Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

2. Охорона

87. Батальйон (рота) при розташуванні на місці охороняється безпосередньою, а при загрозі нападу противника і сторожовою охороною, яка виставляється батальйоном на зазначених йому рубежах і на позиціях. Сторожова охорона повинна перехоплювати всі основні дороги і підступи до району розташування.

Сторожова охорона батальйону здійснюється сторожовими постами у складі відділення (танка), які виставляються при необхідності на загрозливі напрямки на віддаленні до 1500 м, на прихованих підступах – секретами у складі 2-3 чоловік, які виставляються на віддаленні до 400 м від району розташування батальйону, а в межах району розташування - безпосередньою охороною, яка включає парні патрулі та постійне чергування спостерігачів на командно-спостережному пункті батальйону. Крім того, в батальйоні призначається черговий підрозділ у складі взводу. Він розташовується в указаному командиром батальйону місці і знаходиться в постійної готовності до знищення диверсійно-розвідувальних груп противника та виконання інших раптово виникаючих бойових завдань, а також для гасіння пожеж у районі розташування та поблизу нього.

У роті організовується безпосередня охорона патрульними, які несуть службу шляхом обходу розташування роти та постійним чергуванням спостерігачів на командно-спостережному пункті роти. Крім того, для охорони особового складу, озброєння і техніки призначається добовий наряд.

88. При розташуванні на місці батальйон (рота) може бути призначений у сторожовий загін (заставу). Сторожовому загону (заставі) вказуються рубіж та смуга оборони і ведення розвідки. Смуга охорони по фронту може досягати:

для батальйону — 10 км;

для роти — 5 км.

Віддалення сторожової охорони від частин (підрозділів), які охороняються, повинно забезпечувати проведення ними маневру, організований вступ у бій, можливість вогневої підтримку бою сторожової охорони і залежно від складу може бути 5-15 км.

Заняття й обладнання рубежу здійснюється так же, як і при обороні.

89. Бойовий порядок батальйону (роти), призначеного в сторожовий загін (заставу) будується на більш широкому фронті, чим в обороні і включає сторожові застави (пости), резерв, вогневі засоби і підрозділи посилення, які призначені в безпосереднє підпорядкування командиру сторожового загону (застави).

До складу сторожової застави призначається посилена механізована рота (взвод). Вона може підсилюватися танковим взводом (танком), мінометним взводом, 1-2 обслугами гранатомета, протитанковим відділенням.

Сторожовий пост призначається у складі трьох військовослужбовців, один з яких призначається старшим. На ньому обладнуються основна і запасна позиції для вогневих засобів, окопи, відриваються траншеї та ходи сполучення. Сторожовий пост повинен добре проглядатися з боку застави і прикриватися вогнем танків, бойових машин піхоти (бронетранспортерів) і артилерії.

Батальйон (рота), призначений у сторожовий загін, займає і підготовлює до оборони зазначений йому рубіж, прикриваючи сторожовими заставами (постами) найбільш важливі напрямки. Рубіж сторожового загону (застави), повинний бути зручним для оборони, забезпечувати гарний огляд убік противника й бути обладнаним в інженерному відношенні.

У смузі охорони сторожовий загін (застава) підготовляє основні, а при наявності часу і запасні позиції. Проміжки між сторожовими заставами (постами) і танконебезпечні напрямки повинні знаходитися під постійним спостереженням і прикриватися вогнем артилерії та інших вогневих засобів. За вказівкою командира сторожового загону між сторожовими заставами організується патрулювання, перед фронтом і на флангах сторожових застав можуть виставлятися секрети.

Основою охорони сторожового загону (застави) є окремі опорні пункти рот і взводів, підготовлені до кругової оборони, вогневі позиції мінометів, артилерії та інших вогневих засобів. Вогневі позиції для бойових машин обладнуються як у межах ближніх позицій відділень, так і по периметру опорного пункту на найбільш імовірних напрямках дій противника.

Резерв командира батальйону (роти) розташовується в глибині бойового порядку в готовності до маневру на загрозливий напрямок.

Для ведення розвідки перед фронтом і на флангах командир батальйону (роти) організує спостереження і висилає розвідувальний дозор (дозорні відділення). В умовах обмеженої видимості організується радіолокаційне спостереження, призначаються чергові вогневі засоби для ведення вогню за даними радіолокаційної розвідки.

