Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3. Ведення оборонного бою Особливості підготовки та дій батальйону (роти) під час ведення бригадою (полком) оборонного бою у смузі забезпечення

181. В ході підготовки оборонного бою у смузі забезпечення командир батальйону (роти) повинен виконати увесь комплекс заходів як в обороні на першій позиції.

Смуга забезпечення глибиною до 15 км, обладнується двома-трьома оборонними позиціями, кожна з яких має глибину 1-2 км.

особливу увагу командир батальйону (роти) звертає на інженерне обладнання оборонних позицій, основних, запасних і тимчасових вогневих позицій мінометної (приданої артилерійської) батареї.

В ході організації взаємодії командир повинен ретельно погоджувати порядок залишення оборонної позиції і зайняття послідуючої оборонної позиції. Погоджувати з командирами батальйонів, що обороняють першу позицію порядок пропуску батальйону при залишенні смуги забезпечення і підтримки вогнем.

182. Командир батальйону, встановивши початок висування передових загонів (авангардів) противника, призначених для подолання смуги забезпечення або зайняття ними вихідного положення для подолання смуги забезпечення, доповідає про це командиру бригади (полку).Командир роти доповідає командиру батальйону.

З підходом передових загонів (авангардів) до смуги забезпечення, за командою командира бригади (полку), починається вогнева підтримка військ що обороняються у смузі забезпечення.

Відбиття наступу підрозділів здійснюється стійким утриманням підрозділів батальйону опорних пунктів, позицій. Підрозділи, що обороняються вогнем з усіх засобів завдають противнику значних втрат, вимотують його і примушують зупинити наступ. Цим самим батальйон змушує противника передчасно вводити в бій додаткову частину головних сил.

За цей період бою втрати в підрозділах батальйону можуть складати 20-30%, при цьому підрозділи збережуть свою боєздатність.

Наступні вогневі удари артилерії і авіації, введення в бій додаткової частини головних сил противника можуть довести втрати в підрозділах батальйону до 40-60%, при цьому підрозділи можуть стати обмежено боєздатними або небоєздатними.

Тому з початком висування для атаки додаткової частини головних сил противника командир батальйону з дозволу командира бригади (полку) повинен почати організовано виводити підрозділи першого ешелону з-під удару противника і керувати зайняттям ними оборони на послідуючій оборонній позиції.

Командири рот особисто керують виведенням своїх підрозділів і організують їх оборону.

Командир батальйону постійно підтримує зв’язок з командиром бригади, доповідає про сили авангардних підрозділів противника і характер їх дій, напрямку головного удару, прийнятих рішеннях; доводить прохання про підтримку вогнем артилерії підрозділів батальйону на загрозливих напрямках.

Після виконання поставленого завдання, з дозволу командира бригади, командир батальйону організовано виводить підрозділи з смуги забезпечення.

Пропуск підрозділів здійснюється через проходи що були залишені в інженерних загородженнях перед переднім краєм головної смуги оборони під прикриттям вогню підрозділів, які обороняються на цьому напрямку.

Батальйон, якій відійшов зі смуги забезпечення, займає призначений район і діє в подальшому як загальновійськовий резерв за вказівкою командира бригади (полку).