Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення наступального бою вночі

413. Ніч сприяє досягненню раптовості і зменшенню втрат від вогню противника, обмежує спостереження і маневр силами та засобами, ускладнює орієнтування. У нічних умовах ускладнюються управління підрозділами і підтримка взаємодії між ними, підвищується стомлюваність особового складу і збільшується навантаження на його психіку.

Успіх нічного бою залежить від ретельної його організації, завчасно проведеної рекогносцировки, скритності підготовки і ступеня натренованості особового складу при діях вночі, а також від умілого використання приладів нічного бачення і засобів освітлення.

Наступ вночі може початися з прориву оборони противника або бути продовженням денних бойових дій.

Бойове завдання батальйону (роті) по глибині під час наступу вночі вказується таке ж, як і при наступі вдень. Напрямки наступу вночі вибираються з урахуванням виходу підрозділів до намічених рубежів (об'єктів) найкоротшим шляхом, що виключає проведення ними складного маневру. Батальйону додатково може вказуватися рубіж, яким він повинний опанувати до світанку.

Бойовий порядок батальйону будується в два ешелони.

У перший ешелон виділяється така кількість сил і засобів, яка може забезпечити виконання поставленого на ніч бойового завдання без введення в бій другого ешелону (резерву). Батальйонам першого ешелону перепідпорядковується більша кількість артилерії й інших засобів посилення.

414. Підготовка до наступу вночі проводиться завчасно у світлий час доби. Під час організації наступу вночі командир батальйону (роти), крім звичайних питань, визначає: видимі вночі орієнтири, азимут напрямку наступу і роту (взвод), яка буде направляти; завдання зі знищення і подавлення приладів нічного бачення, радіолокаційних засобів і засобів світлового забезпечення противника; порядок позначення свого місця розташування, застосування приладів нічного бачення, світломаскувальних пристроїв, висвітлення місцевості і способи позначення проходів у загородженнях; заходи щодо захисту особового складу від світлового випромінювання ядерного вибуху; порядок забезпечення підрозділів освітлювальними і сигнальними засобами, трасуючими снарядами і патронами з трасуючими кулями; порядок переходу від нічних дій до денних.

Рекогносцировка проводиться у світлий час доби з наступним уточненням необхідних питань вночі. Під час її проведення командир батальйону (роти), крім звичайних питань, уточнює: видимі вночі орієнтири, місця постановки світлових орієнтирів і напрямки світлових створів; цілі (об'єкти) противника, які підлягають осліпленню. Висвітлення місцевості та об'єктів перед фронтом наступу здійснюється освітлювальними авіаційними бомбами, артилерійськими снарядами, мінами й освітлювальними патронами, а позначення своїх підрозділів - світловими пристроями, невидимими з боку противника, і сигнальними патронами. Освітлювальні засоби використовуються за єдиним планом. Управління освітленням в ході наступу здійснюється командиром.

Для захисту від світлового випромінювання ядерних вибухів використовуються захисні властивості місцевості, озброєння і військової техніки. Особовий склад забезпечується спеціальними захисними окулярами.

415. Механізований батальйон (рота) вночі наступає в пішому порядку в тісній взаємодії з приданими йому танками. При цьому танки, бойові машини піхоти (бронетранспортери) діють у ланцюзі механізованих підрозділів. Другий ешелон (резерв) переміщується ближче до бойового порядку підрозділів першого ешелону.

Наступ вночі починається після вогневої підготовки наступу. Іноді, з метою досягнення раптовості, наступ може починатися без вогневої підготовки наступу. У цьому випадку артилерія відкриває вогонь з початком атаки або за сигналом командира батальйону (роти).

Напрямок наступу в ході бою позначається світловими орієнтирами (створами), а досягнутий підрозділами рубіж - сигнальними ракетами або іншими сигналами які добре видно.

Сигнали про перенос і припинення вогню подають командири батальйонів (рот). Гранатометний підрозділ придається механізованим ротам, а протитанкове відділення - механізованим взводам.

У ході наступу батальйон (рота) повинен точно витримувати зазначений йому напрямок, установленим порядком позначати своє положення на досягнутих рубежах, вживати заходів щодо забезпечення заходів безпеки під час подолання важкопрохідних ділянок, вміло використовувати прилади нічного бачення і засоби освітлення місцевості, а для осліплення приладів нічного бачення противника - аерозолі (дими).

Під час наступу в умовах відсутності суцільного фронту оборони противника командир батальйону (роти) зобов'язаний використовувати нічні умови для охоплення й обходу опорних пунктів противника з метою атаки їх у темний час доби або на світанку одночасно з різних напрямків і з тилу.

У ході наступу командир батальйону (роти) особливу увагу приділяє веденню розвідки і забезпеченню флангів, розшуку поранених і їх евакуації.

Командно-спостережний пункт батальйону, а також підрозділи технічного забезпечення і тилу наближаються до бойових порядків рот першого ешелону.

416. З переходом від нічних дій до денних командир батальйону (роти) ще до світанку організує розвідку з метою встановити можливу підготовку і напрямки контратак противника, уточнює бойові завдання підрозділам, підтягує артилерію, уточнює порядок дій по боротьбі з повітряним противником вживає заходів щодо забезпечення флангів поповнення запасів матеріальних засобів, а також з розосередження підрозділів і приведення їх у готовність до відбиття контратак.