Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

2. Підготовка наступального бою

280. Підготовка наступального бою починається з одержанням завдання. Вона включає: організацію бою (прийняття рішення, рекогносцировку, постановку бойових завдань підрозділам, організацію вогневого ураження противника, взаємодії, управління і всебічного забезпечення бою); підготовку батальйону (роти) до виконання бойового завдання; підготовку вихідного району (положення); контроль готовності підрозділів до наступу й інші заходи.

281. У встановлений штабом бригади (полку) час штаб батальйону одержує топографічні карти і готує їх до роботи.

При з'ясуванні завдання разом з командиром працюють начальник штабу і його заступник. У ході з'ясування завдання заступник начальника штабу наносить на заздалегідь підготовлені робочі карти командира батальйону і начальника штабу завдання батальйону, завдання сусідів, розмежувальні лінії з ними, завдання, які вирішуються засобами старшого командира та інші дані, які з'ясовані з попереднього бойового (бойового) розпорядження.

На основі завдання начальник штабу проводить розрахунок часу, доводить до заступників командира, помічника командира по артилерії, начальників розвідки і зв'язку зміст отриманого завдання і вказівки командира з підготовці необхідних даних для ухвалення рішення і методу роботи.

У ході оцінки противника штаб готує наступні дані:

склад, передній край оборони, розташування опорних пунктів рот (взводів), об'єктів (цілей), особливо протитанкових; стан, наявність фортифікаційних споруджень і ступень захищеності противника; системи вогню і загороджень, як перед переднім краєм оборони, так і в глибині; слабкі і сильні сторони противника.

Противник оцінюється на напрямку наступу батальйону і сусідів на глибину розташування його бригади (полку), а найбільш ретельно на глибину бойового завдання батальйону.

Начальник штабу доповідає командиру батальйону висновки з оцінки противника в інтересах визначення замислу. Основними з них є: склад противника, який обороняється перед фронтом наступу батальйону і ймовірний характер його дій; розташування вогневих засобів, при знищенні яких різко знизяться бойові можливості противника; сильні і слабкі сторони противника.

Для оцінки своїх військ штаб разом із заступниками командира готує наступні данні: бойовий і чисельний склад штатних і приданих підрозділів, їх можливості, технічне і матеріальне забезпечення; ступінь навченості і наявності бойового досвіду; час і місце переходу в підпорядкування приданих підрозділів; морально-психологічний стані особового складу; стан засобів зв'язку; ступень радіоактивного опромінення особового складу.

Для забезпечення прийняття командиром обґрунтованого рішення штаб разом з помічником по артилерії готує розрахунки, основними з яких можуть бути: можливості батальйону щодо ураження противника вогнем штатної і приданої артилерії, танків, бойових машин піхоти (бронетранспортерів), стрілецької зброї, інших штатних і приданих засобів, у тому числі зі знищення його танків, інших бронеоб’єктів і протитанкових засобів; кількісно-якісне співвідношення сил і засобів сторін (загальне на фронті наступу батальйону і на напрямку головного удару, а також щільність на 1 км фронту; розподіл сил і засобів; ширина фронту наступу батальйону, у тому числі на ділянці прориву бригади (полку), глибина бойових завдань, темп наступу і час виконання бойових завдань; час, необхідний для висування на рубежі розгортання, зайняття районів, позицій, введення в бій другого ешелону.

При оцінці місцевості штабом разом із заступником командира батальйону по тилу визначаються:

характер місцевості, захисні і маскувальні властивості місцевості, можливі їх зміни в результаті застосування ядерної зброї; стан шляхів маневру, підвозу, евакуації і прохідність місцевості поза дорогами; наявність природних перешкод і шляхів їх обходу, а також споруд, руйнування яких може ускладнити ведення наступу; наявність і характер мінно-вибухових загороджень, ділянок зараження, руйнувань, завалів і затоплень у районах, по яких були нанесені ядерні та хімічні удари, а також можливі шляху їх обходу або подолання; наносяться на карту маршрути висування і рубежі розгортання, райони для розміщення елементів бойового порядку, підрозділів матеріально-технічного забезпечення, командно-спостережного пункту і напрямок його переміщення.

