Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Технічне забезпечення

750. Технічне забезпечення батальйону (роти) організується і здійснюється з метою підтримання бойової готовності і боєздатності підрозділів шляхом укомплектування їх озброєнням і військовою технікою, забезпечення ракетами, боєприпасами і військово-технічним майном; утримання їх у справному стані і в постійній готовності до бойового застосування (використання за призначенням); відновлення пошкоджених (несправних) озброєння і військової техніки і своєчасного повернення їх до строю.

751. Основою організації технічного забезпечення є рішення командира батальйону (роти) на бій (бойові дії), вказівки і розпорядження з матеріально-технічного (технічного) забезпечення старшого командира (начальника).

Безпосереднім організатором технічного забезпечення в батальйоні є заступник командира батальйону з матеріально-технічного забезпечення (озброєння). Він несе відповідальність за підтримання озброєння і військової техніки в справному стані і в постійній готовності до застосування (використання за призначенням), правильну їх експлуатацію і своєчасне відновлення пошкоджених (несправних) озброєння і військової техніки, забезпечення підрозділів ракетами, боєприпасами і військово-технічним майном, а також за підготовку і застосування підрозділу технічного забезпечення батальйону, його розміщення (розгортання), переміщення, захист, маскування, охорону, оборону та управління ним.

752. Заступник командира роти з озброєння (старший технік, технік роти) відповідає за технічну справність, правильну експлуатацію і своєчасне відновлення пошкоджених (несправних) озброєння і військової техніки, за розміщення, захист, маскування, охорону та оборону, органів технічного забезпечення і управління ними.

Забезпечення роти ракетами і боєприпасами організується командиром роти і здійснюється старшиною роти.

753. Заступник командира батальйону (роти) з матеріально-технічного забезпечення (заступник командира батальйону (роти) з озброєння, старший технік, технік роти) зобов'язаний: знати завдання батальйону (роти), укомплектованість озброєнням і військовою технікою, їх технічний стан, забезпеченість ракетами, боєприпасами і військово-технічним майном; керувати підготовкою озброєння і військової техніки до бою (бойових дій) і їх комплексним технічним обслуговуванням; організовувати і вести спостереження за бойовими машинами в бою, встановлювати причини виходу їх з ладу; керувати силами і засобами технічного забезпечення під час підготовки і в ході бою (бойових дій); організовувати технічну розвідку, евакуацію, ремонт озброєння і військової техніки, своєчасне повернення їх до строю та передачу озброєння і військової техніки, що вийшли з ладу, ремонтним засобам старшого командира (начальника); підтримувати постійний зв'язок з командирами підрозділів і старшим начальником; доповідати командиру батальйону (роти) про кількість, місце знаходження і технічний стан озброєння і військової техніки, що вийшли з ладу, і заходи, які вжиті для їх евакуації і ремонту.

754. У пропозиціях командиру батальйону з організації технічного забезпечення заступник командира батальйону з матеріально-технічного забезпечення (озброєння) доповідає: заходи та обсяг робіт з комплексного технічного обслуговування озброєння і військової техніки при підготовці та в ході ведення майбутнього бою (бойових дій), способи їх виконання і місця проведення, сили і засоби, що залучаються; склад і завдання сил і засобів (органів) технічного забезпечення, їх місце в бойовому (похідному) порядку підрозділу; порядок передачі ОВТ, які неможливо відремонтувати своїми силами, засобам старшого начальника.

