Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та дій батальйону (роти) під час підготовки та ведення бригадою (полком) рейдових дій

321. Рейдові дії – складовий елемент операції оперативного угруповання військ, що являє собою сукупність узгоджених та взаємопов’язаних за метою, завданням, місцем і часом дій підрозділів, частин і з’єднань в тилу противника, які проводяться за єдиним замислом і планом з метою знищення (захоплення) живої сили і техніки противника, його важливих об’єктів, дезорганізації роботи тилу, пунктів управління, вузлів зв’язку, відволікання його сил від виконання головних завдань, порушення комунікацій, управління військами і озброєнням, повітряного сполучення, системи протиповітряної оборони, матеріально-технічного забезпечення.

Механізований (танковий) батальйон (рота) може діяти в рейдовому загоні батальйону, якій здійснює рейдові дії, призначаються смуга (напрямок) і рубежі переходу до рейдових дій та відходу після виконання бойового завдання, частині призначається напрямок дій та ці ж рубежі.

Крім того рейдовому загону призначаються об’єкти нападу (захоплення, знищення). Смуга дій батальйону в рейдовому загоні може бути шириною – 5-10 км, глибина рейду може складати – до 30-40 км.

За умов збереження своєї боєздатності рейдовий загін у складі механізованого (танкового) батальйону може послідовно знищити два-три об’єкти, які охороняються ротою противника, а рейдовий загін у складі роти – один-два об’єкти, які охороняються взводом.

322. Рейд в тилу противника рейдовий загін може здійснювати в похідній або передбойовій побудові з подальшим розгортанням у бойовий порядок для виконання бойового завдання.

Способи дій рейдового загону по знищенню (захопленню) об’єктів будуть залежати від їхнього характеру і місця розташування.

При призначенні рейдового загону бойового завдання на знищення декількох об’єктів нападу він може вирішувати поставлене завдання одночасним чи послідовним знищенням (захопленням).

Одночасний удар по декількох об’єктах нападу можливий, коли бойові можливості виділених загальновійськових підрозділів забезпечують раптовість і успішне виконання поставленого завдання в більш короткий термін. При цьому способу бойових дій підрозділи рейдового загону крім основного напрямку об’єктів атаки указується вихідний рубіж виходу до об’єкту атаки, рубіж і напрямок атаки, район зосередження після виконання бойового завдання.

У тому випадку, якщо об’єкти нападу находяться на значному віддалені один від одного, або для захоплення (знищення) одного чи кожного з них потрібно використовувати значну частину сил і засобів рейдового загону, виконання бойових завдань буде здійснюватися послідовно.

Стрімким виходом до важливих об’єктів рейдовий загін наносить по ним короткий удар із застосуванням маневру у фланг і тил.

Після знищення об’єкту рейдовий загін здійснює прихований стрімкий маневр до кожного об’єкту і з ходу його знищує. Атака невеликих по розміру об’єктів здійснюється частиною сил.

323. підготовка рейдових дій є складовою підготовки бою і включає: організацію рейду; підготовку підрозділів до ведення рейдових дій; підготовку маршрутів висування до району ведення рейдових дій; практичну роботу командира (заступників) у підрозділах та інші заходи.

Основою організації рейдових дій є рішення командира батальйону (роти). рішення на ведення рейдових дій командир приймає в рамках загального рішення на бій.

В рішенні він визначає: замисел рейдових дій, бойові завдання підрозділам і основні питання взаємодії, всебічного забезпечення, організацію управління.

У замислі бою в частині, яка стосується рейдових дій командир визначає їх мету; склад, завдання, смугу (напрямок) дій рейдового загону; об’єкти які уражаються в його інтересах; райони дій на напрямку (у смузі) рейду аеромобільних (десантно-штурмових) підрозділів повітряних десантів і розвідувальних груп; вихідний район рейдового загону і рубіж введення рейдового загону в тил противник; порядок прикриття і забезпечення рейдового загону в розташування своїх військ.

підрозділам першого ешелону командир указує; засоби посилення напрямок дій, бойове завдання, район зосередження, порядок і строки його обладнання, рубіж і час переходу до рейдових дій, маршрут висування, час проходження вихідного рубежу і рубежів регулювання; район або рубіж, на який вийти після виконання бойового завдання.

При організації взаємодії командиру важливо узгодити порядок проходження підрозділами бойового загону через бойові порядки підрозділів що діють попереду.

324. Ведення рейдових дій. Рейдові дії підрозділів починаються після виходу на рубіж переходу до рейдових дій. підрозділи якнайшвидше виходять до призначеного об’єкту і не ув’язуються в затяжні бої. Не великі підрозділи противника, що перешкоджають руху, підрозділи рейду знищують частиною сил рішучою атакою з ходу.

Під час зустрічі з переважаючими силами противника підрозділи рейду, прикриваючись частиною сил на вигідному рубежі, головними силами уходять від бою з противником. Підрозділ прикриття після виконання завдання переходить до дій як бойова рухома охорона головних сил з тилу.

З підходом до об’єкту командир рейду уточнює завдання підрозділам, організує з ходу атаку з різних напрямків та знищення (захват) об’єкту. Після цього підрозділи виходять у район (пункт) збору.

Рейдові дії здійснюються вночі або в інших умовах обмеженої видимості.