Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Операції зі стилями в області завдань Стилі і форматування

Стилі можна змінювати і створювати нові. Крім того, можна застосувати інший стиль (накласти стиль) до тексту, що вже відформатований, тобто переформатувати його.

Для цього необхідно вибрати команду Формат / Стилі і форматування, з'явиться область завдань в режимі «Стилі і форматування». Встановити курсор в текст, який необхідно переформатувати, і в області завдань в розділі «Виберіть форматування для застосування» клацніути на необхідний стиль, абзац під курсором переформатується на вибраний стиль.

Якщо необхідно змінити стиль або створити новий стиль, то потрібно встановити курсор в текст, стиль якого необхідно змінити, в області завдань в розділі «Форматування виділеного тексту» відображатиметься стиль тексту під курсором. Далі необхідно підвести покажчик миші до назви стилю і клацнути на стрілці, що з'явилася справа, відкриється  список команд: Очистити формат, Змінити стиль, Створити стиль. Вибравши необхідну команду (змінити або створити стиль), з'явиться відповідне вікно діалогу, в якому можна здійснити зміну або створення стилю.

Стиль Звичайний є основою для більшості інших стилів абзацу, тому при зміні стилю Звичайний зміняться всі засновані на ньому стилі. Стиль Звичайний не заснований на жодному зі стилів.

Елементи текстових документів, які вводяться в документ в процесі його редагування і форматування:

· Колонтитули (Вигляд / Колонтитули)

· Символ (Вставка / Символ)

· Посилання | (зноски; назви малюнків, таблиць, формул; перехресні посилання; зміст і покажчики). Викликається командою Вставка / Посилання

· Примітка (Вставка / Примітка)

· Гіперпосилання (Вставка / Гіперпосилання)

· Закладка (Вставка / Закладка)

· Фони і теми (Формат / Фон, Формат / Тема).

Колонтитул — це текст або малюнок (номер сторінки, дата друку документа, назва документа, прізвище автора, малюнок і т. д.), який друкується внизу або вверху кожної сторінки документа. Залежно від місця розташування (на верхньому або на нижньому полі сторінки) колонтитули бувають верхніми і нижніми.

Для створення колонтитулу необхідно виконати команду Вигляд / Колонтитули. Колонтитули, як і фон документа, а також поля, розмір і орієнтація сторінок, номери сторінок, розриви сторінок і розділів відносяться до зміни зовнішнього вигляду сторінок і документа.

Перевірка правопису (орфографії і граматики) в Word

Перевірка орфографії (правопис) – це засіб редактора, що дозволяє перевірити і виправити написання слів в документі. Редактор порівнює слова в документі, що перевіряється, зі словником, причому невідомі слова при цьому виділяються. Після цього можна пропустити слово, відкоректувати його або занести в словник.

Перевірка граматики – це перевірка граматичних і стилістичних правил листа (неузгодженість підмета і присудка, невірні прийменникові поєднання).

Існують декілька способів перевірки правопису:

· Перевірка правопису і граматики при введенні тексту

· Ручна перевірка орфографії і граматики.

Щоб встановити автоматичну перевірку правопису і граматики, виконують наступне:

Вибирають команду Сервіс/Параметри і у вікні, що з'явилося, клацають на вкладці Правопис. Встановлюють прапорець Автоматично перевірити орфографію і Автоматично перевірити граматику.

Для ручної перевірки орфографії і граматики необхідно вибрати команду Сервіс/Правопис, з'явиться вікно діалогу  Правопис, за допомогою якого можна виконати необхідну перевірку.