Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Робота з каталогами

1. Створити каталог: A:\>md urok натиснути Enter;

2. Видалити каталог: A:\>rd urok натиснути Enter;

3. Проглядання каталога (зміст каталога): A:\>DIR натиснути Enter;

4. Зміна поточного каталога: A:\>cd urok  натиснути Enter;

5. Перехід в кореневий каталог: A:\urok>cd.. натиснути Enter;

6. Відображення переліку каталогів диска: A:\>TREE А: /F натиснути Enter.

Робота з дисками

· Перехід з диска на диск: С:\ windows| >A: натиснути Enter, отримаємо A:\|>

· Форматування дисків: C:\> format а: натиснути Enter

· Задавання мітки на диску: A:\vol натиснути Enter

· Читання мітки: A:\label натиснути Enter

5. Операційна система Windows xp

Операційна система Windows XP - це сучасна багатозадачна багатокористувацька 32 - розрядна ОС з графічним інтерфейсом користувача. Історія розвитку ОС Windows викладена в розділі http://lessons-tva.info/edu/inf-win/index.html

Операційні системи сімейства Windows є найбільш поширеними ОС, які встановлені в домашніх і офісних ПК.

Графічна оболонка ОС Windows забезпечує взаємодію користувача з комп'ютером у формі діалогу з використанням введення і виводу на екран дисплея графічної інформації, управління програмами за допомогою піктограм, меню, вікон, панелей (управління, завдань, інструментів) та інших елементів управління.

Основними елементами графічного інтерфейсу Windows є: Робочий стіл, Панель завдань з кнопкою Пуск. Оскільки у Windows застосований графічний, призначений для користувача інтерфейс, то основним пристроєм управління програмами є маніпулятор миша.

Маніпулятор миша

Покажчик миші – графічний елемент, який пересувається по екрану синхронно з переміщенням самого маніпулятора по поверхні столу. Як правило, покажчик миші використовується для вибору команд меню, переміщення об'єктів, виділення фрагментів тексту і т.д.

Вид покажчика миші на екрані залежить від виконуваної операції:

· при виборі об'єкту покажчик має вид стрілки, направлено під кутом вгору |;

· у вікні документа покажчик нагадує англійську літеру I;

· якщо операційна система зайнята | виконанням яких-небудь операцій і не може працювати з користувачем, покажчик має форму пісочного годинника.

Для того, щоб вказати об'єкт, представлений на екрані, необхідно перемістити мишу так, щоб вістря стрілки покажчика  розмістилося поверх цього об'єкту. Щоб вибрати об'єкт на екрані, необхідно встановити на нього покажчик, а потім натиснути ліву кнопку миші.

Клацання (короткочасне натиснення кнопки) – одна з основних операцій миші. Для її виконання слід швидко натиснути і відпустити кнопку миші. Клацанням виділяють об'єкт у вікні програми, вибирають потрібну команду в меню і так далі

При клацанні правою кнопкою миші на елементах Windows відображуєтьс|я контекстне меню. Крім того, можна отримати довідку по елементах діалогового вікна.

Подвійне клацання проводиться, коли покажчик миші встановлений на певному об'єкті і використовується, як правило, для відкриття файлу.

Перетягання об'єкту (Drag and Drop) (перетягання, транспортування, переміщення) – це операція, в результі виконання якої змінюється місце розташування об'єкту.

Для її виконання треба помістити покажчик на потрібному об'єкті (піктограмі, папці, файлі), натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістити мишу так, щоб цей об'єкт переміщався разом з нею.

Перетягувати об'єкт можна і правою кнопкою миші. Після того, як кнопка миші буде відпущена, на екрані з'явиться контекстне меню з набором можливих дій.