755. Комплексне технічне обслуговування озброєння і військової техніки здійснюється у встановлений командиром батальйону (роти) час перед боєм (бойовими діями) та після виконання бойового завдання і проводиться безпосередньо у бойових порядках, звичайно, без виведення їх в тил, зі збереженням боєздатності не менш сімдесяти відсотків озброєння і військової техніки. Роботи виконуються екіпажами (обслугами), механіками-водіями (водіями) з використанням запасних частин, майна і приладдя озброєння і військової техніки, із залученням особового складу і засобів підрозділів технічного забезпечення батальйону під безпосереднім керівництвом заступника командира батальйону (роти) з матеріально-технічного забезпечення (заступника командира батальйону (роти) з озброєння, старшого техніка, техніка роти) і командирів взводів. Першими обслуговуються підрозділи, які вирішують головні завдання. Комплексне технічне обслуговування включає: заправку озброєння і військової техніки пально-мастильними матеріалами; перевірку справності і готовності до застосування озброєння, приладів стрільби і спостереження, агрегатів, систем і механізмів, їх очищення, промивання, змащення, вивірку і регулювання, усунення дрібних несправностей і виконання робіт по закріпленню обладнання; зарядку (підзарядку) акумуляторних батарей; перевірку укомплектованості та поповнення озброєння і військової техніки запасними частинами, інструментом і приладдям, засобами підвищення прохідності та іншими табельними засобами; перевірку наявності і справності обладнання на автомобілях, призначених для перевезення особового складу, озброєння, військової техніки і майна. При необхідності під час комплексного технічного обслуговування може здійснюватися поповнення боєкомплекту озброєння ракетами і боєприпасами.

756. Евакуація пошкоджених (несправних) озброєння і військової техніки здійснюється штатними і доданими евакуаційними засобами, а іноді і обладнаними для цього бойовими та іншими машинами підрозділів, при цьому машини високої прохідності з засобами буксирування рівномірно розподіляються по колонах. У першу чергу евакуюються ті бойові машини, яким загрожує небезпека захоплення або знищення противником, а також озброєння і військова техніка, найбільш важливі для забезпечення боєздатності підрозділів і які потребують найменшого обсягу робіт. Озброєння і військова техніка, які не можуть бути евакуйовані і відремонтовані власними силами, передаються на місці виходу їх з ладу, у найближчих укриттях або на шляхах евакуації засобам старшого командира (начальника). Пошкоджене (несправне) озброєння, стріляні гільзи та упакування (тара) евакуюються з підрозділів попутним транспортом.

757. Поточний ремонт пошкоджених (несправних) зразків озброєння і військової техніки здійснюється, звичайно, у місцях виходу з ладу або в найближчих укриттях силами екіпажів (обслуг), механіків-водіїв (водіїв) і ремонтно-евакуаційними (ремонтними) групами. Ремонтно-евакуаційні (ремонтні) групи в першу чергу ремонтують озброєння і військову техніку, найбільш важливі для підтримання боєздатності батальйону (роти), а також потребують найменшого обсягу робіт. Машини управління військами і озброєнням ремонтуються позачергово. Якщо пошкоджене озброєння і військову техніку відремонтувати на місці або в найближчих укриттях неможливо, то засобами бригади вони евакуюються на збірні пункти пошкодженого озброєння і військової техніки (ЗППОВТ).

Ремонт озброєння залежно від характеру несправностей може проводитися безпосередньо в підрозділі або в ремонтно-відновлювальному батальйоні бригади. Несправні зенітні і протитанкові ракети повертаються на склад бригади.

Відремонтоване (евакуйоване) озброєння і військова техніка приводяться в готовність до застосування (використання за призначенням) і негайно повертаються у свої підрозділи.

758. Управління технічним забезпеченням батальйону здійснюється з пункту технічного спостереження одним з заступників командира роти з озброєння.

Пункт технічного спостереження батальйону призначений для своєчасного виявлення озброєння і військової техніки, що вийшли з ладу; визначення причин, характеру, ступеня пошкодження, обсягу ремонтних (евакуаційних) робіт та необхідних сил і засобів для їх виконання, а також стану екіпажів (обслуг), механіків-водіїв (водіїв).

