Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

2. Підготовка до десантування і бойових дій

451. Підготовка до десантування і бойових дій включає: організацію десантування і бойових дій; безпосередню підготовку підрозділів; зосередження батальйону (роти) у вихідному районі для десантування; підготовку до десантування озброєння, військової техніки й інших матеріальних засобів; екіпірування і підготовку особового складу; проведення занять і тренувань з підрозділами по підготовці до десантування і майбутнім бойовим діям, виходячи з їхньої специфіки; заходи морально-психологічного забезпечення; вихід підрозділів на посадочні площадки, завантаження озброєння, військової техніки й інших матеріальних засобів, посадку особового складу у вертольоти.

452. У ході з'ясування завдання командир батальйону (роти) повинний крім звичайних питань уточнити: засоби посилення, кількість і типи виділених для десантування вертольотів, порядок десантування, умови і порядок взаємодії з вертольотами, артилерією і частинами (підрозділами), які наступають із фронту в напрямку району дій десанту, тривалість дій в тилу противника.

453. Під час оцінки обстановки командир батальйону (роти) крім звичайних питань вивчає можливий характер дій противника в смузі прольоту та в районі десантування, рубежі (об'єкти), які підлягають захопленню (знищенню), характер їхньої оборони (охорони), наявність і стан площадок приземлення в районі десантування, при необхідності намічає пункти збору підрозділів після десантування і виконання завдання, маршрути висування до захоплюваного району (об'єкту, рубежу), рубежі переходу в атаку і напрямки атаки підрозділів.

У висновках з оцінки обстановки командир батальйону (роти) додатково повинний визначити: послідовність виконання бойового завдання, на захопленні і знищенні яких об'єктів (їх елементів) зосередити основні зусилля; які сили і засоби залучити для захоплення і знищення об'єктів, захоплення районів (рубежів); які елементи бойового порядку необхідно мати; які заявки і до якого терміну подати для забезпечення підготовки десантування і бойових дій.

454. Штаб батальйону (командир роти) проводить розрахунок на десантування, складає план вантаження та посадки особового складу та перелік озброєння і матеріальних засобів на кожний вертольот. Розрахунок часу під час планування десантування ведеться від установленого часу “Ч” – початку висадки передової групи тактичного повітряного десанту.

455. У рішенні командир батальйону (роти) визначає: замисел бою (на чому зосередити основні зусилля десанту; якого противника, де, в якій послідовності і як захопити або знищити з визначенням порядку вогневого ураження і заходів щодо введення його в оману); бойовий порядок; порядок десантування і спосіб висадки (які підрозділи, на яких площадках здійснюють посадку у вертольоти, на яких площадках висаджуються); бойові завдання підрозділам; основні питання взаємодії; порядок організації взаємодії; порядок бойового застосування вертольотів у ході десантно-штурмових дій.

Якщо старшим начальником передбачається евакуація десанту після виконання ним бойового завдання, то визначається порядок збору підрозділів, висування в район евакуації та порядок проведення евакуації десанту.

456. Під час постановки завдань командир батальйону (роти) у бойовому наказі вказує:

підрозділам першого ешелону — засоби посилення, бойове завдання, хто підтримує, кількість (номера) вертольотів, посадочні площадки і площадки приземлення, порядок подальших дій;

підрозділу другого ешелону ¾ склад, бойове завдання, хто придається і підтримує, номера вертольотів, посадочні площадки і площадки приземлення, порядок подальших дій;

резерву - склад, район зосередження, характер можливих дій після висадження, номера вертольотів, посадочні площадки і площадки приземлення, порядок подальших дій;

передовій групі ¾ склад, бойове завдання, хто підтримує, номера вертольотів, посадочні площадки і площадки приземлення, час висадження;

підрозділам прикриття – порядок десантування, рубежі (напрямки) прикриття, терміни їх зайняття (захоплення) і утримання, характер подальших дій;

підрозділам артилерії й іншим вогневим засобам - завдання щодо підтримки бою повітряного десанту, номера вертольотів, посадочні площадки і площадки приземлення;

зенітному підрозділу ¾ порядок ведення вогню під час відбиття нальотів повітряного противника, номера вертольотів, посадочні площадки і площадки приземлення;

особовому складу, який не десантується — порядок дій після зльоту десанту.

При значному віддаленні району десантування від рубежів (об'єктів) захоплення (знищення) командир батальйону (роти) може вказувати напрямок (маршрут) висування, рубежі розгортання і переходу в атаку, на які вони повинні вийти до встановленого часу.

