Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

5. Економіко - математичні застосування Excel

До типових економіко-математичних застосувань Excel відносяться:

  • структуризація і первинна логічна обробка даних;

  • статистична обробка даних, аналіз і прогнозування;

  • проведення фінансово-економічних розрахунків;

  • розв’язування рівнянь і оптимізаційних задач.

5.1. Структуризація і первинна логічна обробка даних

Списки в Excel є прикладом формалізованої структури вихідної інформації. Список - це таблиця, що міститься на робочому листі Excel, дані в рядках якої мають однорідну структуру або дані одного типу. До традиційних задач первинної або попередньої логічної обробки даних відносяться сортування і вибірка (фільтрація) за заданим критерієм. Ці задачі висвітлені вище в розділі Обробка інформації в списках.

5.2. Статистична обробка даних, аналіз і прогнозування

Функції, що реалізовують статистичні методи обробки і аналізу даних, в Excel реалізовані у вигляді спеціальних програмних засобів - надбудови Пакет аналізу, яка входить в постачання Microsoft Office і може встановлюватися за бажанням користувачів. Установка надбудови Пакет аналізу здійснюється так само, як і установка інших надбудов за допомогою команди Сервіс/Надбудова. Далі необхідно встановити прапорець перед пунктом Пакет аналізу і натиснути ОК.

Після успішної установки надбудови в меню Сервіс з'явиться пункт: Аналіз даних, а у вікні майстра функцій стає доступною категорія функцій - Статистичні.

Метою статистичного дослідження є виявлення і дослідження співвідношень між статистичними (економічними) даними і їх використання для вивчення, прогнозування і прийняття рішень. Фундаментальним поняттям статистичного аналізу є поняття ймовірності і випадкової величини. Excel не призначений для комплексного статистичного аналізу і обробки даних, але за допомогою команд, доступних з вікна Аналіз даних можна провести:

· описовий статистичний аналіз (описова статистика);

· ранжування даних (Ранг і персентиль);

· графічний аналіз (Гістограма);

· прогнозування даних (Ковзаюче середнє, Експоненціальне згладжування);

· регресійний аналіз (Регресія) і т. д..

Статистичні функції для регресійного аналізу з категорії Статистичні у вікні майстра функцій:

· ЛИНЕЙН(знач.У; знач.Х; константа;стат.) - визначає параметри лінійного тренда для заданого масиву;

· ТЕНДЕНЦИЯ(знач.У;знач.Х; нові знач.Х; константа;) - визначає передбачувані значення відповідно до лінійного тренду для заданого масиву (метод найменших квадратів) і багато інших.

5.3. Проведення фінансово-економічних розрахунків

Одна з найважливіших сфер застосування Excel - це здійснення фінансових розрахунків. Фінансові обчислення включають всю сукупність методів і розрахунків, що використовуються при прийнятті управлінських рішень (від елементарних арифметичних операцій до складних алгоритмів побудови багатокритерійних моделей, що дозволяють отримати оптимальні характеристики комерційних операцій і т. д.).

У Excel реалізовані вбудовані і додаткові фінансові функції. Для застосування додаткових функцій необхідно встановити надбудову Пакет аналізу.

За типом вирішуваних завдань всі фінансові функції Excel можна розділити на умовні групи:

  • функції для аналізу інвестиційних проектів;

  • функції для аналізу цінних паперів;

  • функції для розрахунку амортизаційних платежів;

  • допоміжні функції.

Застосування функцій для фінансових розрахунків здійснюється за допомогою майстра функцій (Вставка/Функція, вибрати категорію Фінансові)