Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

165

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ і науки УКРАЇНИ

Національний Університет

Львівська політехніка

Інститут прикладної математики та фундаментальних наук

Кафедра обчислювальної математики та програмування

Курс лекцій з дисципліни

Економічна інформатика”

для студентів 1 курсу економічних спеціальностей

усіх форм навчання

Укладачі:

доктор технічних наук, професор Обшта Анатолій Феліксович

кандидат фізико - математичних, доцент Пукач Петро Ярославович

кандидат фізико - математичних, доцент Сохан Петро Львович

Львів 2009

Тема 1:

Предмет, методи і завдання дисципліни «Еконо­міч­на інфор­ма­ти­ка» (1 год.)

Лекція 1 (1 год.)

1. Інформатика. Економічна інформатика, її наукові та методичні основи.

2. Об'єкт, предмет, методи і завдання дисципліни.

1. Інформатика. Економічна інформатика, її наукові та методичні основи

Інформатика - це наука про інформацію, способи її збору, зберігання, обробки і передачі за допомогою комп'ютерної техніки. Об'єктом інформатики виступають як комп'ютери, так і інформаційні системи.

Економічна інформатика - це наука про інформаційні системи, які використовуються для підготовки і прийняття рішень в управлінні, економіці і бізнесі.

Структура дисципліни Економічна інформатика:

· Вступ в економічну інформатику

· Прикладне програмне забезпечення офісного призначення (Microsoft Office)

· Комп'ютерні мережі

Використана література:

1. Экономическая информатика: Учебник / Под ред. В.П. Косарева. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Финансы и статистика, 2004. - 592 с. 2. Экономическая информатика: Введение в экономический анализ информационных систем: Учебник. - М.:ИНФРА - М, 2005.- 958с. - (Учебник экономического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова). 3. Экономическая информатика: Учебник / Под ред. П.В. Конюховского Д.Н. Колесова - СПб: Питер. 2000. - 560 с. 4. Экономическая информатика: Учебник для вузов/ Под ред. д.т.н., проф. В.В. Евдокимова. - СПб: Питер. 1997. - 592 с. 5. Экономическая информатика: Учебное пособие / Н.И. Савицкий - М.: Экономистъ, 2004. - 429 с. 6. Корнейчук Б.В. Информационная экономика. Учебное пособие. - СПб: Питер. 2006. - 400 с. 7. Ивин Л.Н., Куклин В.М. Информационная экономика. - Харьков: изд-во Кроссроуд, 2005. - 436 с. 8. Бройдо В.Л. Вычислительные системы, сети и телекоммуникации: Учебник для вузов. 2-е изд. - СПб.: Питер, 2006 - 703 с. 9. Информатика: Базовый курс / С.В. Симонович и др. - 2-е изд., перераб. и доп. - СПб: Питер, 2006. - 640 с. 10. Курс: Информатика. (Юнита 1, 2, 3). Рабочий учебник (Учебное пособие для студентов Современного Гуманитарного Университета). - М. СГУ. 2003 11. http://www.enterprise.com.ua/- Принципы классификации управленческих информационных систем 12. http://www.russianenterprisesolutions.com/reviews/kt1.html - Классификация рынка информационных систем по масштабности систем 13. http://www.bankreferatov.ru/db/M/24113C5F96B41D05C325711B006927AE - банк рефератов - "Лекциии по информационным системам в экономике (УГНТУ)" 14. www.zakazdiplom.ru/library/17082005/syst.doc - Понятие информ., свойства информ., экономическая информ., свойства экономической информ., классификация экономической информ 15. http://www.tiei.ru/ppage/pages/122/Consp/t2/index.htm#1 - Классификация информ. систем по признаку структурированности задач

2. Об'єкт, предмет, методи і завдання дисципліни

Об'єктом економічної інформатики виступають інформаційні системи, які забезпечують вирішення підприємницьких і організаційних задач, що виникають в економічних системах (економічних об'єктах).

Інформаційна система – це сукупність програмно-апаратних засобів, способів і людей, які забезпечують збір, зберігання, обробку і передачу інформації для забезпечення підготовки і прийняття рішень.

Мета навчання студентів дисципліні - формування знань про принципи побудови і функціонування обчислювальних машин, організацію обчислювальних процесів на персональних комп'ютерах і їх алгоритмізації, програмне забезпечення персональних комп'ютерів і комп'ютерних мереж, а також ефективне застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в професійній діяльності.

