Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Радіоелектронна боротьба

641. Радіоелектронне боротьба у батальйоні організується и ведеться з метою зниження ефективності управління підрозділами противника, застосування ним зброї, засобів розвідки, а також для забезпечення стійкої роботи засобів управління своїми підрозділами та зброєю. Основними завданнями РЕБ є: дезорганізація управління військами (силами) та зброєю противника; забезпечення стійкої роботи своїх систем управління військами (силами) та зброєю; радіоелектронне прикриття своїх військ (сил) і об’єктів від прицільних ударів та технічної розвідки противника. Радіоелектронна боротьба здійснюється у тісному поєднанні з діями частин і підрозділів по вогневому ураженню, знищенню (захопленню, виведенню з ладу) радіоелектронних об'єктів і засобів систем управління військами (силами) противника, заходами з розвідки, маскування, іншими видами бойового забезпечення.

642. При організації радіоелектронної боротьби командир батальйону зазвичай вказує: які пункти управління та радіоелектронні об’єкти противника і в який час підлягають вогневому ураженню або захопленню (виведенню з ладу), сили та засоби, які для цього притягуються; порядок застосування засобів радіоелектронного подавлення; завдання з радіоелектронного захисту; терміни готовності.

643. Радіоелектронное подавлення ведеться з метою порушення роботи радіоелектронних засобів розвідки, зв’язку і управління зброєю противника. В залежності від виду фізичного поля, яке є носієм інформації, або діапазонів, в яких працюють радіоелектронні об’єкти і засоби, розрізняють радіоподавлення (подавлення в радіодіапазоні); оптико-електронне подавлення (подавлення в оптичному діапазоні).

Радіоподавлення полягає у порушенні (зриві) роботи радіо-, радіорелейних, тропосферних і супутникових ліній зв'язку, засобів радіолокації і радіонавігації, керуємих по радіо вибухових пристроїв противника шляхом впливу на них активними та пасивними радіоперешкодами; застосування оманних радіолокаційних цілей і пасток; передачі в радіомережах противника або своїх військ повідомлень, що дезінформують; демонстраційної (оманної) роботи своїх радіоелектронних засобів; імітації роботи РЕЗ противника; зміни умов розповсюдження радіохвиль із застосуванням аерозолів.

Оптико-електронне подавлення полягає в порушенні роботи інфрачервоних, тепловізійних, теле­візійних, лазерних і візуально-оптичних систем і засобів розвідки, зв'язку і управління зброєю противника шляхом застосування спеціальних комплексів і засобів активних і пасивних перешкод, які встановлені на спеціальних носіях та на об'єктах, що захищаються, застосуванням оманних оптичних цілей, пасток і аерозолів, а також виведенням з ладу електромагнітними випромінюваннями оптичних і фоточутливих елементів цих систем і засобів.

644. Радіоелектронний захист включає: захист своїх систем і засобів управління військами і зброєю від засобів радіоелектронної розвідки (технічних засобів розвідки), у тому числі застосування засобів зниження помітності; захист від радіоелектронного ураження противника; забезпечення електромагнітної сумісності своїх радіоелектронних засобів.

Основними способами захисту радіоелектронних засобів батальйону (роти) від ураження самонавідними на випромінювання боєприпасами противника є жорстка регламентація їх роботи, використання переривистих режимів випромінювання, зміна робочих частот, застосування оманних джерел електромагнітних випромінювань.

645. Радіоелектронне забезпечення включає: радіоелектронну розвідку об'єктів противника; збір, аналіз і узагальнення даних радіоелектронної обстановки для забезпечення завдань радіоелектронного ураження, радіоелектронний (комплексний технічний) контроль функціонування своїх радіоелектронних об'єктів.

646. У механізованому (танковому) батальйоні для оптико-електронного подавлення противника можуть застосовуватись штатні засоби і засоби, що виготовляються з підручних матеріалів. До штатних засобів відносяться комплекси оптико-електронного подавлення, термодимова апаратура, система пуску димових гранат, інфрачервоні прожектори, димові шашки і гранати.

З підручних матеріалів можуть виготовлятися димостворюючі пристрої, інфрачервоні пастки.

