Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Особливості підготовки та ведення оборонного бою на морському узбережжі

223. Оборона морського узбережжя має за мету відбити удари противника з моря, заборонити висадження його морських та повітряних десантів і утримати (прикрити) важливі берегові об'єкти.

Основу оборони морського узбережжя складає протидесантна оборона, яка створюється на тих напрямках і ділянках, де можливе висадження морських і повітряних десантів противника. Ширина фронту батальйонного району оборони може бути до 10 км і включати дві-три зручних для висадки десантів ділянки, а ротного опорного пункту - до 3 км. Глибина батальйонного району оборони (ротного опорного пункту) може бути більшою, ніж у звичайних умовах.

224. Бойовий порядок батальйону (роти) під час оборони морського узбережжя і островів будується з урахуванням зосередження основних зусиль на утриманні найбільш важливих ділянок (районів) на напрямку імовірного висадження десантів противника.

Під час оборони на найбільш важливих напрямках батальйон (рота) будує бойовий порядок у два ешелони, а під час оборони на інших напрямках в один ешелон. Найбільш міцно утримуються ділянки узбережжя, зручні для висадження десантів противника. На інших напрямках організовується спостереження і патрулювання.

225. Передній край вибирається якнайближче до урізу води, а на низькому березі може виноситися в глибину на більш вигідний рубіж.

У місцях, доступних для висадки танків, які плавають, і бойових машин піхоти (бронетранспортерів) противника влаштовуються загородження і вогневі засади. На високому березі в місцях, зручних для висадки десантів, можуть влаштовуватися печери для розміщення танків і бойових машин піхоти (бронетранспортерів), протитанкові засоби та кулемети. У проміжках між ротними (взводними) опорними пунктами і на флангах батальйонного району оборони влаштовуються інженерні загородження, готуються окремі взводні опорні пункти, які займаються підрозділами у випадку виникнення загрози висадки десантів на цих напрямках (ділянках).

226. Під час оборони морського узбережжя створюється єдина система вогню всіх вогневих засобів. З найбільшою щільністю вона готується на тих напрямках, де очікується висадка головних сил десанту противника. Система вогню включає: ділянки зосередженого й рубежі загороджувального вогню артилерії по силах десанту в районах стоянки і маневрування, перевантаження, збору і формування хвиль десанту, на напрямках руху їх до берега, у районах висадки, у глибині оборони; зони вогню танків, протитанкових та інших вогневих засобів перед ділянками (районами), доступними для висадки десанту, на флангах і в глибині оборони.

227. Виділені для стрільби прямою наводкою гармати, танки й інші вогневі засоби повинні знаходитися в постійній готовності до висування на завчасно підготовлені вогневі позиції на березі для знищення десантно-висадочних засобів, танків які плавають, бойових машин піхоти (бронетранспортерів) противника під час підходу до берега і висадженні на берег.

Для ураження десанту противника на далеких підступах артилерія готує тимчасові вогневі позиції якнайближче до зрізу води.

Позиції засобів протиповітряної оборони розміщуються на відстані 300-400 м від зрізу води.

228. Приймаючи рішення на оборону морського узбережжя, командир батальйону (роти) додатково визначає: найбільш імовірні ділянки (райони) узбережжя для висадки морського і повітряного десантів противника; якими силами і засобами нанести ураження противнику під час переходу морем, у районі розгортання, під час руху десантно-висадочних засобів до берега, під час висадження десанту.

Під час організації оборони передбачається можливість знищення десанту на найбільшому віддаленні від свого берега.

229. З одержанням даних про наближення десантів противника до районів висадження підсилюється розвідка та спостереження усіх видів. Підрозділи і вогневі засоби, які призначені для дій на загрозливих напрямках (районах), висуваються на завчасно підготовлені позиції.

Вогневе ураження противника засобами батальйону (роти) починається з виходом його кораблів і транспортів у зону досяжності. З наближенням десанту противника до берега вогонь усіх засобів зосереджується по десантно-висадочних засобах, танках, що плавають, і бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) з метою недопущення підходу їх до берега, висадження десанту і закріплення його на березі.

230. У випадку захоплення десантом противника ділянки морського узбережжя (острова), підрозділи батальйону (роти) повинні не допустити просування його в глибину, закріплення й розширення захоплених плацдармів та з'єднання морського десанту з повітряним.

Противник, який висадився на берег, уражається вогнем усіх вогневих зособів, за наявності умов - знищується рішучою контратакою.