Під час організації наступу начальник штабу батальйону визначає: які дані обстановки і розрахунки повинні бути підготовлені; уточнює посадових осіб, які залучаються до розробки бойових документів; встановлює порядок, терміни розробки і доповіді бойових документів; направляє і контролює роботу посадових осіб штабу, офіцерів управління батальйону, які залучаються до розробки бойових документів.

282. Командир батальйону (роти) більшу частину часу відводить на роботу з організації бою (прийняття рішення, рекогносцировку, постановку бойових завдань, організацію взаємодії і вогневого ураження) і проводить її на місцевості. При цьому рекогносцировка проводиться в інтересах прийняття рішення, безпосередньо в ході оцінки обстановки. З зайняттям вихідного положення (вихідної позиції) або з виходом танків на очікувальні позиції командир батальйону (роти) організує спостереження й охорону, ставить завдання ротам (взводам) і вогневим засобам щодо відбиття можливої атаки противника, а також ударів його авіації й аеромобільних груп, дає вказівки з інженерного дообладнання вихідного положення (вихідної, очікувальної позицій), звертаючи особливу увагу на ретельне маскування інженерних споруджень і виконання заходів щодо захисту підрозділів від зброї масового ураження, а також на дотримання колишнього режиму діяльності змінюваних підрозділів.

Під час наступу з ходу командир батальйону (роти) приймає рішення і доводить завдання підрозділам по карті або на макеті місцевості, у наступному він проводить рекогносцировку, віддає бойовий наказ і організує взаємодію безпосередньо на місцевості. Коли командир батальйону (роти) не має можливості виїхати на місцевість з підлеглими командирами рот (взводів), усю роботу з організації бою він проводить по карті або на макеті місцевості, при цьому бойові завдання підрозділам і порядок взаємодії він уточнює з початком атаки.

283. Рішення командир батальйону приймає особисто, використовуючи підготовлені заступниками командира, штабом і іншими посадовими особами управління батальйону розрахунки, довідки і пропозиції.

У рішенні командир батальйону (роти) визначає:

замисел на наступ; бойові завдання підрозділам; основні питання взаємодії, управління і всебічного забезпечення.

У замислі бою командир батальйону (роти) визначає: напрямок головного удару бригади (полку); способи розгрому противника (якого противника, де, у якій послідовності і як розгромити з визначенням порядку його вогневого ураження, у тому числі вогнем танків, бойових машин піхоти, стрілецької зброї, інших штатних і приданих засобів, заходи введення противника в оману, а також порядок дій підрозділів); бойовий порядок батальйону (роти).

Крім того, залежно від умов переходу в наступ, командир батальйону (роти) визначає вихідні і очікувальні райони (позиції) (якщо вони не зазначені старшим командиром), вихідний рубіж, рубежі розгортання і безпечного віддалення, рубіж переходу в атаку і маршрути висування.

284. Рекогносцировка проводиться для вивчення місцевості та противника перед фронтом наступу батальйону (роти) і на його флангах у процесі прийняття рішення або уточнення прийнятого по карті рішення. На рекогносцировку залучаються командири рот (взводів), окремих підрозділів, а також командири приданих і підтримуючих підрозділів. Коли командирам рот виїхати на місцевість з командирами взводів не представляється можливим, командир батальйону залучає на рекогносцировку і командирів взводів рот першого ешелону.

Під час рекогносцировки командир батальйону (роти) вивчає місцевість, призначає (указує) орієнтири й уточнює:

передній край оборони противника, підступи до нього, наявність і характер загороджень і перешкод, опорні пункти, розташування вогневих засобів, особливо протитанкових, резервів, можливі рубежі ударів його бойових вертольотів і установки мінних полів засобами дистанційного мінування, відкриті фланги і проміжки, сильні і слабкі місця в обороні противника і можливі його дії;

фронт наступу і напрямок головного удару, бойові завдання ротам (взводам) і приданим підрозділам;

цілі (об'єкти) противника, що підлягають вогневому ураженню;

вогневі позиції штатних і приданих вогневих засобів і терміни їх інженерного обладнання;

місця проходів у загородженнях і переходів через перешкоди, час їх пророблення, місця оснащення танків катковими мінними тралами;

напрямок переміщення командно-спостережного пункту батальйону і місця розгортання підрозділів матеріально-технічного забезпечення.

