Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення оборонного бою у лісі

253. Оборона в лісі будується окремими ротними і взводними опорними пунктами, які готуються до кругової оборони і перехоплюють дороги, просіки, а також дефіле між озерами і болотами. У проміжках між опорними пунктами постійно ведеться розвідка, влаштовуються загородження, організовуються вогневі засади і патрулювання.

Під час підготовки оборони в лісі командир батальйону (роти) зобов'язаний передбачити розташування бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків на вогневих позиціях з таким розрахунком, щоб забезпечувався обстріл доріг, просік, узлісь і галявин; підготовку потайних шляхів маневру бронегруп; заходи щодо боротьби з лісовими пожежами.

Передній край оборони вибирається попереду узлісся або відноситься в глибину. В останньому випадку на узліссі виставляється бойова охорона, а підрозділи проводять розчищення лісу для покращення умов спостереження і ведення вогню, не демаскуючи при цьому своїх позицій.

Другий ешелон (резерв) розташовується в опорному пункті поблизу доріг і просік у готовності до проведення контратак або маневру на загрозливому напрямку.

Система вогню організовується так, щоб усі дороги, просіки, проходи на заболочених ділянках, галявини і вирубки, по яких можливий підхід і наступ противника знаходилися під фланговим і перехресним вогнем підрозділів, які обороняються. Виступи лісу використовуються для створення флангового і перехресного вогню. На напрямках можливого наступу противника підготовляється зосереджений вогонь. Особливого значення набуває вміло організований вогонь мінометів.

Більша частина вогневих засобів придається ротам і взводам. Танки, гармати, гранатомети і протитанкові ракетні комплекси займають вогневі позиції в місцях, які забезпечують можливість ведення вогню уздовж доріг, просік, по галявинах і ділянках рідкого лісу. Їх вогневі позиції прикриваються механізованими підрозділами й інженерними загородженнями.

Частина стрільців, снайперів і кулеметників призначається для ведення вогню з дерев.

Зенітні засоби розміщуються на галявинах, узліссях і вирубках лісу, з яких забезпечується виявлення й обстріл літаків і вертольотів противника. Стрільці-зенітники можуть також розташовуватися на площадках, які обладнані на деревах.

254. Розвідка в лісі ведеться спостереженням, розвідувальними (бойовими розвідувальними) дозорами і розвідувальними засідками.

Система спостереження повинна забезпечити огляд підступів до переднього краю оборони, для чого пости спостереження (спостерігачі) можуть розташовуватися на деревах або висуватися вперед.

255. Під час інженерного обладнання району оборони (опорного пункту) на місцевості з високим рівнем ґрунтових вод окопи, укриття, траншеї та ходи сполучення влаштовуються напівнасипного або насипного типу. На ділянках, де немає необхідності відривати ходи сполучення, шляхи руху в тил позначаються покажчиками або знаками на деревах.

Як інженерні загородження застосовуються мінні поля, фугаси, міновані завали, протитанкові бар'єри і різноманітні дротяні загородження.

Для підрозділів і їх вогневих засобів передусім проводиться розчищення смуг обзору і обстрілу, а потім готуються шляхи маневру. Передбачаються також протипожежні заходи.

256. Під час бою у лісі широко застосовуються дії невеликих підрозділів у вогневих засідках і вогонь усіх засобів з близьких дистанцій.

Контратаки проводяться невеликими підрозділами за заздалегідь вивченими і підготовленими напрямками вздовж доріг і просік.