Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Естонія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
31.18 Кб
Скачать

Естонія розташована в серці одного з найбільших ринків Європи - регіоні Балтійського моря. Завдяки вигідному географічному розміщенню, стрімкому економічному розвитку і ліберальній податковій системі Естонія є лідером серед країн Східної Європи із залучення іноземних інвестицій, а також з інвестування на душу населення за кордоном. Економічні реформи, які проводяться в Естонії визнані одними із найбільш успішних серед країн Центральної та Східної Європи.

Естонія розташована на північно-західній околиці Східно-Європейської рівнини біля берегів Балтійського моря, між Фінською і Ризькою затоками. На рівній північно-західній частині східної Європейської платформи. Середня висота над рівнем моря становить лише 50 м.

Близько 9 % території — острови, з них о-ви СааремааХіюмаа та інші утворюють Західно-Естонський (Моонзундський) архіпелаг. Середня висота території Естонії становить близько 50 метрів, більш висока — південно-східна частина Естонії з височинами Хаанья (найвища точка республіки — гора Суур Мунамяґі, висота 318 м).

Рельєф

Рельєф рівнинний та горбистий. Домінують льодовикові і водно-льодовикові форми рельєфу — хвилясті моренні і водно-льодовикові рівнини, моренні горби, ками, ози, друмліни. Вздовж північного узбережжя Естонії простягається Північно-Естонський глінт (західна частина Балтійсько-Ладозького уступу). На виходах карбонатних порід силуру і ордовика розвинений карст. Відомі метеоритні кратери — КааліІлуметса, Тсиирікмяе і Кярдласька астроблеми.

Ріки та озера

Ріки — Нарва і Емайигі. В Естонії близько 1200 озер, що займають 4,8 % території країни. Найбільші — Чудське та Виртс'ярв.

Клімат

Клімат Естонії перехідний від морського до континентального

Демографія

Близько 70 % населення — естонці, решта — вихідці з республік колишнього СРСР, головно з РФ. Мігранти мешкають у північно-східному промисловому повіті Іда-Вірумаа та в столиціТаллінні. Є нечисленні громади фінів, а також окремого фіно-угорського народу сету.  Державною мовою країни є естонська, що є близько спорідненою до фінськоїРосійська мова також поширена, як і англійська.

Національний склад

Згідно з переписом 2000 р [5]. населення Естонії складається з:

  • 67,9 % естонців

  • 25,6 % росіян

  • 2,1 % українців

  • 1,2 % білорусів

  • 0,9 % фінів

  • 1,7 % інших народностей

  • 0,6 % не вказали

В Естонії проживає 29 тис. українців, з них половина у Таллінні. У всіх регіонах Естонії діють українські організації, більшість з них входять до Конгресу українців Естонії (11 товариств). Такі організації заснували в своїх містах осередки української культури, якими володіють на правах оренди (в містах Нарва, Ойзу, Маарду, Сілламяе, Раквере); у Таллінні Центр української культури знаходиться у приміщенні, що є власністю Української греко-католицької церкви.

Корисні копалини Естонії.

Естонія не багата на мінеральні ресурси. На тер. Естонії виявлені родовища горючих сланців, торфу, фосфоритів і нерудних буд. матеріалів.

Торф Запаси торфу складають близько 2 млрд т. Усього враховано бл. 7000 торфових боліт. Родов. торфу пов'язані з болотними відкладами голоцену. Промислові запаси торфу в країні на межі ХХ-ХХІ ст. оцінюються в 1,5 млрд т.

Горючі сланці Естонія має в своєму розпорядженні найбільші в Європі родовища горючих сланців. Родов. сланців входять у Прибалтійський сланцевий басейн. Пром. шари кукерситів пов'язані з нижньою (Естонське родовище) і верхньою (Тапаське родовище) частинами кукрузеського горизонту середнього ордовика. Балансові запаси станом на кінець ХХ ст.: Естонського родов. 3,7 млрд т, Тапаського – 2 млрд т, питома теплота згоряння відповідно 7,1-13,0 і 8,8-12,6 МДж/кг. Естонські експерти вважають, що резерви горючих сланців достатні для їх видобутку протягом бл. 50 років.

Фосфорити. Естонія займає 1-е місце в Європі за запасами фосфоритів. Родов. фосфоритів розташовані г.ч. на півночі країни і пов'язані з пісковиками ордовика. Руди ракушнякові, залягають на глибині до 200 м. Понад 90% запасів припадає на родов. Тоолсе і Раквере. На 1998 запаси фосфоритів (млн т): загальні – 118,1; підтверджені – 109,8. Вміст корисного компонента в рудах – 12,5 % (P2O5). Частка у світі – 2,17%.

Нерудні корисні копалини. На тер. республіки відомі родов. карбонатних гірських порід, глин, піску і піщано-гравійні суміші. Розвідано понад 40 родов. вапняку і доломіту, із загальними запасами бл. 400 млн м³, прогнозні ресурси 50 перспективних родов. понад 3 млрд м³. Найбільші родовища вапняку пов'язані з гірські породи силуру і ордовика. Як облицювальний камінь придатний силурійський доломіт родов. Каарма на о. Сааремаа. Загальна потужність пром. пачки 1,3-4,6 м, запаси родов. 0,6 млн м³. Виявлено 8 родов. керамічних глин, загальні запаси яких 40 млн м³. У різних районах Е. виявлено понад 730 родов. (запаси 990 млн м³) буд. піску і піщано-гравійної суміші, які пов'язані з водно-льодовиковими відкладами. Скляні і формівні піски виявлені у відкладах девону (родов. Піуза, запаси 3,2 млн т). Для виробництва щебеню використовують льодовикові валуни. На тер. Е. відомі також родов. сульфідно-мулових і сапропелевих лікувальних грязей. Найбільше значення має родов. Вярска (затока Чудського оз.), де прогнозні ресурси оцінюються в 45 млн м³.