Завдання дисципліни «Економічна інформатика» - вивчення теоретичних основ інформатики і набування навиків використання прикладних систем обробки економічних даних і систем програмування для персональних комп'ютерів і локальних комп'ютерних мереж.

Предмет дисципліни - способи автоматизації інформаційних процесів із застосуванням економічних даних.

Внаслідок вивчення дисципліни «Економічна інформатика» студенти повинні

ЗНАТИ:

  • основи побудови інформаційних систем і використання нових інформаційних технологій переробки інформації;

  • основи автоматизації розв’язування економічних задач;

  • технічні засоби інформаційних систем;

  • системне і сервісне програмне забезпечення;

  • основи алгоритмізації і програмування;

  • сучасні офісні пакети, які полегшують управлінську діяльність;

  • програмні засоби роботи з базами даних;

  • мережеві технології;

  • основи створення Web-сайтів;

  • організацію комп'ютерної безпеки і захисту інформації.

УМІТИ:

  • грамотно вибрати і експлуатувати апаратні і програмні засоби комп'ютерних систем;

  • працювати з Wіndows XP;

  • працювати з широко поширеними пакетами текстового і табличного процесора, програмами PowerPoіnt і FrontPage;

  • працювати з СКБД MS Access;

  • працювати в локальній і глобальній мережах;

  • складати алгоритми розв’язування задач.

БУТИ ОЗНАЙОМЛЕНИМИ:

  • з основними тенденціями розвитку інформаційних систем;

  • з напрямом розвитку комп'ютерної техніки і програмних засобів

  • з напрямом розвитку телекомунікацій

  • з напрямом розвитку бізнес-застосувань

Тема 2:

Теоретичні основи економічної інформатики

(4 год.)

Лекції 1 - 2 (2 год.)

1. Дані, інформація і знання.

2. Економічна інформація.

3. Інформатика та інформаційні системи.

4. Класифікація комп'ютерів.

1. Дані, інформація і знання

Поняття даних, інформації, знань.

До базових понять, які використовуються в економічній інформатиці, відносяться: дані, інформація і знання. Ці поняття часто використовуються як синоніми, проте між цими поняттями існують принципові відмінності.

Термін дані походить від слова data - факт, а інформація (informatio) означає роз'яснення, виклад, тобто відомості або повідомлення.

Дані - це сукупність відомостей, зафіксованих на певному носієві у формі, придатній для постійного зберігання, передачі і обробки. Перетворення і обробка даних дозволяє отримати інформацію.

Інформація - це результат перетворення і аналізу даних. Відмінність інформації від даних полягає в тому, що дані - це фіксовані відомості про події і явища, які зберігаються на певних носіях, а інформація з'являється в результаті обробки даних при вирішенні конкретних задач. Наприклад, в базах даних зберігаються різні дані, а за певним запитом система управління базою даних видає необхідну інформацію.

Існують й інші означення інформації, наприклад, інформація – це відомості про об'єкти і явища навколишнього середовища, їх параметри, властивості і стан, які зменшують міру невизначеності, неповноту знань про них.

Знання – це зафіксована і перевірена практикою оброблена інформація, яка використовувалася і може багато разів використовуватися для прийняття рішень.

Знання – це вид інформації, яка зберігається в базі знань і відображає знання фахівця в конкретній предметній області. Знання – це інтелектуальний капітал.

Формальні знання можуть бути у вигляді документів (стандартів, нормативів), що регламентують прийняття рішень або підручників, інструкцій з описом розв’язування задач. Неформальні знання – це знання і досвід фахівців в певній предметній області.

Необхідно відзначити, що універсальних означень понять дані, інформація, знання немає, вони трактуються по-різному. Прийняття рішень здійснюються на основі отриманої інформації і наявних знань.

Прийняття рішень – це вибір найкращого в певному розумінні варіанту рішення із множини допустимих на підставі наявної інформації.

Взаємозв'язок даних, інформації і знань в процесі прийняття рішень представлено на малюнку.

Для вирішення поставленого завдання фіксовані дані обробляються на підставі наявних знань, далі отримана інформація аналізується за допомогою наявних знань. На підставі аналізу, пропонуються всі допустимі рішення, а в результаті вибору ухвалюється одне рішення, найкраще в певному розумінні. Результати рішення доповнюють знання.

Залежно від сфери використання інформація може бути різною: науковою, технічною, управлінською, економічною і так далі. Для економічної інформатики інтерес представляє економічна інформація.