Пункт технічного спостереження (ПТС) батальйону, очолюється одним з заступників командира роти з озброєння, а ПТС роти – заступником командира роти з озброєння, старшим техніком (техніком) роти. До складу ПТС може входити заступники командирів рот з озброєння (старші техніки, техніки) рот, а також необхідні спеціалісти з відділення технічного обслуговування, а при необхідності спеціалісти підрозділу РХБ захисту, санітари і сапери. Крім того, до складу ПТС включаються заступник командира роти з озброєння (старший технік, технік) доданого підрозділу, а також необхідні спеціалісти із ремонтного взводу батальйону. Для створення пункту технічного спостереження роти за розпорядженням командира бригади повинна виділятися броньована машина високої прохідності з радіостанцією і приладами нічного бачення.

Начальник пункту технічного спостереження зобов’язаний:

підтримувати постійний зв'язок з командиром підрозділу і заступником командира бригади (батальйону) з матеріально-технічного забезпечення (озброєння);

доповідати командиру про місця знаходження, стан озброєння і військової техніки, що вийшло з ладу, стан екіпажів (обслуги) або механіків-водіїв (водіїв), про прийняті заходи з відновлення (евакуації) ОВТ своїми і доданими силами і засобами;

вести робочу карту і журнал обліку озброєння і військової техніки, що вийшло з ладу.

Крім того, начальник ПТС здійснює постійне керівництво своїми та доданими евакуаційними і ремонтними силами та засобами.

Під час бойових дій ПТС переміщується (розташовується) за бойовими порядками підрозділу, звичайно, поблизу командно-спостережного пункту батальйону (КСП) за напрямком з якого забезпечується постійне спостереження за ОВТ батальйону (роти).

На пункті технічного спостереження батальйону організується зв'язок з командно-спостережними пунктами рот, ремонтно-евакуаційною (ремонтною) групою батальйону, командирами бойових машин, що вийшли з ладу, а також із заступником командира бригади з матеріально-технічного забезпечення (озброєння).

Ремонтно-евакуаційна (ремонтна) група батальйону призначена для евакуації (при наявності засобів евакуації) озброєння і військової техніки, що вийшли з ладу з-під вогню противника в найближчі укриття, проведення поточного ремонту в місцях виходу з ладу або в найближчих укриттях. Ремонтно-евакуаційна (ремонтна) група очолюється командиром відділення ремонтного взводу батальйону.

Ремонтно-евакуаційна або ремонтна група батальйону, створюється в усіх видах бойових дій. До складу РемГ батальйону, звичайно, включаються відділення ремонту (технічного обслуговування), машина з військово-технічним майном, пально-мастильними та іншими експлуатаційними матеріалами. До складу РЕГ, крім того, виділяється тягач. Начальником РЕГ або РемГ, звичайно, призначається командир відділення ремонтного взводу або командир відділення технічного обслуговування.

759. Під час зайняття та організації оборони рішенням командира батальйону (роти) у першу чергу здійснюється дозаправлення машин і поповнення бо­єприпасів, проводиться контрольний огляд (якщо дозволяють умови обстановки) та усуваються виявлені несправності. Інші роботи з комплексного технічного обслуговування озброєння і військової техніки проводяться в перервах бойових дій.

Порядок використання ремонтного взводу (відділення технічного обслуговування) для надання допомоги екіпажам (обслугам), механікам-водіям (водіям) визначає заступник командира батальйону з матеріально-технічного забезпечення (озброєння), а в ротах - командир роти (заступник командира роти з озброєння, старший технік, технік роти).

У ході оборони евакуація озброєння і військової техніки, що вийшли з ладу, здійснюється в межах району оборони батальйону штатними евакуаційними засобами, а на збірний пункт пошкодженого озброєння і військової техніки бригади - засобами евакуації старшого начальника. Евакуація пошкодженого (несправного) озброєння і військової техніки з-під вогню та при загрозі захоплення противником може здійснюватися також і з використанням бойових машин, а при неможливості евакуації командир батальйону (роти) повинен вжити заходів щодо їх знищення (виведення з ладу).

