Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

4. Підготовка району бойових дій підрозділів

71. Підготовка району бойових дій (бою) здійснюється з метою створення сприятливих умов для своєчасного та організованого розгортання батальйону (рот), успішного виконання визначених завдань, забезпечення живучості та швидкого відновлення боєздатності підрозділів, організованого і безперебійного забезпечення та управління ними.

Підготовка району бойових дій (бою) притаманна положенням оборонному бою.

72. Підрозділи можуть готувати і займати оборону завчасно до початку воєнного конфлікту, переходити до оборони з початком або в ході воєнних дій.

При завчасній підготовці району бойових дій (бою) визначаються та вивчаються:

основні та запасні шляхи, дороги у смузі висування бригади, переправи через водні перешкоди, вихідні рубежі, рубежі регулювання руху, райони привалів та відпочинку, станції навантаження і розвантаження;

райони зосередження підрозділів, базові райони, оборонні рубежі та позиції, напрямки і рубежі розгортання для контратак, місця розгортання командно-спостережних пунктів, позиції підрозділів охорони (блокпостів), позиційні райони і вогневі позиції артилерії, сил і засобів ППО;

місця розгортання складів, сховищ ракет, боєприпасів, запасів МтЗ.

Крім того, уточнюється перелік призначених для передачі у використання батальйоном (ротами) аеродромів, портових, інших споруд та заходи щодо підготовки мережі шляхів, доріг маневру, підвезення й евакуації.

В інших умовах ведення оборонного бою проводиться безпосередня підготовка бойових дій (бою), при цьому здійснюється:

основні та запасні шляхи, дороги у смузі висування бригади, переправи через водні перешкоди, вихідні рубежі, рубежі регулювання руху, райони привалів та відпочинку, станції навантаження і розвантаження;

перевірка місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів;

підготовка районів зосередження підрозділів, обладнання базових районів, оборонних рубежів і позицій, напрямки і рубежі розгортання для контратак, місць розгортання КСП, позицій підрозділів охорони (блокпостів), позиційних районів і вогневих позицій артилерії, рубежів розгортання противотанкового резерву (Парез) і РЗЗ, сил і засобів ППО;

створення системи загороджень;

підготовка мережі шляхів маневру, підвезення й евакуації;

створення (розгортання) складів, сховищ ракет, боєприпасів, запасів матеріально-технічних засобів.

Крім того, проводяться заходи щодо запобігання повеням, пожежам у районах розгортання батальйону (рот), а також екологічні, санітарно-епідеміологічні заходи тощо.

73. Контроль готовності до бою та інших дій здійснюється відповідно до спеціально розробленого плану. Особлива увага приділяється: перевірці точного виконання відданих наказів і розпоряджень; знанню посадовими особами своїх завдань, складу, положення та імовірного характеру дій противника; відповідності завдань підрозділу замислу бою бригади (батальйону); своєчасності та якості виконання підрозділами заходів щодо підготовки до бою; організації вогневого ураження противника, управління, взаємодії та захисту; повному виконанню усіх заходів щодо забезпечення дій підрозділу, а також підготовки району бою і готовності сил та засобів до виконання бойових завдань.

Крім того, перевірці підлягають знання усіма військовослужбовцями: політичної мети держави у воєнному конфлікті, основних положень законів України, норм міжнародного права щодо статусу, прав та обов’язків учасників воєнних дій, захисту мирного населення та основних заходів, які здійснюються для їх дотримання; положень про відповідальність за порушення законів своєї держави та норм міжнародного гуманітарного права.