Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення наступального бою у лісі та лісисто-болотистій місцевості

409. На дії підрозділів у лісі та лісисто-болотистій місцевості впливають: закрита місцевість з наявністю великих заболочених ділянок; обмежена кількість доріг, доступних для руху підрозділів; можливість тривалого застою отруйних речовин, виникнення лісових пожеж та інші умови. Усе це ускладнює маневр, особливо військової техніки, управління підрозділами і підтримку взаємодії, орієнтування, спостереження і корегування вогню, обмежує застосування танків і бойових машин піхоти.

Ліс дозволяє противнику широко застосовувати при обороні різні загородження, руйнування і використовувати пожежі. У той же час ліс сприяє потайному підходу і розгортанню військ для наступу.

У лісисто-болотистій місцевості болота є природною грузською перешкодою.

410. Батальйон (рота) може наступати в складі головних сил, або самостійно в обхідному загоні.

Бойове завдання батальйону (роті) ставиться на меншу ніж у звичайних умовах глибину і може полягати у знищенні противника і оволодінні важливими ділянками місцевості (просіками, перехрестями лісових доріг, каналами, дефіле).

Для забезпечення відкритих флангів частіше, ніж у звичайних умовах, висилається бойова охорона. Від другого ешелону можуть виділятися підрозділи для прочісування місцевості і знищення засідок, диверсійно-розвідувальних груп і противника, який залишився в тилу.

Наступ ведеться по напрямках, переважно уздовж доріг і просік, у сполученні з обходами й охопленням дрібними підрозділами (групами). Механізовані підрозділи наступають в першому ешелоні у пішому порядку. Танкова рота повзводно, а гранатометний і протитанковий підрозділи по відділеннях придаються механізованим ротам (взводам) першого ешелону, які наступають на напрямку головного удару. Артилерійський дивізіон може придаватися побатарейно ротам першого ешелону, а мінометна батарея залишається в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону.

Зенітний підрозділ, який діє в бойових порядках батальйону, прикриває його підрозділи зі стартових (вогневих) позицій уздовж лісових доріг, просік і на галявинах.

На випадок лісової пожежі підготовляються шляхи виходу на запасні позиції.

411. Під час організації наступу в лісі командир батальйону (роти) крім звичайних питань визначає: азимут напрямку наступу для підрозділів першого ешелону й інші заходи щодо орієнтування і взаємного розпізнавання військ; порядок подолання лісових завалів і важкопрохідних ділянок місцевості, порядок гасіння вогнищ або пожеж, напрямки їх обходу; порядок знищення противника, який веде вогонь з дерев або залишився в тилу наступаючих підрозділів; порядок подолання галявин, просік і виходу з лісу. Бойові завдання підрозділам він ставить частіше по карті.

Організуючі взаємодію, командир батальйону (роти) особливо детально погоджує дії підрозділів, які наступають з фронту, по захопленню перехресть доріг, просік, міжозерних дефіле й інших важливих об'єктів з діями обхідних загонів; порядок взаємного впізнавання, надання цілевказань та взаємного орієнтування.

412. Наступ на противника, передній край оборони якого проходить по узліссю, починається атакою та захопленням виступів лісу. Після оволодіння виступами лісу батальйон (рота) рішучою атакою у фланг і в тил противника знищує його в опорних пунктах на узліссі, в подальшому стрімко проникає в ліс і розвиває наступ за доступними напрямками, забезпечуючи свої фланги і тил.

У глибині лісу батальйон (рота) атакує противника на більш вузькому фронті і з близьких відстаней, обходячи великі галявини і вирубки.

Для обходу й атаки у фланг і в тил опорних пунктів противника, який прикриває дороги, просіки, галявини і міжозерні дефіле, командир батальйону (роти) виділяє необхідні сили і засоби.

Танки діють в ланцюзі механізованих підрозділів або за ними. Особовий склад механізованих підрозділів при цьому вказує їм цілі, знищує протитанкові засоби противника і разом з інженерно-саперними підрозділами забезпечує подолання лісових завалів та інших загороджень. Бойові машини піхоти (бронетранспортери) у цьому випадку діють за танками і вогнем своєї зброї знищують цілі противника, які перешкоджають просуванню атакуючих підрозділів.

Забезпечення відкритих флангів досягається висилкою на них бойової охорони, посиленням спостереження на загрозливих напрямках, побудовою бойового порядку уступом, прочісуванням лісу в місцях ймовірних засідок противника.

Для знищення противника, що веде вогонь з дерев, командир роти призначає снайперів, автоматників і кулеметників.

Перед виходом з лісу командир батальйону повинний заздалегідь організувати розвідку противника і місцевості, а також передбачити перешикування бойового порядку щоб уникнути втрат від раптового вогню противника.

Другий ешелон до введення в бій просувається у передбойовому порядку ближче чим у звичайних умовах до першого ешелону.

Підрозділи матеріально-технічного забезпечення батальйону наближаються, звичайно, до бойових порядків рот і розташовуються поблизу доріг і просік.