Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

3. Знайомство з програмою FrontPage

Прикладна програма FrontPage 2003 – це візуальний html-редактор для швидкого створення сайту.  Мова HTML є основною мовою програмування Web - середовища. За допомогою FrontPage можна створювати структуру сайту, формувати сторінки, додавати інтерактивні засоби і завантажувати файли на  сервер в мережі Інтернет.

Web–сторінки засновані на мові опису гіпертекстових документів HTML (Hypertext MarkupLanguage). У HTML для визначення вмісту і формату гіпертекстових документів використовуються команди, які називаються  тегами (tags). HTML – сторінками є документи в звичайному текстовому форматі, що містять спеціальні команди форматування (теги HTML). Для того, щоб створити сайт за допомогою FrontPage, нема необхідності вивчати HTML. FrontPage дозволяє досить просто набрати текст, який можна помістити на Web - сторінку, розташувати в потрібних місцях малюнки. Використовуючи FrontPage, можна створювати ефекти, для яких зазвичай потрібні скрипти або програми DHTML.

Сайт або Web-вузол – це набір зв'язаних між собою близьких за змістом Web-сторінок і файлів. У програмі FrontPage існують майстри, які дозволяють створювати сайт, і шаблони або  набір заздалегідь розроблених текстових і графічних форматів, на основі яких можуть створюватися нові веб-сервер - сторінки. Майстри і шаблони FrontPage дозволяють створювати сайти різних типів.

На кожному сайті існує одна Web-сторінка, яка називається головною або домашньою. Домашня сторінка – перша Web-сторінка, на яку потрапляє відвідувач сайту. Використовуючи навігацію або гіперпосилання, користувачі зможуть потрапити і на інші сторінки сайту.

Зазвичай сайт розміщується на Web-сервері – комп'ютері, який надає доступ до Web-сторінок відвідувачам сайту. FrontPage дозволяє створювати сайт безпосередньо у файловій системі комп'ютера користувача, а потім, коли він буде готовий, опублікувати його на Web-сервері.

Вікно додатку FrontPage

Після запуску програми FrontPage (Пуск \Программы \ FrontPage) на екрані з'явиться вікно ljlfnre, в якому відображfється нова сторінка (нов_стр_1.htm). В області завдань відображається панель Приступаючи до роботи.

Вікно додатку FrontPage містить: рядок заголовку, рядок меню, панелі інструментів редагування і форматування, кнопки швидкого вибору тега (для редагування і введення тегів), ярлички вкладок вибору сторінок (для переходу між сторінками), робоче вікно, в якому відображається нова сторінка, панелі малювання, кнопки режимів перегляду, індикатор очікуваного часу завантаження сторінок при швидкості 56 кбіт/с, індикатор розміру сторінок, область завдань.

В редакторі FrontPage можна користуватися одним з чотирьох режимів перегляду: "Конструктор", "Код", "З розділенням" і "Перегляд". У режимі "Конструктора" як в будь-якому текстовому редакторі можна у візуальному режимі створювати, редагувати і форматувати сторінку, тобто вводити текст, додавати малюнки, таблиці. При цьому теги мови HTML автоматично додаються у фоновому режимі, але кодування HTML на екрані не відображається.

У режимі "Код" на екрані відображаватиметься все кодування і можна безпосередньо редагувати код HTML, а також вводити нові коди. На малюнку представлений HTML – код нової порожньої сторінки в редакторі FrontPage .

У режимі "З розділенням" - на екрані відображається Web-сторінка одночасно в режимі Код і в режимі Конструктор. У режимі перегляду  Web–сторінка має вигляд аналогічний її відображенню в Web–браузері.

Команди, які призначені для роботи з Web–сторінками і Web–вузлами, розташовані в меню Вид редактора FrontPage:

· Сторінка – це режим перегляду і розробки сторінки.

· Папки – відображається структура папок поточного сайту.

· Віддалений вузол – вузол, який знаходиться на сервері мережі Інтернет.

· Звіти – надаються відомості про Web – вузол.

· Переходи – відображається структура переходів між сторінками сайту.

· Гіперпосилання – відкриває список посилань поточної сторінки.

· Завдання – відкриває список завдань для поточного сайту