Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3. Ведення зустрічного бою

430. Зустрічний бій починається з зав'язкою бою підрозділів охорони і розвідки.

Головний (бойовий розвідувальний) дозор знищує дрібні групи противника (одиночні машини) і захоплює зазначений рубіж. Під час зустрічі з переважаючими силами противника він займає вигідний рубіж, наносить йому ураження та сковує його боєм. Надалі, головний дозор у взаємодії з підрозділами головної похідної застави завершує розгром підрозділів розвідки, прикриття й охорони противника, а бойовий розвідувальний дозор веде розвідку головних сил противника, виявляє склад і напрямок висування його других ешелонів (резервів).

431. Головна похідна застава, використовуючи результати бою головного (бойового розвідувального) дозору, вогнем і рішучими діями знищує підрозділи розвідки, прикриття (охорони) противника і до встановленого часу захоплює зазначений рубіж і забезпечує висування і розгортання головних сил батальйону. Зустрівши переважаючого по силі противника, а також, коли противник випередив головну похідну заставу в захопленні вигідного рубежу, вона займає вигідний рубіж, вогнем, активними діями сковує його головні сили. Утримуючи зайнятий рубіж, вона забезпечує маневр і розгортання головних сил батальйону, а з переходом їх в атаку наступає в зазначеному їй напрямку.

432. Артилерійські підрозділи (мінометна батарея) з ходу займають вогневі позиції і по мірі готовності відкривають вогонь по колонах противника, придушують його протитанкові засоби і підтримують бій головної похідної застави, а також висування, розгортання і бій головних сил батальйону. Протитанковий підрозділ висувається на загрозливий напрямок для прикриття головних сил батальйону, які розгортаються.

Ураження підрозділами прикриття (охорони) противника з метою зриву його висування й організованого вступу в бій, а також створення умов для вступу в бій головних сил батальйону здійснюється вогнем загальновійськових підрозділів, вогневими нальотами підтримуючої артилерії й ударами бойових вертольотів.

433. Для прикриття відкритих флангів і заборони виходу противника у фланг і тил батальйону (роті) на загрозливі і танкодоступні ділянки можуть висилатися протитанкові, гранатометні або спеціально виділені підрозділи.

434. Батальйон, який призначений для дій на сковуючому напрямку бригади (полку) (передовий загін, авангард), під прикриттям головної похідної застави і вогню артилерії, використовуючи приховані підступи і маскування аерозолями, швидко виходить на напрямок головного удару, з ходу розгортається в бойовий порядок і стрімкою атакою у фланг або у тил завершує знищення похідної охорони противника. Знищивши підрозділи прикриття (похідну охорону) противника на своєму напрямку, батальйон (передовий загін) стрімко захоплює зазначений рубіж та утримує його до підходу головних сил бригади (полку), а авангард сміливо проривається до головних сил противника і сковує їх діями на вигідному рубежі. У послідуючому, батальйон (передовий загін, авангард) діє в складі першого ешелону бригади (полку).

Під час зустрічі з переважаючими силами противника, а також у тому випадку, коли противник випередив батальйон передовий загін у виході на зазначений йому рубіж, а авангард у розгортанні для ведення наступу, батальйон вогнем усіх засобів і активними діями на досягнутому рубежі сковує противника, наносить йому ураження і забезпечує найбільш вигідні умови для розгортання головних сил бригади (полку, батальйону). Механізовані підрозділи при цьому спішуються. Танки і бойові машини піхоти (бронетранспортери) займають вогневі позиції за укриттями й уражають противника вогнем.

Якщо на напрямку дій батальйону висаджується тактичний повітряний десант, командир батальйону приймає всі заходи для того, щоб швидше з'єднатися з ним і спільними діями виконати поставлене завдання.

435. З виходом головних сил противника на рубіж досяжності, його підрозділам наноситься ураження, вогневими нальотами підтримуючої артилерії і ударами бойових вертольотів.

З початком вогневої підготовки наступу артилерія наносить ураження живої силі, техніки, пунктам управління на глибину бригади противника.

436. Батальйон (рота), який діє у складі головних сил бригади (полку, батальйону) на напрямку головного удару, потай, з дотриманням заходів захисту від високоточної зброї, з максимально припустимою швидкістю виходить на свій напрямок, розгортається в бойовий порядок, у взаємодії з підрозділами, діючими на сковуючому рубежі, стрімко атакує противника, виконує найближче завдання і розвиває наступ в глибину.

437. Резерв батальйону переміщується за підрозділами першого ешелону на віддаленні до 1,5 км у готовності до вступу в бій. Введення в бій загальновійськового резерву здійснюється через фланги або у проміжки між підрозділами, які ведуть бій.

З введенням резерву в бій командир батальйону по можливості повинний вивести в резерв інший підрозділ.

Наступ ведеться безперервно, до повного розгрому противника.

При спробі противника перейти до оборони на вигідному рубежі батальйон (рота) вогнем і рішучою атакою з ходу розчленовує його бойовий порядок, знищує противника і продовжує виконувати поставлене завдання.

Батальйон (рота), який діє на фланзі, що заходить, повинний стрімко по найкоротших шляхах вийти на напрямок відходу противника і рішуче атакувати його.

438. При раптовому розгортанні батальйону вбік флангу противника підрозділи, які призначені для дій у першому ешелоні батальйону, здійснивши ма­невр з максимальною швидкістю виходять на рубіж переходу в атаку і з ходу завдають удару у фланг (фланги) наступаючому противнику, приймаючи одночасно заходи для надійного захисту своїх флангів.

Рота, яка діяла в головній похідній заставі, діє у складі першого ешелону, або виводиться в загальновійськовий резерв.

Рота, яка діє в боковій похідній заставі, при зустрічі з противником вогнем та активними діями на вигідних рубежах сковує його і забезпечує головним силам можливість маневру для виконання поставленого завдання.

При розгортанні батальйону в бік флангу противника бокова похідна застава діє так само, як і головна похідна застава.

439. Визначивши відхід противника, батальйон (рота) негайно переходить до переслідування, знищує підрозділи прикриття, стрімко проривається до його головних сил та у взаємодії з підрозділами, які ведуть переслідування по рівнобіжних маршрутах, знищує їх.

У випадку невдалого результату зустрічного бою батальйон (рота) повинен закріпитися на досягнутому рубежі та вогнем усіх засобів завдати ураження противнику, скувати його дії.

440. Управління підрозділами батальйону в зустрічному бою командир здійснює з командно-спостережного пункту, який переміщується за бойовими порядками підрозділів першого ешелону на напрямку головного удару на видаленні до 200 м.

441. Підрозділи матеріально-технічного забезпечення батальйону з розв'язуванням зустрічного бою розміщуються за бойовими порядками батальйону в готовності до дій у залежності від обстановки, яка складається.

У ході зустрічного бою медичний підрозділ, пункт технічного спостереження і ремонтно-евакуаційна (ремонтна) група батальйону максимально наближаються до бойових порядків, розгортаються і переміщуються за підрозділами, які атакують.