Система вогню організується з урахуванням ведення кругової оборони. Артилерійський підрозділ розташовується в глибині оборони батальйону (роти) на танконебезпечному напрямку і підготовлює декілька рубежів ведення нерухомого і рухомого загороджувального вогню та вогню прямим наведенням. Придані механізованому підрозділу танки можуть використовуватися для дій з вогневих засідок і як кочуючи вогневі засоби.

90. Командир батальйону (роти), призначеного в сторожову охорону, одержавши завдання, усвідомлює його, оцінює обстановку, по карті приймає рішення, доводить завдання до підлеглих, приховано виводить батальйон (роту) у район поблизу зазначеного рубежу, організує спостереження й охорону, проводить рекогносцировку, уточнює рішення, віддає бойовий наказ і організує заняття вказаного рубежу.

У замислі дій командир батальйону (роти) визначає: напрямок зосередження основних зусиль і райони місцевості, від утримання яких залежить стійкість оборони; способи знищення розвідувальних підрозділів противника, тактичних повітряних десантів, диверсійно-розвідувальних груп і збройних формувань з визначенням порядку їх вогневого ураження та дій сторожових застав (постів); бойовий порядок і систему опорних пунктів підрозділів охорони і вогневих засобів.

Під час постановки бойових завдань командир батальйону (роти) у четвертому пункті бойового наказу вказує:

- сторожовим заставам (постам) – склад, засоби посилення, смугу охорони, позиції та ступінь їх інженерного обладнання, рубіж, до якого вести розвідку і порядок дій при відбитті нападу противника, порядок ведення вогню по повітряним цілям. Сторожовим заставам, крім того, може вказуватися, де виставити сторожові пости, патрульних і секрети й організувати засідки;

- резерву — район розташування, до яких дій бути готовим;

- мінометному (артилерійському) підрозділу — вогневі позиції і завдання щодо підтримки бою сторожових застав (постів);

- зенітному підрозділу — вогневі позиції, завдання, час і ступені готовності.

У шостому пункті бойового наказу, крім часу готовності до виконання завдання, командир батальйону (роти) вказує час заняття позицій, готовності системи вогню, черговість і терміни інженерного обладнання позицій.

Після віддання бойового наказу командир батальйону (роти) організує взаємодію, дає вказівки щодо всебічного забезпечення бою і захисту від високоточної зброї, визначає порядок підтримання зв'язку з підрозділами, а командирам сторожових застав (постів), старшим патрулів, секретів і підрозділів, призначених для ведення розвідки сповіщає пропуск і відзив.

Завдання сторожовим заставам (постам), приданим засобам посилення, а також місця спостережних постів (спостерігачів), постів (пунктів) позначення уточнюються безпосередньо на місцевості під час рекогносцировки.

91. При підготовці дій у сторожовій охороні штаб батальйону, крім звичайних питань організує та контролює несення служби на сторожових заставах (постах) і розробляє: рішення на дію в сторожовій охороні з розрахунком сил і засобів, виділених для виконання завдань сторожової охорони; схему зв'язку з таблицею позивних посадових осіб; таблицю сигналів бойового управління; графік несення служби і розпорядок дня.

На кожній сторожовій заставі для несення служби призначається добовий наряд у складі: чергового і одного-двох днювальних, а на позиції кожного відділення призначаються спостерігачі.

У нічний час, а в умовах поганої видимості і в день, для несення служби на заставах застосовуються прилади нічного бачення.

Особовий склад, призначений в охорону, повинен знаходитися в постійній бойовій готовності, дотримуватися встановленого порядку бойового чергування, черговості і порядку відпочинку, заходів маскування, виявляти високу пильність, рішучість і стійкість.

Для обмеження руху особового складу встановлюється пропуск і відзив, які міняються кожної доби.

При організації несення служби на постах особовий склад розміщується приховано, нічим себе не виявляючи.

92. З одержанням даних про появу противника, або застосування ним високоточної зброї, систем дистанційного мінування командир сторожового загону (застави) доповідає про це командиру, який вислав охорону, та інформує сусідів.

Дрібні групи противника, які намагаються проникнути до підрозділів, що охороняються, сторожовий загін (застава) захоплює в полон або знищує. Під час наступу переважаючих сил противника батальйон (рота) стійко утримує рубіж, який займає, і забезпечує розгортання та вступ у бій підрозділів, які охороняє.

У випадку висадки в смузі охорони повітряного десанту (диверсійно-розвідувальних груп) противника командир батальйону (роти) доповідає командиру, який вислав охорону, та вживає заходів для знищення десанту (диверсійно-розвідувальних груп), а при недостачі своїх сил - для блокування району висадки.