Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3. Дії батальйону (роти) при участі бригади (полку) у спеціальній операції

561. Спеціальна операція – сукупність узгоджених і взаємозв’язаних за метою, завданнями, місцем та часом бойових (спеціальних) дій військових частин і підрозділів Сил спеціальних операцій (ССпО), які проводяться за єдиним замислом самостійно або у взаємодії з іншими військовими частинами і підрозділами ЗС України, ІВФ та ПрО для виконання завдань, спрямованих на створення умов для досягнення стратегічних (оперативних) цілей.

562. Батальйон (рота) може брати участь у забезпеченні проведення протидиверсійних, диверсійно-розвідувальних операцій та операцій з організації руху опору на території противника тощо.

Протидиверсійна операція проводиться військовими частинами і підрозділами ССпО у взаємодії з іншими військовими частинами, підрозділами ЗС України, органами і військами ІВФ та ПрО для виявлення, блокування та нейтралізації ДРС противника та НЗФ.

Протидиверсійна операція підрозділів може включати: оперативно-розшукові заходи територіальних підрозділі, СБУ та МВС щодо виявлення факту діяльності ДРС противника та НЗФ; розвідувально-пошукові, розвідувально-ударні та засадні дії військових частин і підрозділів ССпО і військової служби правопорядку (ВСП) ЗС України, підрозділів СБУ та МВС; дії механізованих, аеромобільних (парашутно-десантних) підрозділів; підрозділів ВВ; СБУ, МВС, спеціального призначення (СпП).

Диверсійно-розвідувальна операція проводиться військовими частинами і підрозділами ССпО у взаємодії з підрозділами СВ та інших видів ЗС України для сприяння силовому стримуванню збройного конфлікту, зниження можливостей противника щодо ведення воєнних дій та створення сприятливих умов для дій своїх військ.

Диверсійно-розвідувальна операція може включати спеціальні дії підрозділів ССпО на об’єктах військ (сил), військово-промислового комплексу (ВПК), паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) і комунікаціях противника та дії підрозділів СВ, ПС та ВМС.

Операція з організації руху опору на території противника (території інших країн) проводиться військовими частинами і підрозділами ССпО у взаємодії з підрозділами СВ та інших видів ЗС України для порушення комунікацій, зриву військових перевезень, недопущення використання противником місцевих ресурсів, виведення з ладу важливих військових об’єктів противника та зниження морально-психологічного стану його особового складу.

563. Іншими видами спеціальних операцій є: операція з надання військової допомоги; пошуково-рятувальна операція на території, зайнятій противником; операція щодо забезпечення безпеки та евакуації громадян України з району кризової ситуації (збройного конфлікту); операція з визволення полонених, захоплення (ліквідації) зразків зброї і техніки, документів, важливих персон.

Для проведення спеціальної операції створюється тимчасові формування, основу яких складають військові частини і підрозділи ССпО. Для забезпечення СпО можуть залучатися підрозділи СВ, ПС, ВМС, спеціального призначення та ВСП ЗС, а також органи та підрозділи СпП ІВФ та ПрО.

Спеціальні операції можуть проводитися у мирний час та в особливий період, на своїй території і на території противника, а також на території інших країн та у зонах (районах) відповідальності миротворчих контингентів ЗС України.

564. Для підготовки СпО створюється операційна база, яка розміщується на об’єктах ЗС подалі від великих населених пунктів, має розвинену інфраструктуру, забезпечує умови для охорони (оборони) та прихованої діяльності.

Способи ведення дій підрозділами батальйону (роти) залежать від специфіки конкретного завдання на СпО.

Керівництво діями сил та засобів у спеціальній операції покладається на Центр спеціальних операцій, який виділяється із складу Об’єднаного КП (ОКП) ГШ ЗС України.

Під час виконання завдань у СпО підрозділами батальйону (роти) керує командир батальйону (роти) зі свого КСП та штатних засобів управління.

565. Підготовка батальйону (роти) до участі у спеціальній операції.

Зміст і тривалість підготовки батальйону (роти) до участі у СпО залежать від її мети, завдань, наявного часу та умов обстановки, яка склалася.

У замислі на участь батальйону (роти) в спеціальній операції визначаються: мета дій; райони (об’єкти) зосередження основних зусиль; етапи участі у веденні спеціальних дій, їх зміст та тривалість; порядок виконання завдань; склад тактичних груп, які залучаються для виконання завдань; район розгортання і порядок зайняття операційної бази; завдання щодо введення противника в оману.

При визначенні та доведенні завдань підрозділам батальйону (роти) указуються: завдання та порядок їх виконання; район розгортання і терміни зайняття операційної бази (району); які вогневі засоби старшого начальника діють в інтересах виконання завдань батальйону (роти); порядок організації взаємодії та управління; кількість боєприпасів та іншого ВТМ, яке виділяється; термін готовності.

566. Участь батальйону (роти) у спеціальних діях бригади у СпО проводяться за такими етапами: забезпечення створення угруповання військ (тактичних груп) для проведення спеціальних дій; виведення підрозділів у тил противника (райони виконання завдань); ведення спеціальних дій; повернення підрозділів після виконання завдань і відновлення їх боєздатності.

Чіткого поділу етапів за термінами проведення не існує.

567. Перший етап участі батальйону (роти) у спеціальних діях бригади у СпО включає: участь у забезпеченні розгортання системи управління й операційної бази; переміщення підрозділів у район операційної бази; розгортання підрозділів МТЗ, проведення заходів бойового злагодження і безпосередньої підготовки визначених сил і засобів до виконання завдань за призначенням.

Другий етап – виведення підрозділів у тил противника (райони виконання завдань). Підрозділи батальйону (роти), які сприяють або забезпечують проведення СпО, також можуть проводити демонстративні дії, спрямовані на введення противника в оману.

Змістом третього етапу (ведення спеціальних дій) можуть бути: дії підрозділів батальйону (роти) щодо блокування визначених районів (об’єктів) та прочісування місцевості, затримання (нейтралізації) або ліквідації ДРС противника та НЗФ; дії щодо підготовки баз та створення запасів зброї, боєприпасів та іншого ВТМ для розгортання руху опору, надання допомоги у формуванні, забезпеченні та підготовці партизанських формувань; спеціальні бойові дії партизанських формувань тощо.

Основний зміст четвертого етапу – повернення підрозділів після виконання завдань і відновлення їх боєздатності.

568. Після повернення підрозділів до районів дислокації своїх військових частин організуються заходи контррозвідувального забезпечення, реабілітації особового складу та відновлення боєздатності підрозділів.