Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення наступального бою у місті (населеному пункті)

383. Батальйон (рота), що діє в напрямку міста (населеного пункту), з ходу знищує противника, який обороняється на підступах до нього, вривається в місто (населений пункт) і безупинно розвиває наступ в глибину. У тому випадку, коли місто (населений пункт) захопити з ходу не вдалося, підготовляється його штурм.

Умови, в яких ведеться наступ в місті (населеному пункті), характеризуються обмеженістю зон огляду й обстрілу, складністю маневру і управління підрозділами. На ведення бою в місті також впливають: розмір, конфігурація, планування і забудова міста (населеного пункту), міцні будинки і спорудження, розгалужене підземне господарство, велика кількість перешкод і важкопрохідних ділянок, характер оборони противника, наявність місцевого населення та інші умови обстановки, що ускладнюють ведення наступу. Наступ в місті (населеному пункті) складається з окремих місцевих боїв і відрізняється особливою завзятістю і несподіванками.

У місті (населеному пункті) батальйон наступає в складі бригади (полку) по одній-двох магістральних вулицях із прилягаючими кварталами на фронті до 1000 м. Рота наступає по одній вулиці або в середині кварталу.

Під час захоплення міста з ходу завдання батальйону (роти) по глибині такі ж, як і в звичайних умовах.

При штурмі міста найближчим завданням батальйону є захоплення опорного пункту або одного, а іноді двох-трьох кварталів, подальшим завданням - оволодіння важливими об'єктами (кварталами) у глибині оборони противника.

Найближчим завданням роти є оволодіння будинком (частиною великого будинку або декількома невеликими будинками) в опорному пункті противника.

Під час наступу в місті (населеному пункті) більша частина гранатометного і протитанкового взводів (протитанкового відділення роти), мінометної батареї, артилерійського дивізіону (батареї) придаються ротам (взводам).

384. Командир батальйону завчасно по великомасштабній карті (плану, фотознімках) вивчає місто (населений пункт), особливості оборони противника в ньому та організує розвідку.

Під час організації наступу командир батальйону (роти) крім звичайних питань визначає найбільш важливі райони, об'єкти (будинки), якими необхідно опанувати в першу чергу, кількість і склад штурмових груп, способи вогневого ураження противника з урахуванням особливостей будинків, споруджень та інших об'єктів.

При організації взаємодії командир батальйону (роти) погоджує: порядок виходу підрозділів до об'єкту, що атакується, у тому числі з використанням схованих підступів і підземних комунікацій; дії підрозділів під час атаки (штурму) будинку і під час ведення бою всередині нього; порядок взаємодії з сусідами і заходи для заборони підходу резервів противника і проведення їм контратак; забезпечення флангів рот (штурмових груп), боротьба з диверсійно-розвідувальними групами противника в тилу підрозділів; способи розпізнавання своїх військ, сигнали для позначення свого положення в середині об'єкта (будинку) що атакується і інші питання.

385. З підходом військ до міста (населеного пункту) артилерія придушує і знищує противника в опорних пунктах одночасно на підступах до нього і на його окраїнах. З виходом підрозділів до окраїни міста (населеного пункту) артилерія переносить вогонь по будинках і інших спорудженнях у глибині опорних пунктів і забороняє підхід резервів противника до об'єктів, що атакуються.

Батальйон (рота), використовуючи проміжки і слабкі ділянки в обороні противника, а також результати вогневого ураження, з ходу уривається в місто (населений пункт) і, наступаючи уздовж вулиць, послідовно опановує будинками і кварталами (важливими об'єктами).

Танки діють у бойових порядках механізованих підрозділів або за ними і своїм вогнем знищують противника в першу чергу в підвалах, нижніх поверхах будинків й інших укриттях. Бойові машини піхоти (бронетранспортери), діють за танками "стрибками" від укриття до укриття та вогнем гармат і кулеметів знищують противника, який перешкоджає просуванню танків і своїх підрозділів.

Зенітні, а також інші засоби, що виділені для боротьби з повітряним противником, розміщуються на площах, у скверах і інших місцях, які забезпечують можливість ведення вогню, а стрільці-зенітники можуть займати позиції і на дахах будинків.

Для прикриття флангів і відбиття контратак противника, а також для блокування окремих укріплених будинків командир батальйону (роти) може виділити бойову охорону, а головними силами продовжувати розвивати наступ.

386. Штурм міста (населеного пункту) здійснюється після ретельної підготовки атакою батальйону одночасно з декількох напрямків.

Для захоплення великих споруджень або важливих об'єктів міста (населеного пункту), підготовлених до оборони, створюються штурмові загони і штурмові групи.

У штурмовий загін виділяються до механізованого батальйону. У ньому створюються штурмові групи. До складу штурмового загону (груп) включаються танки, гармати, міномети, протитанкові керовані ракетні комплекси, гранатомети, а також підрозділи інженерних військ і підрозділи радіаційної, хімічної і біологічної розвідки.

