Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Збереження документа Word

Під час роботи з документом, він знаходиться в оперативній пам'яті. Для того, щоб записати цей файл на диск, необхідно в меню Файл вибрати команду Зберегти, і задати необхідні параметри у вікні діалогу Збереження документа.

При збереженні документа у вікні діалогу необхідно: Вказати ім'я файлу, вибрати Тип файлу, вибрати папку, в якій зберігаються атрибути файлу і диск на якому буде збережений файл. Відкритий файл можна зберегти на диск під іншим ім'ям, вибравши в меню Файл команду Зберегти як.

Закриття документа і вихід з Word

Для виходу з програми можна скористатися одним з наступних способів:

· вибрати команду Вихід в меню Файл

· вибрати команду Закрити в меню Файл

· клацнути кнопку Закрити на рядку заголовка

· двічі клацнути кнопку віконного меню

· вибрати у віконному меню команду Закрити

Відкриття документа в Word

Документ в Word можна відкрити декількома способами:

· вибрати команду Відкрити в меню Файл і у вікні діалогу Відкриття документа вказати ім'я і місце розташування файлу

· Клацнути кнопку Відкрити  на панелі інструментів Стандартна і двічі клацнути значок файлу у вікні діалогу Відкриття документа

Для одночасного відкриття декількох файлів їх імена необхідно виділити у вікні діалогу, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, а потім клацнути кнопку Відкрити.

Багатовіконний режим роботи Word

Текстові процесори можуть одночасно працювати з декількома документами в різних вікнах. При введенні і редагуванні тексту Word працює в активному вікні, в якому можливий доступ до команд меню. Команди в меню Вікно дозволяють упорядковувати вікна документів, переходити з одного вікна в інше і розділяти робочу зону вікна на дві частини.

Основними етапами Створення (підготовки) текстових документів в Word є:

· набір тексту

· редагування тексту

· форматування

· перевірка правопису

· друк тексту

· збереження

Кожен етап складається з виконання певних операцій. Введення тексту можна здійснювати за допомогою його набору з клавіатури і вставляти в документ різні текстові фрагменти з інших документів. Набір тексту здійснюється натисненням клавіш на клавіатурі ПК, при цьому черговий символ відображується на екрані у позиції курсора, а курсор переміщається на одну позицію вправо. Пропуски, які текстовий редактор автоматично вставляє для вирівнювання рядків, називають “м'якими”. “Жорсткі” пропуски вносяться до тексту при натисненні клавіші Пропуск на клавіатурі ПК. Ознакою відокремлення слова від слова є «Жорсткий» пропуск, тому між словами необхідно встановлювати один «Жорсткий» пропуск. Розділовий знак не треба відокремлювати пропуском від попереднього слова, а після розділового знаку необхідно обов'язково вводити пропуск. “Жорстка” ознака кінця рядка створюється натисненням клавіші Enter для вказівки завершення абзацу.

Редагування тексту в Word

Після введення тексту він піддається різним змінам. Редагування документа в Word здійснюється командами меню або натисненням клавіш на клавіатурі ПК.

Операції редагування (видалення, вставка, переміщення) здійснюються над:

· Символами

· Рядками

· Фрагментами

Введення символів здійснюється з клавіатури (у режимі вставка або заміна), а для видалення символів використовують клавіші Backspace або  Delete.

Операціями редагування для рядків є: видалення рядка, поділ одного рядка на два, злиття двох рядків в один, вставка порожнього рядка.

Операції редагування (копіювання, переміщення і видалення) для фрагментів. Фрагментом називається безперервна частина тексту. Для видалення, копіювання, переміщення фрагмента необхідно його виділити. Виділити фрагмент можна за допомогою миші або клавіатури. У Word застосовуються різні способи виділення для слова, рядка, речення, абзацу (одинарне, подвійне або потрійне клацання мишею в абзаці або зліва від абзацу на смузі виділення). Виділений текст можна копіювати, переміщати і видаляти як за допомогою буфера обміну, так і методом переміщення за допомогою миші (при натиснутій лівій або правій клавіші). Після виділення фрагмента операцію копіювання або переміщення можна виконати наступними способами:

· використовуючи ліву кнопку миші (перетягання)

· використовуючи праву кнопку миші (перетягання)

· за допомогою команд меню Правка

· за допомогою команд контекстного меню

· за допомогою піктограм на панелі інструментів (вирізати, копіювати, вставити)

· з клавіатури (набір клавіш)

Для відміни помилкової дії в Word застосовується операція відміни. Команда відміни знаходиться в меню Правка і на панелі інструментів. Окрім команди відміни існує команда відміни відміни.

Редагування існуючого тексту в Word за допомогою команди Правка \Замінити

Передбачена в Word можливість пошуку і заміни тексту значно прискорює процес редагування (правки) великого тексту. Крім того, за допомогою цієї команди можна здійснювати пошук і заміну певних параметрів форматування, спеціальних символів і інших об'єктів документа.