Під час наступу з ходу маршрути висування, рубежі розгортання, спішування, переходу в атаку і безпечного віддалення уточнюються при висуванні на рекогносцировку або поверненні з неї.

Під час наступу з положення безпосереднього зіткнення з противником командир механізованого батальйону (роти) уточнює вихідні позиції рот (взводів) для наступу, місця для пропуску танків і їх позначення.

285. При постановці завдань командир батальйону в бойовому наказі вказує:

ротам першого ешелону, в тому числі танковій (механізованій) роті:

засоби підсилення, напрямок наступу, об’єкти та цілі, на знищенні яких необхідно зосередити основні зусилля, найближче завдання та напрямок продовження наступу, вихідні позиції та час їх зайняття, хто підтримує;

ротам другого ешелону – вихідну (очікувальну) позицію та час її зайняття, можливі рубежі вводу в бій, напрямок наступу, об’єкти та цілі, на знищенні яких зосередити основні зусилля, найближче завдання та напрямок продовження наступу, засоби підсилення під час введення в бій;

резерву – позицію, напрямок та порядок переміщення в ході наступу, завдання, до виконання яких бути готовим;

приданим підрозділам артилерії та мінометній батареї батальйону - цілі для ураження в період вогневої підготовки наступу та у період вогневої підтримки наступу, кого підтримувати, завдання щодо забезпечення введення в бій другого ешелону та відбиття контратак противника, вогневі позиції, маршрут і порядок висування, час готовності до відкриття вогню, порядок переміщення;

гарматам і танкам, які виділяються для стрільби прямою наводкою - цілі для ураження в період вогневої підготовки наступу та з початком атаки, вогневі позиції та час їх зайняття, дії після виконання завдання;

гранатометному підрозділу – цілі для ураження в період вогневої підготовки наступу та з початком атаки, вогневу позицію, маршрут і порядок висування, напрямок стрільби, час готовності до відкриття вогню, кого підтримувати під час атаки, завдання щодо забезпечення введення в бій другого ешелону, прикриття флангів, відбиття контратак піхоти противника, місце в бойовому порядку батальйону і порядок переміщення;

протитанковому підрозділу - цілі для ураження в період вогневої підготовки наступу, вогневу позицію, час і порядок її зайняття, місце в бойовому порядку батальйону, напрямок і порядок переміщення в ході бою, завдання, до виконання яких бути готовим і можливі рубежі розгортання;

зенітному ракетному підрозділу (приданому зенітному підрозділу) - в яких напрямках вести розвідку повітряного противника і які підрозділи прикривати від ударів з повітря у вихідному районі, під час висування, розгортання, атаки оборони противника і дій у глибині, місце в колоні при висуванні й у бойовому порядку батальйону, порядок переміщення, час і ступені готовності;

інженерно-саперному підрозділу (приданому інженерно-саперному підрозділу) - місця і час пророблення проходів у загородженнях і улаштуванню переходів через перешкоди перед переднім краєм оборони противника, напрямок переміщення і порядок пророблення проходів у загородженнях противника в глибині його оборони.

При постановці завдань командир роти в бойовому наказі вказує:

механізованим (танковим) взводам - засоби посилення, об'єкт атаки і напрямок продовження наступу, вихідну позицію;

приданому артилерійському підрозділу вогневі завдання, час і порядок їх виконання, район вогневих позицій і порядок переміщення;

протитанковому відділенню і приданим вогневим засобам - цілі для ураження при атаці переднього краю оборони противника, місце в бойовому порядку і порядок переміщення.

Під час наступу з ходу командир батальйону (роти), крім того, у третьому пункті бойового наказу вказує маршрут висування батальйону (роти), рубіж (пункт) розгортання в ротні і взводні колони, рубіж безпечного віддалення, рубіж переходу в атаку і рубіж спішування для механізованих рот (взводів), які атакують у пішому порядку. При постановці завдань підрозділам у цьому випадку замість вихідних (очікувальних) позицій і часу їх зайняття він указує час проходження рубежів (пунктів).

286. Взаємодію командир батальйону (роти) організує по завданнях, рубежах, часу і способах виконання завдань. Під час організації взаємодії, він повинен переконатися в правильному розумінні командирами рот (взводів) поставлених завдань і способів їх виконання.