Ремонт озброєння і військової техніки, що вийшли з ладу, здійснюється в місцях виходу їх з ладу та в укриттях ремонтно-евакуаційною (ремонтною) групою батальйону, а також силами і засобами старшого начальника. Роботи, пов'язані з частковим розбиранням озброєння і військової техніки та втратою ними рухомості, а також виведенням їх у найближчі укриття здійснюються з дозволу командира підрозділу. Пошкоджене озброєння і військова техніка, яка має справне озброєння і здатна вести бій, евакуюється тільки з дозволу командира батальйону.

На вогневих позиціях танків, бойових машин піхоти (бронетранспортерів) та інших вогневих засобів, а також у підрозділах можуть створюватися додаткові запаси боєприпасів. Поповнення їх проводиться по мірі витрати. Після відбиття атаки противника запаси боєприпасів у підрозділах негайно поповнюються.

760. Під час підготовки до наступу підготовка озброєння і військової техніки проводиться в обсязі, який забезпечує їх надійне застосування (використання за призначенням) при виконанні поставлених завдань. Для цього, звичайно, проводиться чергове номерне технічне обслуговування і додаткові роботи, що забезпечують застосування (використання за призначенням) озброєння і військової техніки в конкретних умовах обстановки, місцевості, пори року, погоди і доби. При необхідності створюються додаткові запаси ракет і боєприпасів. Несправне озброєння і військова техніка, яка не може бути відремонтована до початку наступу силами підрозділу передаються ремонтно-відновлювальним органам старшого командира (начальника).

Під час висування до рубежу переходу в атаку за колоною батальйону організується технічне замикання, яке встановлює причини зупинок військової техніки, надає допомогу екіпажам (обслугам), механікам-водіям (водіям) в усуненні несправностей, евакуйовує в укриття несправні і легко застряглі машини, які перешкоджають руху колони. Сили і засоби замикання батальйону до ремонту не залучаються, а виходять до рубежу переходу в атаку разом з підрозділами і з початком атаки приступають до виконання завдань у складі ремонтно-евакуаційної (ремонтної) групи.

Після виконання батальйоном бойового завдання проводиться комплексне технічне обслуговування озброєння і військової техніки. При цьому, у першу чергу здійснюється поповнення боєкомплекту і заправка пальним.

761. Під час підготовки до маршу проводяться чергове номерне технічне обслуговування озброєння і військової техніки, додаткові роботи, визначені умовами здійснення маршу; виконуються заходи щодо створення необхідного запасу ходу; поповнюються до встановлених норм запаси ракет, боєприпасів і військово-технічного майна; на техніці створюються додаткові запаси пально-мастильних матеріалів.

Озброєння і військова техніка, які не можуть бути відремонтовані до початку маршу, передаються силам і засобам старшого начальника.

В умовах імовірної зустрічі з противником, крім того, визначається склад і завдання ремонтно-евакуаційної (ремонтної) групи, пункти технічного спостереження, місця їх розміщення і напрямок переміщення в бою.

Комплексне технічне обслуговування озброєння і військової техніки в ході маршу проводиться на привалах і в районах зосередження (відпочинку). На привалах, звичайно, проводиться контрольний огляд, усунення виявлених несправностей і дозаправлення пально-мастильними матеріалами з додаткових ємностей і пересувних засобів заправки. У районах відпочинку проводиться щоденне технічне обслуговування (ЩТО) озброєння і військової техніки з заправкою машин засобами старшого начальника.

Технічне замикання похідної колони батальйону здійснює евакуацію (при наявності евакуаційних засобів) озброєння і військової техніки, що вийшло з ладу з маршруту руху, разом з екіпажем (обслугою), механіком-водієм (водієм) визначає причину несправності, характер і обсяг ремонтно-відновлювальних робіт, надає допомогу в ремонті (видаються необхідні запасні частини та інструмент, проводиться інструктаж, при необхідності виділяються один або декілька спеціалістів-ремонтників). Робота організується з таким розрахунком, щоб замикання могло прибути в район привалу (відпочинку) разом з батальйоном.