Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Медичне забезпечення

762. Медичне забезпечення в батальйоні (роті) у бойовій обстановці організується з метою розшуку поранених і хворих на полі бою, своєчасного надання їм першої медичної допомоги, збору, вивозу (виносу) їх з поля бою та підготовки до евакуації, а також з метою попередження виникнення та поширення в підрозділах захворювань.

763. Під час оборони в батальйоні (роті) розгортається медичний пункт (пост).

Медичний пункт батальйону призначений для розшуку, збору і виносу (вивозу) поранених і хворих з рот, надання їм першої медичної та лікарської допомоги, підготовки до подальшої евакуації. Крім того, медичний взвод (пункт) проводить покладені на медичну службу санітарно-протиепідемічні (профілактичні) заходи, медичну розвідку, отримання, зберігання та видачу підрозділам медичного майна.

Медичний пост роти призначений для тимчасового укриття поранених і хворих до появи можливості їх евакуації та надання пораненим і хворим першої медичної допомоги.

764. Перша медична допомога надається на місці поранення або в найближчому укритті самим військовослужбовцем або його товаришем, стрільцями-санітарами, санітарами та санітарними інструкторами підрозділів, а також особовим складом підрозділів, виділеним для рятувальних робіт і здійснення лікувально-евакуаційних заходів в місцях масового ураження. Долікарська (фельдшерська) допомога надається в медичних пунктах батальйонів, очолюваних фельдшерами, перша лікарська допомога - у медичній роті (пункті) бригади (полку), а також на медичних пунктах батальйонів, очолюваних лікарями. Всі медичні підрозділи і частини повинні приймати поранених і хворих, надавати їм необхідну медичну допомогу незалежно від приналежності.

Збір, вивіз (винос) поранених з поля бою до медичного взводу (пункту) батальйону здійснюється з особистою зброєю і протигазами силами і засобами медичного взводу (пункту) батальйону, а за необхідністю - особовим складом і засобами евакуації, які додатково виділяються командиром батальйону.

При наявності в батальйоні значної кількості поранених і хворих у першу чергу евакуації підлягають тяжкопоранені та важкохворі, а також військовослужбовці, які отримали психологічні травми. Легкопоранені, що не мають потреби у госпіталізації, після надання їм медичної допомоги направляються у свої підрозділи.

765. В обороні медичний пост роти обладнується в укритому місці з урахуванням можливості прихованого виносу (вивозу) поранених і хворих зі взводів, евакуації їх у медичний пункт батальйону.

Медичний пункт батальйону розгортається, як правило, у тильній межі батальйонного району оборони.

У період підготовки до бою (дій) підрозділи та медічний пункт батальйону вивільняються від поранених і хворих.

З переходом до оборони в умовах безпосереднього зіткнення з противником евакуація поранених і хворих організується насамперед з підрозділів, які ведуть бій, для евакуації використовуються траншеї і ходи сполучення.

У ході бою командири підрозділів, стрільці-санітари, санітарні інструктори та командир медичного взводу (фельдшер) уточнюють втрати й організують надання пораненим і хворим першої медичної допомоги, винос (вивіз) їх з поля бою й евакуацію. При цьому перша медична допомога надається військовослужбовцями на місці поранення.

766. Під час організації медичного забезпечення в наступі основна увага приділяється наданню першої медичної допомоги пораненим і хворим, їх збору, виносу (вивозу) і евакуації з поля бою на рубежі спішування, під час бою за оволодіння опорними пунктами на передньому краї й у глибині оборони противника.

Під час дій у пішому порядку стрільці-санітари взводів, санітарні інструктори рот, просуваючись за своїми підрозділами ведуть спостереження за полем бою, відшукують поранених, замічають місця їх знаходження, надають їм першу медичну допомогу і зосереджують у найближчих укриттях для подальшої евакуації.

767. Перша медична допомога пораненим і хворим надається безпосередньо на техніці. Поранені і хворі, які мають потребу у першій лікарській допомозі та у подальшій евакуації передаються санітарним інструкторам роти, у медичний (пункт) батальйону, в тимчасові медичні пункти, розгорнуті на маршруті руху старшим начальником або в місцеві лікувальні установи. Медичний взвод (пункт) батальйону прямує в колоні в готовності надати допомогу ураженому особовому складу у разі завдання ударів авіацією противника та застосуванням ним засобів масового ураження.