Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення наступального бою зимою

403. У зимових умовах батальйон (рота) може наступати в складі бригади, полку (батальйону) або самостійно на окремому напрямку. Бойові завдання батальйону по глибині можуть бути менші, ніж у звичайних умовах. На напрямках, які не допускають повного розгортання батальйону, бойовий порядок будується в два ешелони з виділенням сильного резерву, а в деяких випадках і в три ешелони. Віддалення другого (третього) ешелону і резерву можуть бути меншими, ніж у звичайних умовах. При веденні наступу по різних доступних напрямках підрозділи діють на значних інтервалах, організовуючи при цьому додаткову розвідку і бойову охорону на флангах, особливо в умовах обмеженої видимості.

Для захоплення в тилу противника вузлів доріг, мостів та інших важливих об'єктів, знищення засобів ядерного і хімічного нападу, пунктів управління, порушення роботи тилу, а також для сприяння підрозділам бригади, які наступають з фронту, батальйон (рота) може бути призначений для дій в обхідний загін.

Під час наступу підрозділів механізованого батальйону на важкопрохідній місцевості уздовж доріг, або по окремих напрямках, мінометна (артилерійська) батарея повзводно, а гранатометний і протитанковий підрозділ - по відділеннях можуть придаватися ротам (взводам), які діють на найбільш важливих напрямках.

Танковому батальйону (роті) при діях на важкопрохідній місцевості придається механізований і інженерно-саперний підрозділи.

404. Під час організації наступу в зимових умовах командир батальйону (роти) крім звичайних питань визначає: наявність відкритих флангів і незайнятих проміжків в обороні противника, місця можливих засідок; вигідні для дій танкових і механізованих підрозділів напрямки, азимут напрямку наступу і порядок подолання важкопрохідних ділянок; кількість пунктів обігріву та заходи для попередження переохолодження й обмороження особового складу; порядок підготовки озброєння, військової техніки і засобів індивідуального захисту до застосування в умовах низьких температур, а також фарбування озброєння і військової техніки під фон місцевості і забезпечення підрозділів маскувальними костюмами.

Командир батальйону (роти) під час наступу з положення безпосереднього зіткнення з противником вживає заходів щодо завчасної підготовки вихідного району (вихідних позицій), приділяючи особливу увагу обладнанню окопів зі снігу і укриттів для обігріву особового складу.

У нічних умовах командир батальйону (роти) передбачає ретельне орієнтування і створює додатковий запас засобів освітлення. При наступі в бездоріжжя приймаються заходи щодо підвищення прохідності машин, завчасного створення додаткових запасів ракет, боєприпасів, пального, продовольства і медичного майна, а також передбачається прийом матеріальних засобів з вертольотів і літаків.

405. Організовуючи взаємодію, командир батальйону (роти) особливо детально погоджує дії наступаючих підрозділів, вогневих засобів і бойової охорони, яка виставляється на відкриті фланги (стики); порядок взаємного впізнання, цілевказання й орієнтування.

406. У ході вогневої підготовки наступу для знищення і руйнування окремих цілей більш широко застосовуються гармати, танки, протитанкові ракетні комплекси, які виділені для стрільби прямим наведенням.

407. При глибокому сніжному покриві й в інших складних умовах атака механізованих підрозділів здійснюється в пішому порядку. При цьому танки наступають у ланцюзі механізованих підрозділів або за ними. Бойові машини піхоти (бронетранспортери) у цьому випадку діють за танками і вогнем своєї зброї знищують противника, який перешкоджає просуванню своїх підрозділів і танків. На важкодоступних напрямках вони просуваються по дорогах.

Спішені механізовані підрозділи при глибокому сніжному покриві можуть наступати на лижах. Спішування особового складу і постановка на лижі здійснюється на більшому, ніж у звичайних умовах, віддаленні від противника. Атака на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) можлива при насту на льодовому просторі.

У ході бою в глибині оборони противника механізований батальйон (рота), використовуючи відкриті фланги й озера, виходять у тил опорних пунктів противника, особливо які прикривають дороги, дефіле, перевали, а також створені у населених пунктах, і рішуче атакують їх за підтримкою вогню артилерії й інших вогневих засобів із фронту.

Батальйон (рота), який діє в загоні, що обходить, використовуючи проміжки і відкриті фланги в бойових порядках противника, потай проникає в глибину оборони, раптовими вогневими ударами й атакою знищує противника, захоплює зазначені об'єкти (рубежі) або атакою з тилу сприяє підрозділам, які наступають з фронту. При діях в озерних районах обхідний загін виходить у тил противнику, долаючи водні перешкоди на плаваючих машинах.

408. Підрозділи матеріально-технічного забезпечення розгортаються поблизу доріг. У батальйоні (роті), який діє на окремому напрямку, створюються додаткові запаси ракет і боєприпасів.

Особовий склад з настанням холодів забезпечується теплим одягом і взуттям, засобами для профілактики обмороження та вітамінними препаратами. У ході наступу велика увага приділяється розшуку, швидкому виносу (вивозу) поранених і хворих. Для їх евакуації, а також для подачі матеріальних засобів можуть використовуватися військова техніка наступаючих підрозділів, лижні установки, волокуші й інші підручні засоби.