647. Механізованому (танковому) батальйону можуть бути придані станції радіоперешкод КХ і УКХ діапазону, станції перешкод радіопідривачам артилерійських боєприпасів, засоби для захисту об'єктів від ураження радіокерованими мінами, спеціальні засоби оптико-електронного ураження, засоби зниження помітності, кутові відбивачі, апаратура для створення димових і аерозольних завіс.

648. Під час підготовки і ведення оборонного бою, бою в оточенні та виходу з оточення батальйону (роти), радіоелектронна боротьба здійснюється штатними і приданими силами і засобами розташованих в опорних пунктах підрозділів і безпосередньо біля об'єктів, які прикриваються. Основні зусилля зосереджуються на радіоелектронному ураженні, радіоелектронному придушенні радіоелектронних об'єктів першого ешелону противника на напрямку зосередження основних зусиль.

Сили і засоби радіоелектронної боротьби застосовуються масовано і раптово.

Радіоелектронне подавлення артилерійських боєприпасів противника з радіодетонаторами здійснюється станціями перешкод радіопідривачам. Радіоподавлення системи зв’язку підрозділів противника, які висуваються, засобів вогневого ураження, розвідки і РЕБ здійснюється станціями радіоперешкод КХ і УКХ діапазону та штатними засобами радіозв'язку (для створення радіоперешкод та передачі в радіомережах противника дезинформіруючих команд і сигналів).

Оптико-електронне подавлення здійснюється застосуванням спеціальних комплексів і засобів активних і пасивних перешкод, установлених на бронеоб’єктах і спеціальних носіях з метою порушення роботи інфрачервоних, телевізійних, лазерних і візуально-оптичних систем і засобів розвідки, зв'язку і управління зброєю противника.

Радіоелектронний захист досягається жорстким дотриманням правил прихованого управління військами, скороченням до мінімуму необхідного часу випромінювання радіозасобів в ефір, а також забезпеченням електромагнітної сумісності своїх радіоелектронних засобів і виключенням радіоперешкод своїм засобам радіозв'язку.

Виявлення засобів і об'єктів управління противника здійснюється приданими станціями перешкод КХ і УКХ діапазону.

649. Під час підготовки до наступу, у наступі, в зустрічному бою та під час ведення бойових дій у складі тактичного повітряного десанту радіоелектронна боротьба здійснюється штатними і приданими силами і засобами. При цьому штатні сили і засоби зосереджуються в першому ешелоні батальйону, а придані — між першим і другим ешелонами і безпосередньо біля об'єктів, які прикриваються (пунктів управління, підрозділів тилового і технічного забезпечення). Переміщення штатних сил і засобів здійснюється разом з підрозділами з одночасним виконанням поставлених завдань, а приданих сил і засобів відповідно до переміщення об'єктів, які прикриваються.

Виконання завдань радіоелектронної боротьби здійснюється масовано та завчасно, ще до початку наступу (у передбаченні зустрічного бою, перед початком активних дій тактичним повітряним десантом). Застосування сил і засобів радіоелектронної боротьби повинно бути раптовим і неочікуваним для противника.

650. На марші радіоелектронна боротьба організується і проводиться переважно штатними силами і засобами. З цією метою вони розподіляються по всій колоні з таким розрахунком, щоб забезпечити надійне виконання завдань як під час руху, так і під час розташування в районах привалів і відпочинку. У кожному підрозділі призначаються чергові сили і засоби, організується періодична їх зміна і нарощування.

Придані батальйону сили і засоби радіоелектронної боротьби, як правило, здійснюють марш у складі головних сил в готовності до негайного застосування.

651. Під час розташування на місці сили і засоби радіоелектронної боротьби розгортаються по периметру району розташування та безпосередньо біля об'єктів, які прикриваються, з дотриманням електронної сумісності радіоелектронних засобів підрозділів. У кожному підрозділі призначаються чергові сили і засоби, передбачається їх нарощування. З метою приховування дійсного району розташування засоби радіоелектронної боротьби виконують завдання в пасивному режимі у постійній готовності до переходу на активний режим роботи у разі загрози нападу противника на підрозділи, який охороняється. Особлива увага звертається на виявлення і подавлення розвідувально-сигналізаційних засобів противника.