Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Створення нової презентації (майстер автовмісту, шаблон оформлення, порожня презентація)

Презентацію можна створити декількома способами:

  • Скористатися майстром автовмісту, який на основі отриманих відповідей створює презентацію необхідного вмісту і дизайну (на основі шаблонів презентації, які включають зразки слайдів з текстовими наповнювачами і дизайн презентації).

  • Створити презентацію на основі шаблону, що визначає дизайн (але не вміст) презентації.

  • Відкрити наявну презентацію і на її базі створити нову презентацію.

  • Створити нову презентацію без розмітки, тобто презентацію на базі порожніх слайдів або застосувати розмітку до порожніх слайдів (макети тексту, макети вмісту або макети тексту і вмісту).

Майстер авто вмісту

Для створення презентації будь-яким способом необхідно:

1. У відкритому вікні додатку PowerPoint вибрати команду Файл/Создать, в області завдань відкриється панель Створення презентації.

2. При створенні презентації за допомогою майстра автовмісту потрібно в області завдань вибрати команду «З майстра автовмісту», який дозволяє створити набір слайдів певного формату на вибрану тему.

3. На першому кроці роботи майстра відображається вікно майстра з ввідною інформацією по створенню нової презентації, в якому слід натиснути кнопку Далі.

4. Другий крок передбачає вибір одного зі стандартних видів презентації, які визначають її основну ідею і вміст (доповідь, учбовий курс і т. д.).

5. На наступному етапі необхідного визначити спосіб виведення презентації (стиль), наприклад, презентації на екрані або презентації в Інтернеті.

6. Потім слід вказати заголовок презентації, а також вибрати об'єкти, які розміщуватимуться на кожному слайді (нижній колонтитул, № слайду, дата останньої зміни).

7. Останнє вікно майстра містить інформацію про те, що всі необхідні дані вказані. Для завершення роботи із створення презентації слід натиснути кнопку Готово, після чого буде створена нова презентація, яка відображатиметься в режимі Звичайний. Назва слайду, презентації з'являється на панелі слайдів. Повна презентація, включаючи текстові наповнювачі, які є на кожному слайді, відображаються на панелі структури зліва у вікні PowerPoint.

8. Тепер можна приступити до роботи з презентацією, заміщаючи текстові наповнювачі на слайдах потрібними відомостями. Для цього потрібно клацнути лівою клавішею миші в текстовому полі і ввести новий текст.

Шаблон оформлення

У PowerPoint існує два види вбудованих шаблонів – шаблони презентації і шаблони оформлення, які базуються на зразку слайдів і зразку заголовків. При роботі з майстром автовмісту використовується шаблон презентації. Цей шаблон включає набір слайдів по стандартних видах презентацій, а слайди включатьть в себе як дизайн (форматування слайду), так і зразки слайдів, які містять текстові наповнювачі.

Що стосується шаблону оформлення, то в ньому містяться лише засоби форматування слайдів презентації, тобто за його допомогою можна призначити лише стиль слайду, а розмітку слайдів треба здійснювати за допомогою панелі «Розмітка слайдів» в області завдань. Іншими словами, шаблони оформлення – це шаблони, які є набором параметрів шрифтів, що використовуються в слайдах, кольорів фону, колірних схем слайдів презентації т.д.

Щоб приступити до створення нової презентації, використовуючи шаблон оформлення, необхідно:

1. Завантажити додаток PowerPoint. За замовчуванням PowerPoint відкривається в режимі Звичайний. Тобто у вікні додатку відображатиметься титульний слайд в режимі Звичайний, в області Структури/Слайди з'явиться ескіз першого слайду, а в області завдань відображатиметься панель «Приступаючи до роботи».

2. Потім необхідно виконати команду Файл/Создать, внаслідок чого в області завдань з'явиться панель «Створення слайду».

3. Далі на панелі «Створення слайду» потрібно вибрати команду «З шаблону оформлення», і в області завдань з'явиться панель «Дизайн слайду». У розділі «Застосувати шаблони оформлення» представлені всі шаблони оформлення, які є засобами форматування слайдів. Для призначення стилю титульному слайду необхідно клацнути на необхідний шаблон в області завдань. Таким чином, відформатується перший слайд із застосуванням вибраного шаблону оформлення.

4. Тепер можна редагувати слайд заголовка, що відформатований.

5. Після цього можна створити наступний слайд, клацнувши на піктограмі «Створити слайд» на панелі інструментів. В області слайдів з'явиться другий слайд в стилі першого слайду, а в області завдань відкриється панель «Розмітка слайду», за допомогою якої можна призначити розмітку другому слайду, використовуючи макети тексту, макети вмісту або макети тексту і вмісту.

6. Аналогічно створюються наступні слайди презентації.

Слід зазначити, що шаблон оформлення може бути застосований не лише до створюваної, але і до вже наявної презентації. Для цього слід відкрити необхідну презентацію і тоді скористатися командою Формат/Оформлення слайду. Після вибору потрібного шаблону в області завдань слід натиснути кнопку ОК, щоб він був застосований до всіх слайдів відкритої презентації.