При організації взаємодії командир батальйону (роти) зобов'язаний:

погодити дії підрозділів родів військ під час перегрупування (зміни) або в період висування і розгортання у бойовий порядок, при нанесенні противником ядерних ударів, ударів авіацією і високоточною зброєю, проведенні їм контрпідготовки і дистанційного мінування на маршрутах висування і рубежах розгортання;

установити порядок зайняття ротами (взводами) вихідних позицій для наступу, порядок пропуску танків через бойові порядки своїх підрозділів, а командир танкового батальйону (роти) - порядок ведення вогню при переході в атаку і проходженні танками вихідного положення механізованих підрозділів;

під час наступу з ходу установити порядок висування і розгортання в бойовий порядок танкових, механізованих і протитанкових підрозділів, посадки особового складу механізованих підрозділів десантом на танки, а також порядок висування і зайняття вогневих позицій штатними і приданими вогневими засобами;

визначити час і порядок оснащення танків катковими мінними тралами, пророблення ними проходів у загородженнях перед переднім краєм оборони противника й у глибині; порядок пророблення проходів у загородженнях, у тому числі раптово встановлених засобами дистанційного мінування, улаштування переходів через перешкоди і способи їх позначення;

погодити порядок і способи атаки переднього краю оборони противника танковими і механізованими підрозділами, ведення ними вогню і подолання загороджень і перешкод; під час атаки в пішому порядку - уточнити порядок спішування особового складу;

погодити дії механізованих і танкових рот (взводів) з вогнем артилерії й ударами авіації, з діями гранатометних, протитанкових підрозділів і сусідів щодо знищення противника в опорних пунктах на першій позиції, під час бою в глибині оборони, особливо зі знищення протитанкових засобів противника і відбиття його контратак;

указати цілі, що уражаються в період вогневої підготовки наступу гарматами і танками, які виділені для стрільби прямою наводкою, а також гранатометним і протитанковим підрозділами, порядок відкриття і ведення ними вогню і підтримки наступаючих підрозділів при подоланні загороджень і перешкод перед переднім краєм оборони противника, при атаці і розвитку наступу в глибині;

уточнити місце розвідувального (бойового розвідувального) дозору (дозорного відділення, танка) у бойовому порядку батальйону (роти) при атаці противника, рубіж і час початку ведення розвідки, напрямок або об'єкт розвідки, порядок підтримки вогнем, підтримки зв'язку і представлення доповідей;

погодити порядок переміщення другого ешелону (резерву) і забезпечення введення його в бій, захисту від високоточної зброї, способи спільних дій з підрозділами першого ешелону з нарощування зусиль для розгрому противника, а також зі знищення у тилу наступаючих підрозділів дрібних груп противника, які залишилися і порядок перепідпорядкування засобів посилення;

уточнити порядок переміщення в ході бою штатної і приданої артилерії, гранатометного і протитанкового підрозділів, а також інших штатних і приданих підрозділів;

визначити порядок дій зенітного підрозділу (приданого зенітного підрозділу) щодо прикриття батальйону від ударів повітряного противника, а також порядок відкриття і ведення вогню по його повітряних засобах танковими і механізованими підрозділами;

повідомити сигнали оповіщення, управління і взаємодії, сигнали впізнавання своїх літаків і вертольотів, а також способи позначення свого положення.

Під час наступу в напрямку дій тактичного повітряного десанту командир батальйону (роти) вказує порядок з'єднання з ним, сигнали взаємного впізнання і радіоданні для зв'язку.

Під час наступу з подоланням ядерно-мінних загороджень командир батальйону (роти) погоджує дії рот (взводів) із групою захоплення і групою знищення ядерної міни.

Взаємодія організується найбільш повно на глибину найближчого завдання.

При організації взаємодії можуть узгоджуватися й інші питання, а також указуватися можливі зміни в ході бою.

287. Вогневе ураження противника в наступі організується по періодах. Планування вогню мінометної батареї і приданих артилерійських підрозділів по періодах вогневої підготовки наступу і вогневої підтримки наступу здійснюється штабом бригадної артилерійської групи, який доводить до командирів цих підрозділів виписку з таблиці вогню групи. У цьому випадку вогонь мінометної батареї і приданих артилерійських підрозділів командир батальйону може плануватися в ті вогневі нальоти, у яких вони не беруть участь за планом старшого командира.

