Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Тактичне маскування

652. Тактичне маскування в батальйоні (роті) організується і здійснюється з метою зниження уразливості підрозділів, довгочасних фортифікаційних споруджень і досягнення раптовості їх дій та зберігання їх боєздатності.

Завданнями тактичного маскування під час підготовки й у ході бою є досягнення скритності діяльності своїх підрозділів і введення противника в оману щодо складу, стану, положення батальйону (роти), його бойових можливостей і замислу майбутніх дій.

653. Заходи тактичного маскування проводяться безперервно, активно й комплексно. Вони повинні відрізнятися різноманітністю, переконливістю й обумовлюватися економічною доцільністю, проводитися узгоджено з іншими видами бойового, технічного і тилового забезпечення.

Заходи щодо тактичного маскування виконуються всіма підрозділами, як правило, самостійно та своїми засобами. Найбільш складні з них, які вимагають застосування спеціальних сил і засобів, виконуються підрозділами спеціальних військ.

654. Тактичне маскування організується командиром і штабом батальйону на основі вказівок старшого командира (начальника) і прийнятого рішення на бій. При організації тактичного маскування в ході прийняття рішення командиром враховуються: реальна обстановка, яка склалася; можливості розвідки противника; демаскуючі ознаки підрозділів (об'єктів); наявність сил і засобів маскування; воєнно-географічні умови; пора року і час доби.

655. Командир батальйону (роти) під час організації тактичного маскування вказує: основні заходи тактичного маскування, обсяг, терміни і порядок їх виконання; сили і засоби, які виділяються для здійснення маскувальних заходів; порядок дотримання підрозділами маскувальної дисципліни та порядок контролю за їх виконанням.

656. Начальник штабу батальйону є безпосереднім організатором заходів тактичного маскування.

Штабом батальйону здійснюються: збирання, аналіз та узагальнення даних про можливості розвідки противника, його поінформованість про характер дій підрозділів, виявлення каналів витоку інформації та вжиття заходів до їх закриття; оцінка можливостей противника до досягнення скритності своєї діяльності і введення противника в оману; аналіз своїх можливостей по забезпеченню скритності і введенню противника в оману; аналіз маскувальних властивостей місцевості та можливих обмежень видимості в районі майбутніх дій; підготовка пропозицій командиру з організації тактичного маскування; виявлення сил і засобів розвідки противника й організація своєчасного їх знищення в інтересах забезпечення скритності дій своїх підрозділів і введення противника в оману; організація оповіщення підрозділів про дії сил і засобів розвідки противника; контроль за проведенням у підрозділах заходів тактичного маскування, визначення їх ефективності, вживання заходів щодо усунення недоліків.

657. Способами тактичного маскування є: приховання, забезпечення безпеки зв'язку й інформації, протидія розвідці противника, забезпечення режиму таємності, дезинформація, демонстративні дії й імітація.

658. Скритність досягається проведенням комплексу заходів, спрямованих на збереження в таємниці, попередження і виключення витоку інформації про підрозділи батальйону (роти), їх дії і проведені заходи, а також на усунення й ослаблення демаскуючих ознак їхньої діяльності.

Основним способом забезпечення скритності в батальйоні (роті) є маскування підрозділів і об'єктів, яке полягає в усуненні або ослабленні демаскуючих ознак стану, положення і дій батальйону (роти). Вона досягається: використанням маскуючих властивостей місцевості й умов обмеженої видимості; застосуванням табельних, спеціальних і підручних засобів приховування, маскувальним фарбуванням, застосуванням розсіюючи (поглинаючих) покрить і конструкцій, аерозолів (димів) та інших матеріалів для зниження оптичної, теплової, радіолокаційної, акустичної й іншої помітності озброєння, техніки й об'єктів, зміною вигляду (деформуванням) озброєння і техніки; відповідним розташуванням підрозділів з періодичною зміною їх положення, зміною фону місцевості, використанням рослинності й іншими прийомами. Приховування здійснюється постійно, без спеціальних вказівок старшого командира (начальника).

З метою захисту від високоточної зброї противника використовуються яри, зворотні схили висот, місця радіолокаційної невидимості й інші маскувальні властивості місцевості. Приховування бойових машин піхоти (бронетранспортерів) і танків від керованих і самонавідних боєприпасів противника досягається шляхом зниження радіолокаційної, теплової й оптичної контрастності бойових машин по відношенню до навколишнього фону місцевості, для чого застосовуються деформуюче фарбування техніки, табельні маскуючи покриття, над тепловипромінювальними поверхнями машин встановлюються тепло розсіюючи екрани. Крім того, можуть застосовуватися теплові імітатори (пастки), радіолокаційні та лазерні відбивачі.

Введення противника в оману досягається проведенням комплексу заходів щодо нав'язування йому хибного уявлення про склад, положення підрозділів і об'єктів, які не відповідають дійсним.

659. Забезпечення безпеки зв'язку й інформації включає комплекс заходів щодо збереження в таємниці від противника передаваємих (приймаємих) повідомлень та протистояння хибній інформації з боку противника. Досягається використанням засобів і способів ведення зв’язку, що забезпечують необхідну розвідзахищеність і імітаційну стійкість зв’язку; використанням апаратури ЗАЗ, перевіркою дійсності інформації шляхом зворотної передачі повідомлень, суворим дотриманням правил прихованого управління військами і зброєю, режиму таємності.

