Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Технологія створення і редагування текстового документа в Microsoft Word 2003

Текстовий редактор – це програма, яка дозволяє створити документ з текстовими даними.

Текстовий процесор – це програма для введення, редагування і обробки текстових документів з різною інформацією (наприклад, з таблицями, графікою і т. д.).

До текстових редакторів і процесорів можна віднести: вбудовані текстові редактори; редактори інструментальних комп'ютерних програм; універсальні текстові процесори; редактори наукових документів; програми для верстки макетів журналів і книг (видавничі системи).

В даний час найбільш популярним є текстовий процесор Microsoft Word 2003, проте вже з'явилася нова версія Microsoft Office 2007.

У Word 2003 можна створювати документи наступних типів:

· Новий документ

· Веб – сторінка

· XML - документ

· Повідомлення E-mail

· Повідомлення – факс

· Конверти і наклейки

· Шаблони

Початок роботи з Word

Всі нові текстові документи в Word створюються на основі шаблонів. Шаблон – це документ, який використовується як зразок для створення нових текстових документів.

Після запуску Word на екрані відображається вікно, в якому видно порожній текстовий документ, заснований на шаблоні Звичайний.

За замовчанням всі текстові документи в Word створюються на основі шаблону Звичайний (Normal|.dot), а весь текст вводиться в стилі Звичайний (Normal), в якому встановлені основні параметри форматування: шрифт - Times New Roman, розмір шрифту - 10 пунктів, вирівнювання по лівому краю, одинарний міжрядковий інтервал.

У вікно порожнього текстового документа можна ввести текст, вставити таблицю, малюнок і т. д.. Порожній документ має назву Документ 1, показаний в рядку заголовка.

Текстовий документ в Word можна створити наступними способами:

· вибрати команду Створити в меню Файл, потім в області завдань (зміниться режим на «Створення документа») в розділі Створення вибрати «Новий документ», заснований на шаблоні Звичайний або в розділі Шаблони в пункті «На моєму комп'ютері» вибрати необхідний шаблон або майстер, на основі якого потрібно створити документ або шаблон;

· клацнути піктограму Створити на панелі інструментів Стандартна, відкриється порожній документ Документ 1, заснований на шаблоні Звичайний.

При створенні нових документів їм послідовно присвоюються номери 2, 3, 4, 5 і так далі. У порожньому документі вгорі зліва видно мерехтливу вертикальну лінію, яка називається курсором введення. Курсор вказує, куди вводитиметься символ з клавіатури або вставлятиметься який-небудь об'єкт (малюнок, таблиця і т. д.).

Положення курсора можна змінити клавішами управління курсора  або маніпулятором миша лише в межах набраного тексту. У рядку стану редактора на екрані дисплея видно номер рядка документа і номер позиції, де перебуває курсор.

Режим роботи Word – вставка або заміна

Текстовий процесор Word працює в режимі вставка або заміна. Режими можна перемикати за допомогою клавіші Ins. У режимі «вставка» символи, що вводяться з клавіатури, зсовуютьть вправово текст документа, розташований за курсором. У режимі заміни замість символу, розташованого праворуч від курсора, вводиться новий символ з клавіатури.

Перед введенням тексту доцільно встановити параметри і необхідну орієнтацію сторінки, виконавши команду Файл / Параметри сторінки, вкладка Поля.