Якщо мінометна батарея за планом старшого командира до вогневої підготовки не залучається, її вогонь планується помічником командира батальйону по артилерії на основі замислу командира батальйону.

Вогонь засобів, які виділені для стрільби прямою наводкою у період артилерійської підготовки наступу планує штаб бригадної артилерійської групи, розподіляючи завдання між підрозділами і ставить їх командирам підрозділів, які з одержанням завдання вибирають вогневі позиції для кожної гармати (установки протитанкового ракетного комплексу, танка, гранатомета), розподіляють завдання між вогневими засобами, і указують при необхідності сектори обстрілу, вихідні установки для стрільби й інші дані.

Питання вогневого ураження противника відображуються на робочій карті командира батальйону, начальника штабу, помічника командира батальйону по артилерії і командирів артилерійських підрозділів.

288. Підготовка батальйону (роти) до виконання бойового завдання полягає: в доукомплектуванні підрозділів особовим складом, озброєнням, технікою і поповненні запасів матеріальних засобів, підготовці командирів, штабу батальйону й особового складу до виконання бойового завдання; підготовці озброєння і техніки до бойового застосування; проведенні заходів морально-психологічного забезпечення.

289. До початку наступу командир батальйону (роти) здійснює контроль готовності підрозділів до наступу, перевіряючи знання особовим складом бойового завдання, морально-психологічний стан підлеглих, забезпеченість всім необхідним для ведення бою і доповідає командиру бригади (полку, батальйону) о готовності до наступу. Виявлені недоліки усуваються на місці. У призначений час він повідомляє командирів штатних і приданих підрозділів про час початку вогневої підготовки, а також час "Ч".

В результаті організації наступального бою в батальйоні повинні бути розроблені:

розрахунок часу на підготовку до наступу;

робоча карта командира батальйону з рішенням на наступ;

бойовий наказ (попередні бойові розпорядження);

вказівки щодо всебічного забезпечення бою;

схема взаємодії;

схема організації зв'язку;

заявка на матеріальне забезпечення;

донесення щодо бойового і чисельного складу, про дози радіоактивного опромінення особового складу, з технічного і тилового забезпечення.

Під час бою штабом записуються всі віддані командиром батальйону бойові розпорядження штатним і приданим підрозділам і розробляються бойові донесення.

Після закінчення бою розробляються бойові донесення, донесення щодо бойового і чисельного складу, про дози радіоактивного опромінення особового складу, з морально-психологічного, тилового та технічного забезпечення, а також заявки на матеріальне забезпечення.

290. На робочій карті з рішенням на наступ відображаються:

завдання бригади у наступальному бою;

система опорних пунктів і вогневих позицій, загороджень і перешкод, розташування вогневих засобів противника, особливо протитанкових резервів, рубежі можливих ударів бойових вертольотів і установки мінних полів засобами дистанційного мінування, ймовірний характер дій противника;

завдання батальйону і час їх виконання;

завдання, які будуть виконуватись силами і засобами старшого начальника в інтересах батальйону;

напрямок головного удару і бойовий порядок;

завдання штатних, приданих і підтримуючих підрозділів;

місця і час розгортання командно-спостережних пунктів батальйону і рот (спостережного пункту батальйону, якщо він організується) до початку бою і напрямок переміщення командно-спостережного пункту батальйону;

місця проходів у загородженнях і переходів через перешкоди, час їх пророблення, місця оснащення танків катковими мінними тралами;

місця розташування підрозділів технічного і тилового забезпечення до початку бою, шляхи підвозу й евакуації.

Крім того, на карті відображаються основні питання взаємодії і забезпечення бою, а при наступі з глибини - маршрут висування з вихідного району, вихідний рубіж (пункт), рубежі (пункти) розгортання та регулювання і час їх проходження, рубіж переходу в атаку і час виходу на нього, рубіж спішування та рубіж безпечного віддалення, а також у вигляді таблиць можуть відображатися основні показники наступу, розподіл сил і засобів, співвідношення сил і засобів сторін і інші дані.