Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення оборонного бою на водній перешкоді

215. Мета оборони водних перешкод - відбити наступ противника, нанести йому ураження під час висування, розгортання та форсування; утримати важливі райони на ділянках, які доступні для форсування, а у випадку переправи знищити його на своєму березі. До оборони водної перешкоди підрозділи можуть переходити завчасно, ще до початку військових дій, а у ході бойових дій після відходу, ведення маневрової оборони та в інших умовах.

216. Оборона водної перешкоди батальйоном (ротою) будується на одному березі в поєднанні з обороною плацдарму на іншому.

217. Бойовий порядок батальйону (роти) будується в два або в один ешелон.

Під час побудови бойового порядку в один ешелон виділяється потужний резерв.

Другий ешелон (резерв) розміщується ближче до переднього краю оборони, ніж в звичайних умовах, в районі, який забезпечує швидкий і прихований вихід до ділянок, які зручні для форсування водної перешкоди противником. Основні зусилля батальйон (рота) зосереджує на тривалому утриманні цих ділянок.

218. Передній край оборони призначається якнайближче до урізу води, іноді він може бути віднесений від берега на більш вигідний рубіж. У цьому випадку на березі виставляється бойова охорона і влаштовуються інженерні загородження.

Система вогню організовується так, щоб підступи до водної перешкоди, дзеркало води, особливо броди і ділянки, зручні для форсування, прострілювалися фланговим і перехресним вогнем. При цьому частина танків, бойових машин піхоти, протитанкових та інших вогневих засобів може висуватися ближче до берега.

На ділянках, де можливе форсування противником водної перешкоди, особливо танками в брід і під водою, створюється найбільша щільність протитанкового вогню, влаштовуються загородження й організуються вогневі засідки. Крім того, готується вогонь по своєму берегу на випадок відбиття противника, який переправився.

219. Під час організації оборони водної перешкоди, командир батальйону (роти) вивчає стан берегів, визначає ширину, глибину, швидкість течії і характер дна водної перешкоди, наявність бродів і ділянок, де можливе її форсування противником.

220. Для розвідки противника в батальйоні (роті) організовується безперервне спостереження, особливо за ділянками, зручними для форсування, і за підступами до них. За відсутності безпосереднього зіткнення з противником на протилежний берег водної перешкоди висилаються розвідувальний (бойовий розвідувальний) дозор і посилена бойова охорона. Всі місцеві засоби для переправи (човни, плоти, пороми) збираються на своєму березі і охороняються, а якщо зібрати їх неможливо, знищуються.

221. Вогневі засоби не повинні виявляти себе до початку форсування водної перешкоди противником. Підрозділи розвідки противника знищуються вогнем спеціально виділених засобів з тимчасових позицій, а групи, які переправилися, захоплюються в полон або знищуються.

З початком форсування противником водної перешкоди вогнем усіх засобів знищуються його засоби для переправи, жива сила, озброєння і техніка з метою не допустити висадки противника на берег.

У випадку висадки противника на берег він негайно знищується зосередженим вогнем усіх засобів, а за сприятливих умов і рішучою контратакою. Контратака повинна проводитися раніше, ніж у звичайних умовах, щоб не дати противнику можливості закріпитися на захопленому березі.

222. З метою утримання на водній перешкоді мостів, переправ і ділянок, зручних для форсування, батальйон (рота) самостійно або у взаємодії з іншими підрозділами може оборонятися і на протилежному березі. У цьому випадку створюється передова (передмостова) позиція. Під час підготовки її оборони особливу увагу приділяють організації протитанкового вогню, протиповітряної оборони і забезпеченню флангів. Для підвищення стійкості оборони відкритий фланг (фланги) повинен примикати до водної перешкоди і прикриватися загородженнями. У підрозділах створюються додаткові запаси ракет, боєприпасів, продовольства і медикаментів. Дії батальйону (роти) під час оборони на протилежному березі повинні відрізнятися особливою стійкістю і завзятістю.