Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення оборонного бою у горах

240. Оборона в горах будується на більш широкому фронті і повинна забезпечувати перехоплення найбільш доступних напрямків дій противника, а на плоскогір'ях і у широкій долині - як у звичайних умовах.

Основні зусилля зосереджуються на обороні пануючих висот, перевалів, вузлів доріг та інших важливих ділянок місцевості. Опорні пункти підготовлюються до кругової оборони. У проміжках між ними ведеться розвідка і патрулювання, організовуються вогневі засідки і влаштовуються загородження.

Передній край вибирається, як правило, по схилах гірських хребтів, висот і відрогах гір, які забезпечують якісний огляд і обстріл підступів до них, а також на зворотних схилах висот.

Для оборони на важкодоступних напрямках виділяється обмежена кількість сил і засобів.

241. Бойовий порядок батальйону будується у два або один ешелони. У першому ешелоні обороняються механізовані підрозділи.

Придані механізованому батальйону танки, протитанкові засоби використовуються в опорних пунктах рот, які обороняються на найбільш важливих напрямках. Вони займають вогневі позиції в місцях, звідки забезпечується ведення вогню на граничну дальність.

Найбільш щільно всіма видами вогню в поєднанні з загородженнями повинні прикриватися дороги, виходи з ущелин, тунелів, гірських долин, тіснин, зручні переправи через ріки і переходи через каньйони, а також напрямки, які можуть бути використані противником для обходу.

Зенітні підрозділи займають позиції на висотах, які забезпечують круговий огляд та обстріл літаків, вертольотів й інших повітряних цілей.

242. Система вогню будується з таким розрахунком, щоб перед переднім краєм, на флангах і в проміжках між опорними пунктами не було мертвих просторів і прихованих підступів. З цією метою вогневі засоби розташовуються ярусами як на схилах висот, обернених до противника, так і на зворотних схилах, що забезпечує створення багатоярусного флангового, перехресного та кинджального вогню, з урахуванням можливості здійснення маневру.

243. Під час організації оборони в горах командир батальйону (роти) крім звичайних питань визначає, яким підрозділам (вогневим засобам) бути готовими до знищення противника, який обходить, та враховує можливість раптових змін метеорологічних умов, гірських і снігових обвалів, лавин, селевих потоків, затоплення русел пересохлих рік під час сильних дощів і танення снігу.

Під час організації оборони у вузькій долині (ущелині), вогневі засоби слід розміщувати на прилягаючих схилах гір так, щоб забезпечувався простріл долини (ущелини) перехресним вогнем. Найсильніше зміцнюються висоти, які утворюють вхід у долину (ущелину). Підступи до пануючих висот прикриваються вогнем артилерії, мінометних і гранатометних підрозділів і протитанкових засобів. Артилерія при цьому широко застосовується для стрільби прямою наводкою. Частина засобів ППО розміщується вздовж ущелин для знищення літаків і вертольотів, які використовують їх для скритого підходу.

Під час організації оборони перевалу основні зусилля зосереджуються на утриманні висот, розташованих на підступах до перевалу. Частина сил батальйону (роти) займає оборону безпосередньо на перевалі. На дорогах, які підходять до перевалу, по обидва боки влаштовуються загородження, підходи до яких повинні прострілюватися перехресним вогнем з прилягаючих висот.

Система опорних пунктів, вогневих позицій і траншей в районі оборони (опорному пункті) може бути самою різноманітною.

Перевали, дороги, гірські стежки та ущелини межами ротних опорних пунктів не призначаються.

Основні зусилля розвідки зосереджуються на напрямках, доступних для наступу противника, а також на напрямках, де можливий обхід підрозділів, які обороняються. Кількість постів спостереження (спостерігачів) збільшується.

244. Для захисту від зброї масового ураження і високоточної зброї широко використовуються складки місцевості, гірські виробки, печери. Під час відновлення боєздатності підрозділів, крім звичайних заходів, негайно організовується розчищення обвалів і завалів, які перешкоджають виходу людей і техніки зі споруджень.

245. Під час інженерного обладнання опорних пунктів фортифікаційні спорудження в скельних ґрунтах будуються переважно напівзаглибленого і насипного типу з застосуванням каменю, який прикривають шаром ґрунту, а також мішків із землею. Інженерне обладнання ведеться з широким застосуванням підривних зарядів. Окопи, укриття та інші спорудження обладнуються так, щоб виключити можливість затікання в них запальних сумішей і води.

У батальйонному районі оборони широко використовуються природні перешкоди, створюються кам'яні, а в гірсько-лісистій місцевості і лісові завали, ділянки доріг (стежок) і штучні спорудження підготовляються до зруйнування. Мінно-вибухові загородження влаштовуються на дорогах, гірських стежках, над дорогами на нависаючих схилах (скалах). Перевага віддається радіокерованим та електроживним вибуховим пристроям, які повинні маскуватись під місцеві предмети.

Маскування підрозділів досягається вмілим використанням маскуючих властивостей гірської місцевості.

246. Атака противника відбивається всіма вогневими засобами з широким застосуванням гранат. Танки противника найбільш доцільно знищуються час подолання ними підйомів, особливо на серпантинах.

Під час вклинення противника в район оборони батальйон (опорний пункт роти) наполегливо утримується зайняті позиції і вогнем завдає ураження противнику. За сприятливих умов противник, який вклинився, знищується рішучою контратакою, яка проводиться зверху вниз, уздовж хребта або по долині. Під час проведення контратак, зважаючи на складність маневру, особливо вночі, підрозділи, які контратакують, доцільно завчасно розгортати на заздалегідь підготовленому рубежі.

Противник, який обходить, знищується вогнем артилерії та інших засобів, а також рішучими діями підрозділів другого ешелону (резерву) або бронегрупи батальйону (роти).

247. Під час оборони в гірсько-лісистій місцевості особлива увага приділяється підготовці опорних пунктів до кругової оборони, розчищенню смуг (секторів) огляду та обстрілу, прикриттю загородженнями проміжків і флангів, улаштуванню вогневих засад на напрямках, де можливий обхід противником підрозділів, які обороняються.

248. Підрозділи технічного забезпечення і тилу батальйону розміщуються біля вузлів доріг, стежок і наближаються до підрозділів першого ешелону. В опорних пунктах рот і на вогневих позиціях артилерії і зенітних засобів створюються додаткові запаси ракет, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів, продовольства, води і палива. У гірських районах особовий склад забезпечується спеціальним спорядженням, теплим одягом і світлозахисними окулярами; передбачаються заходи щодо обігріву особового складу і своєчасної евакуації поранених і хворих.