою або інший.

Введення тексту в комірку

Для введення тексту в комірку, необхідно клацнути на комірці і ввести текст з клавіатури або вставити з буфера обміну при копіюванні тексту. Якщо текст не поміщається в рядку, то він переноситься на інший рядок і збільшує висоту рядка.

Для зміни орієнтації тексту в комірці необхідно встановити курсор в комірку і в меню Формат вибрати команду Напрям тексту. Для зміни вирівнювання тексту в комірці на панелі інструментів Таблиці і межі вибирають параметр вирівнювання по вертикалі і горизонталі.

Для переміщення, копіювання і видалення тексту в комірках необхідно виділити цей текст. Виділений текст можна видаляти клавішею Delete або Backspace, а також копіювати і переміщати як за допомогою буфера обміну, так і методом переміщення за допомогою миші (при натиснутій лівій або правій клавіші).

Форматування тексту в комірках здійснюється методами форматування звичайного тексту. Додати текст перед таблицею на початку сторінки можна, якщо встановити курсор на початку першого рядка і натиснути клавішу Enter.

Редагування

До операцій редагування таблиць відноситься:

· Вставити і видалити рядки і стовпці

· Об'єднати і розбити комірки

· Розбити таблицю

Для редагування елементів (комірок, рядків, стовпців) необхідно виділити ці елементи, а потім використовувати меню Таблиця або контекстне меню.

Для форматування таблиці використовується команда Автоформат в меню Таблиці, а також панель інструментів Таблиці і межі.

Електронні таблиці

За допомогою таблиць можна вирішити деякі завдання, які характерні для електронних таблиць. До цих завдань відносяться різні обчислення і сортування елементів таблиці. Ці завдання виконуються командами Сортування і Формула в меню Таблиці.

Розглянемо способи обчислень

1. Сума рядка або стовпця чисел

· Виділити комірку, в якій відображатиметься сума

· У меню Таблиця вибрати команду Формула

· Якщо виділена, комірка знаходиться в самому низу стовпця чисел, Word виводить формулу =SUM(ABOVE), а якщо виділена комірка знаходиться з правого краю рядка чисел, Word пропонує формулу =SUM(LEFT).

2. Виконання обчислень

· Виділити комірку, в який буде поміщений результат

· У меню Таблиця вибрати команду Формула

· Якщо Word пропонує формулу, яка не підходить для обчислень, то її необхідно видалити

· У списку "Вставити функцію" вибрати функцію. Для посилання на комірки ввести у формулу адреси цих комірок в дужках, наприклад для підсумовування вмісту комірок B5 і C7 ввемти формулу =SUM(b5,c7).

При зміні посилань на комірки результати обчислень можна відновити, виділивши поле і натиснувши клавішу F9.