660. Протидія розвідці противника включає комплекс заходів, спрямованих на створення таких умов, в яких використання сил і засобів розвідки противника стає неможливим або неефективним.

661. Забезпечення режиму таємності полягає у встановленні єдиного порядку допуску (доступу) до секретних відомостей та їхніх носіїв, а також зберігання і поводження з ними.

662. Дезінформація полягає в поширенні інформації, яка не відповідає дійсності про склад, стан, положення, боєготовність (боєздатність), характер і способи дій підрозділів, плани і наміри командування, призначення і стан озброєння, техніки й об'єктів та їх бойові можливості.

663. Демонстративні дії являють собою навмисний показ противнику спеціально виділеними силами і засобами діяльності підрозділів у спеціальних районах з метою привертання його уваги до них і відвертання від справжніх районів дій підрозділів.

664. Імітація полягає у відтворенні необхідних демаскуючих ознак діяльності підрозділів, озброєння, техніки, об'єктів та елементів обладнання місцевості для показу наявності або зміни їхнього положення і стану у визначених районах.

Демонстративні дії, дезинформація й імітація здійснюються узгоджено і повинні відповідати визначеним у замислі бою заходам для введення противника в оману. Вони організуються і проводяться, як правило, за розпорядженням, або з дозволу командира полку.

665. Контроль за якістю виконання заходів тактичного маскування організує і здійснює штаб батальйону.

Якість тактичного маскування перевіряється періодичним безпосереднім оглядом підрозділів і об'єктів силами наземної і повітряної розвідки з застосуванням технічних засобів, аналогічних засобам розвідки противника.

Для проведення контролю залучаються розвідувальні, інженерні, авіаційні підрозділи, підрозділи зв'язку, РХБ захисту, радіоелектронної боротьби. Контроль також здійснюється командирами (начальниками) усіх ступенів і підрозділами комендантської служби.

У ході проведення контролю виявлені недоліки тактичного маскування негайно усуваються, порушене маскування відновлюється.

666. Тактичне маскування в основних видах тактичних дій здійснюється з метою підвищення живучості підрозділів і досягнення раптовості дій. Воно досягається виконанням завдань з забезпечення скритності діяльності підрозділів і введенням противника в оману.

667. В обороні приховуванню підлягають: план дій, склад, ступінь укомплектованості і бойової готовності підрозділів, їхні завдання, терміни, район (опорні пункти); система оборонних позицій (траншей); маршрути висування і розгортання других ешелонів (резервів); вогневі рубежі та рубежі контратак, системи інженерних загороджень, протитанкової і протиповітряної оборони.

Введення противника в оману здійснюється відносно замислу тактичних дій і напрямку зосередження основних зусиль, способів відбиття атаки противника, побудови бойового порядку, переднього краю, системи вогню, рубежів і напрямків контратак, маневру силами і засобами, розташування траншей і вогневих позицій, інженерного обладнання місцевості, систем управління підрозділами і зброєю, районів розміщення підрозділів технічного і тилового забезпечення.

668. У наступі і в зустрічному бою прихованню підлягають: мета, замисел і час початку наступу (дій); бойовий порядок; способи атаки, вогневого ураження, вихідні райони (позиції) для наступу, рубежі розгортання, спішування й атаки.

Введення противника в оману здійснюється відносно напрямку головного удару, складу, стану і положення основних елементів бойового порядку, рубежів розгортання, спішування, атаки, напрямків дій підрозділів на сковуючому і головному напрямку, способів розгрому противника, системи управління і напрямку переміщення пунктів управління.

669. Завданнями тактичного маскування під час бою в оточенні і виході з нього є: забезпечення приховання положення підрозділів, введення противника в оману щодо напрямку зосередження основних зусиль при прориві кільця оточення, проведення демонстраційних дій зосередження основних сил і засобів на відволікаючих напрямках, підготовка фальшивих маршрутів висування підрозділів.

670. Завданнями тактичного маскування при веденні бойових дій батальйону (роти) у складі тактичного повітряного десанту є: приховання підготовки підрозділів до десантування і введення противника в оману щодо складу десанту та його бойових завдань, вихідного району для десантування, часу і порядку зосередження в ньому, часу готовності до виходу на посадочні площадки (райони посадки), смуги прольоту тактичного повітряного десанту, розташування районів десантування, об'єктів, що підлягають захопленню або знищенню.

671. Завданнями тактичного маскування пересування (маршу) є: забезпечення скритності та введення противника в оману щодо напрямку, маршрутів руху, районів зосередження і складу підрозділів, початку маршу і часу прибуття в район зосередження, місця розташування районів очікування, збору, станцій завантаження, вивантаження і перевантаження, вихідного рубежу (пункту), рубежів регулювання, районів привалів і відпочинку.

672. Завданнями тактичного маскування розташування на місці є: досягнення скритності та введення противника в оману щодо місць розташування основного і запасного районів, складу сил і засобів підрозділів, діяльності підрозділів у районах розташування.