Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Як здійснюється передача Web-сторінок в Інтернет?

Можливість роботи з Web-сторінками забезпечує один з видів сервісу Internet, який називається World Wide Web або скорочено WWW. У основу World Wide Web був покладений протокол прикладного рівня http, який забезпечує прийом і передачу Web-сторінок|.

WWW працює за принципом клієнт-сервери: сервери Internet по запиту клієнта, який здійснюється за допомогою Web-браузера, встановленого на комп'ютері користувача, направляють йому копії документів. Отримавши документи, , Web-браузер ПК користувача, інтерпретує дані і відображає вміст документів на екрані.

Для створення Веб-сайту компанії необхідно:

· визначити мету створення сайту

· розробити ТЗ

· зареєструвати домен сайту в певній зоні (com, ru, ua, net і т. д.)

· розробити сайт

· розмістити сайт на хостингу

· зареєструвати в пошукових системах і тематичних каталогах

· виконати пошукову оптимізацію сайту

· здійснювати постійну підтримку сайту

Визначення мети створення сайту

Сайти створюються з різною метою, наприклад, для ведення електронного бізнесу, для підтримки учбового процесу, для надання інформації, надання фінансових послуг і т. д..

Розробка технічного завдання

У технічному завданні враховуються всі етапи розробки і супроводу сайту, цілі і призначення сайту, його дизайн, методи навігації, вказується мова розмітки сторінок і т. д.

Зазвичай сайт повинен включати:

1. Інформацію про компанію, реквізити: поштова адреса, телефон, адреса електронної пошти

2. Каталог пропонованої продукції або послуг

3. Інформаційний розділ (новини, статті, аналітичні огляди з тематики пропонованої продукції або послуг)

4. Гостьову книгу

5. Способи оплати

6. Лічильники кількості відвідувачів (лічильники рейтингів).

Реєстрація домена

Реєстрація домена здійснюється у вибраній користувачем зоні ua, ru, com, net, info і т. д.. Залежно від призначення сайту вибирається його зона реєстрації. Для реєстрації сайту бажано вибрати домен другого рівня, наприклад lessons-tva.info, хоча можна працювати і з доменом третього рівня, наприклад tva.jino.ru.

Домен другого рівня реєструється у реєстратора – організації що займається адмініструванням доменних імен, наприклад http://www.imhoster.net/domain.htm. Домен третього рівня отримується, як правило, разом з хостингом в хостинговій компанії. Ім'я сайту вибирають, виходячи з виду діяльності, назви компанії або прізвища власника сайту.

Розробка сайту - найважливіший етап створення сайту

Розробка сайту - це складний і трудомісткий процес. При розробці сайту необхідно приділяти велику увагу вмісту, структурі і дизайну (графічному оформленню) Web-сторінок, а також структурі Web-сайту і методам навігації по Web-вузлу.

Головне на сайті – це його вміст або контент, структурованість інформації, навігація, і лише потім графічне оформлення або дизайн сайту. Іншими словами дизайн сайту визначається вмістом матеріалів, які на ньому публікуватимуться.

Для розробки сайту використовуються різні засоби: конструктори сайтів (дизайнери), WebCoder

1.6.0.0, професійні додатки: Macromedia HomeSite Plus v5.1 for Windows XP, Macromedia Dreamweaver, Microsoft FrontPage і т. д.. Для створення сайтів доцільно використовувати редактори українською (російською) мовою Macromedia Dreamweaver 8.0.1 або FrontPage 2003.

У редакторі FrontPage існують майстри, які дозволяють легко створювати Web-сайт, шаблони Web-сторінок і Web-вузлів, розмітку (структуру), що містить і дизайн, необхідні для швидкого створення як Web-сторінок, так і Web-сайтів. За допомогою FrontPage можна також створювати Web-сторінки і Web-сайти на базі порожньої сторінки і порожнього Web-вузолу.

При створенні сайту необхідно оптимізувати його для пошукових систем, оскільки відвідувач приходить на сайти в основному з пошукових систем, тому необхідно прагнути до високого рейтингу в пошукових системах.

Особливу увагу необхідно приділяти таким мета - тегам як Тitle (заголовок), Keywords (ключові слова) і Description (опис), а також розташуванню ключових слів в тексті Web-сторінок.