457. Командир десанту разом із представником вертольотної частини залучається до рекогносцировки вихідного району для десантування і посадкових площадок, проведеної штабом з'єднання. У ході рекогносцировки уточнюються: райони зосередження підрозділів десанту, стан площадок і місця стоянок вертольотів, маршрути висування підрозділів, організація комендантської служби. На основі результатів рекогносцировки командир десанту визначає вихідні дані для розробки плану завантаження озброєння, військової техніки, інших матеріальних засобів і посадки особового складу у вертольоти. Представник армійської авіації складає схему місцевості та після ухвалення рішення командиром вертольотної частини (підрозділу) готує свої дані для складання плану завантаження і посадки десанту. План складається і підписується команди­ром, начальником штабу десанту і командиром, начальником штабу вертольотної частини (підрозділу) і затверджується командиром з'єднання.

458. При організації взаємодії командир десанту зобов'язаний уточнити і погодити: порядок зосередження десанту у вихідному районі для десантування, завантаження і посадки десанту у вертольоти; порядок висадки і збору підрозділів передової групи і головних сил в основному і запасному районах десантування; напрямок висування і способи дій підрозділів, призначених у розвідку; порядок вогневого ураження противника в районі десантування і на напрямку дій підрозділів першого ешелону; дії десанту при виконанні найближчого і подальшого завдання; дії підрозділів прикриття; подальші дії десанту; порядок організації взаємодії з частинами (підрозділами), які виходять в район бойових дій десанту і ведення з ними спільних дій.

459. Під час організації управління командир десанту визначає місце розгортання командно-спостережного пункту і порядок управління у вихідному районі для десантування, порядок управління в ході десантування, місце командно-спостережного пункту в ході висадки і ведення бойових дій, доводить до підлеглих з якого рубежу (часу), у якій радіомережі і кому встановити зв'язок з командиром частини (підрозділу), який виходить у район бойових дій десанту.

У польоті зв'язок здійснюється по радіомережах армійської авіації з суворим дотриманням вимог прихованого управління військами.

Під час десантування без важкого озброєння з частиною підрозділу, яка не десантується можуть залишатися заступники командира з озброєння і тилу. Вони вирішують визначені старшим командиром завдання, при цьому організують поповнення підрозділів особовим складом, озброєнням і військовою технікою, з урахуванням очікуваних втрат, організують і проводять бойове злагодження, організують поповнення (створення) запасів матеріальних засобів.

460. Після організації десантування і бойових дій командир батальйону (роти) керує отриманням і підготовкою до десантування необхідних (зазначених) запасів матеріальних засобів, підготовкою озброєння і військової техніки до десантування і бойового застосування, підготовкою особового складу до десантування і бойових дій; перевіряє готовність підрозділів до виконання бойового завдання.

З підрозділами організуються і проводяться заняття і тренування з завантаження (вивантаження) озброєння, військової техніки й інших матеріальних засобів у вертольоти, з посадки (висадки) особового складу і з ведення бойових дій відповідно до отриманого завдання.

461. У встановлений час батальйон (рота) виходить у район зосередження, розташовується в ньому, використовуючи природні укриття, і ретельно маскується. Командири перевіряють готовність підрозділів до посадки (завантаження) у вертольоти відповідно до розрахунку. При призначенні району очікування батальйон (рота) заздалегідь переміщується до нього, виходячи з часу, який необхідно виділити для завершення підготовки до десантування.

З прибуттям вертольотів командир десанту, разом з командиром частини (підрозділу) армійської авіації, уточнює розрахунок на десантування і порядок завантаження бойової техніки і посадки особового складу, площадки приземлення в основному і запасному районах десантування, порядок взаємодії вертольотних і механізованих підрозділів у польоті та під час висадки. За необхідністю уточнюються бойові завдання підрозділам і бойовий порядок у польоті.

462. Терміни готовності до десантування визначає начальник, який застосовує десант. Підрозділи тактичного повітряного десанту виходять на посадочні площадки в призначений командиром десанту і погоджений з командиром вертольотної частини (підрозділу) час.

Завантаження у вертольоти озброєння, техніки й інших матеріальних засобів починається у встановлений час або за командою командира, який застосовує десант, відповідно до плану завантаження і проводиться завантажувальними командами підрозділів під керівництвом командирів вертольотів. Посадка особового складу у вертольоти здійснюється безпосередньо перед зльотом і має бути закінченою до запуску двигунів. Час посадки визначається командиром десанту після одержання розпорядження на десантування.

Готовність до десантування визначається закінченням завантаження і проведенням передпольотного огляду вертольотів командиром десанту разом з командирами екіпажів, до цього часу особовий склад повинний знаходитися в безпосередній близькості від вертольотів у готовності до посадки.