Штурмовий загін (групи) забезпечується підривними зарядами, аерозольними (димовими), запальними і сигнальними засобами, пристосуваннями для штурму будинків і подолання перешкод.

Бойовий порядок штурмового загону включає дві-три штурмові групи у складі посиленої механізованої роти кожна (в окремих випадках у складі взводу), резерв, групу прикриття, групу розгородження, вогневі засоби, що знаходяться в безпосередньому підпорядкуванні командира штурмового загону. У тих випадках, коли штурмовому загону придається достатня кількість артилерії, може створюватися група руйнування, яка буде використовуватись для руйнування особливо міцних будинків.

Бойовий порядок штурмової групи в наступі може включати одну-дві групи, які атакують (групи захоплення); резерв; групу прикриття і закріплення; групу вогневої підтримки; групу розгородження.

Група, яка атакує (група захоплення), може складатися з механізованого взводу або відділення. Вона призначена для стрімкого зближення з об'єктом, який атакується, знищення противника і захоплення об'єкта ( будинку або його частини).

Резерв використовується для посилення груп, які атакують, або груп закріплення, для розвитку успіху, а також для виконання інших раптово виникаючих завдань. У резерв штурмового загону призначається до взводу, а штурмової групи – одне-два відділення.

Група прикриття і закріплення призначається в складі взводу або відділення. Вона призначена для прикриття дій груп, які атакують, вогнем по противнику в сусідніх будинках і відбиттю його контратак.

У групу вогневої підтримки входять придані артилерійські і танкові підрозділи, а також бойові машини піхоти (бронетранспортери) групи, яка атакує. Вона виконує завдання щодо вогневого забезпечення штурмових дій механізованих підрозділів.

До складу групи розгородження включаються придані інженерно-саперні підрозділи. На неї покладаються завдання з пророблення проходів у загородженнях перед переднім краєм оборони противника, підриву стін будинку, який штурмується, розмінування захопленого будинку й інші.

387. Командир штурмового загону (групи), організуючи захоплення укріплених споруджень (будинків), ретельно вивчає характер оборони противника в них, особливо систему вогню і можливість вогневого фланкування із сусідніх будинків, найбільш зручні підступи, наявність загороджень, приймає рішення, віддає бойовий наказ і організує взаємодію.

388. Перед штурмом здійснюється вогневе ураження об'єктів оборони противника з залученням усіх сил і засобів. Штурм ведеться безперервно вдень і вночі до повного оволодіння містом (населеним пунктом).

Штурмовий загін (група) під час вогневої підготовки атаки займає вихідне положення якнайближче до об'єкта атаки й у встановлений час переходить в атаку. Придані гармати і танки знищують противника в будинках, які атакуються, і сусідніх будівлях, а механізовані підрозділи, використовуючи проломи в стінах, підземні комунікації, ходи сполучень, під'їзди, виступи будинків, висуваються до об'єкта й у встановлений час під прикриттям вогню всіх засобів і аерозольних (димових) завіс уриваються в будинок. Атака проводиться стрімко, з застосуванням ручних гранат по вогневих точках, живій силі через вікна усередину будинків.

Увірвавшись в будинок, механізовані підрозділи прагнуть роз'єднати сили противника та позбавити його підрозділи можливості спілкуватися між собою і допомагати один одному. Діючи сміливо та відважно, штурмові групи швидко захоплюють сходові клітки, площадки і закріплюються на них, звільняючи від противника прилеглі приміщення. Підтримка вогнем артилерії і танків здійснюється до моменту проникнення механізованих підрозділів у будинок. Бій у великому будинку розпадається на окремі роз'єднані сутички на поверхах.

Підрозділи інженерних військ, які входять до складу штурмового загону (групи), пророблюють проходи в стінах і міжповерхових перекриттях, а при необхідності розміновують захоплені будинки.

Артилерійські підрозділи в цей час знищують противника в сусідніх будинках і забороняють підхід його резервів.

Батальйон (рота), захопивши будинок або квартал, продовжує бій за наступні будинки і квартали і виконує поставлене завдання. Окремі осередки опору та дрібні групи противника знищуються другим ешелоном (резервом). Особливо міцні довгочасні вогневі спорудження блокуються і підриваються разом з гарнізонами, які їх обороняють. Захоплені важливі будинки і перехрестя вулиць закріплюються. Виходи з підземних комунікацій охороняються або руйнуються.

Командир батальйону (роти) управляє боєм, знаходячись у безпосередній близькості від підрозділів, які атакують найбільш важливий будинок (об'єкт).

389. Підрозділи матеріально-технічного забезпечення батальйону розташовуються поза містом (населеним пунктом) або на його околиці. У місто (населений пункт) висуваються засоби для евакуації та ремонту озброєння, військової техніки і транспорт з необхідною кількістю ракет, боєприпасів і пального, а також медичний взвод (пункт) батальйону. Пункти технічного спостереження розгортаються на вулицях як найближче до рот першого ешелону, які наступають. Для розшуку і виносу (вивозу) поранених створюються групи санітарів-носіїв.