Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС СВ Ч-ІІ 2009.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Охорона

631. Охорона в батальйоні (роті) організується і здійснюється у всіх видах бойової діяльності з метою не допустити проникнення розвідки противника в район дій (розташування) своїх підрозділів, виключити раптовий напад на них наземного противника, його повітряних (аеромобільних) десантів, диверсійно-розвідувальних груп і забезпечити підрозділам, що охороняються, час і вигідні умови для розгортання (приведення в бойову готовність) і вступу в бій.

Батальйон (рота) охороняється: в бою - бойовою, на марші - похідною, при розташуванні на місці - сторожовою та у всіх випадках, крім того, безпосередньою охороною.

Бойова охорона висилається за вказівкою старшого командира, або за рішенням командира батальйону (роти); похідна і сторожова охорона організуються, як правило, за вказівкою старшого командира, а під час дій у відрив від головних сил - самостійно.

Безпосередня охорона організується командирами підрозділів залежно від завдання, яке вирішується, умов обстановки і вказівок старшого командира. Вона здійснюється вартовими, патрулями і секретами з урахуванням організації чергування вогневих засобів, спостереження і комендантської служби.

632. Для досягнення цілей охорони сили і засоби, виділені для її здійснення, вирішують наступні завдання: організацію і здійснення бойового чергування, попередження підрозділів, які охороняються, про безпосередню загрозу і небезпеку нападу наземного противника, виявлення сил і засобів розвідки противника, можливість їх ураження і знищення; виявлення і знищення диверсійно-розвідувальних груп противника, ведення бойових дій до вступу в бій підрозділів, що охороняються; забезпечення безпеки руху транспорту; забезпечення пропускного режиму; пошук і знищення розвідувально-сигналізаційних приладів противника.

633. Під час організації охорони командир, як правило, вказує: напрямки, на яких зосередити особливу увагу; де і яку мати охорону і її склад; час висилки (виставляння) охорони і її завдання; пропуск і відзив. При необхідності він також визначає склад і завдання безпосередньої охорони.

Особовий склад, призначений в охорону, повинен знаходитися в постійної бойової готовності.

При організації охорони в укріпленому районі додатково передбачаються: організація охорони силами підрозділів бойового чергування, чітка взаємодія бойової і безпосередньої охорони з підрозділами прикордонних військ.

Начальник штабу батальйону при підготовці пропозицій командиру з організації охорони, як правило, визначає: склад і завдання охорони, порядок висування, заняття ними зазначених рубежів (позицій); організацію взаємодії підрозділів, які охороняються, з охороною, порядок і способи управління нею, порядок і способи підтримки бою охорони, а при необхідності і черговість заміни підрозділів охорони.

З прийняттям рішення командиром він деталізує завдання охорони, організує виконання поставлених завдань підрозділами, здійснює контроль і забезпечення.

634. Особовий склад підрозділів, призначених в охорону, повинен знаходитися в постійній бойовій готовності, дотримуватися встановленого порядку бойового чергування, черговості і порядку відпочинку, заходів маскування, виявляти високу пильність, рішучість і стійкість.

635. В обороні, за відсутності передової позиції, організується бойова охорона. У разі створення передової позиції вона, поряд з покладеними на неї завданнями, виконує завдання бойової охорони. До складу бойової охорони, як правило, призначається посилений механізований (танковий) взвод від батальйону першого ешелону на віддалення до 2 км від переднього краю. Завдання бойової охорони – забезпечити охорону головних сил батальйону від раптового нападу противника та заборонити ведення ним розвідки.

Бойова охорона призначена для запобігання раптового нападу наземного противника на підрозділи, які охороняються, ведення розвідки, недопущення заборони проникнення до підрозділів, які охороняються, диверсійно-розвідувальних груп противника та введення противника в оману щодо реальних границь переднього краю й опорних пунктів своїх підрозділів.

Основним способом дій бойової охорони є бій.

Відхід бойової охорони з займаних позицій здійснюється з дозволу командира, який її вислав.

Управління боєм бойової охорони здійснює командир батальйону.

636. У наступі, у передбаченні зустрічного бою і на марші організується похідна охорона. Похідна охорона організується з фронту, тилу і флангів.

Від батальйону можуть виділятися: головна похідна застава в складі взводу або роти, бічні і тильна похідні застави силою до взводу, головний (тильний) дозор, дозорні відділення (танки).

Від роти може виділятися головний дозор силою до механізованого (танкового) взводу.

Крім того, механізований (танковий) батальйон може діяти в авангарді бригади, а механізована (танкова) рота ─ у головній, бічній і тильній похідних заставах.

Під час зустрічі з противником похідна охорона знищує його охорону і розвідку, стрімко виходить до основної частини його сил і засобів, сковує їх, забезпечує вигідні умови і час, необхідний для підходу, розгортання й організованого вступу в бій головних сил батальйону (роти).

З зав'язкою бою похідною охороною командир батальйону (роти) висувається до неї, уточнює завдання і керує боєм. Одночасно уточнює завдання головним силам для здійснення маневру у фланг і тил противнику.

Управління боєм похідної охорони командир батальйону (роти) здійснює з місця, з якого проглядаються підрозділи похідної охорони і головні сили.

637. Під час бою в оточенні охорона батальйону (роти) здійснюється бойовою охороною, яка висилається на найбільш ймовірні напрямки дій головних сил противника. Їхня кількість може бути більшою, ніж у звичайних умовах, а склад може бути меншим, щоб забезпечувалася кругова охорона.

Під час виходу з оточення від батальйону (роти) виділяється тильна похідна застава, а при необхідності і бічні похідні застави, які вогнем з ходу і з місця, діями з засідок затримують противника до зазначеного командиром часу. Застави у взаємодії з інженерними підрозділами можуть руйнувати мости, переправи, ділянки доріг і влаштовувати мінно-вибухові загородження.

638. Під час ведення бойових дій у складі тактичного повітряного десанту охорона батальйону (роти) організується бойовою, похідною і сторожовою охороною залежно від завдань, які вирішуються десантом. З початком висадки тактичного повітряного десанту організуються бойова і сторожова охорона району висадки і збору десанту. З початком висування десанту до зазначеного об'єкту (рубежу) організується похідна, а при виконанні завдань ─ бойова охорона. При цьому віддалення підрозділів охорони може бути меншим, ніж у звичайних умовах.

639. Під час розташування батальйону (роти) на місці в будь-яких випадках організується сторожова охорона. Завданнями сторожової охорони є: недопущення раптового нападу противника на підрозділи, які охороняються; ведення наземної розвідки дії диверсійно-розвідувальних груп противника; пошук і знищення розвідувально-сигналізаційних приладів противника.

У механізованому (танковому) батальйоні сторожова охорона здійснюється сторожовими постами і секретами, у роті — сторожовими постами на віддаленні до 1500 м від переднього краю.

640. На кожну добу для упізнання своїх військовослужбовців установлюються пропуск і відзив.

Пропуском служить найменування озброєння або техніки, наприклад «Кулемет», а відзивом - назва населеного пункту, що починається з тієї ж букви, що і пропуск, наприклад «Київ».

Пропуск повідомляється усно всьому складу охорони, розвідувальних органів і особам, які посилаються за межі підрозділу, а вночі й у межах розташування свого підрозділу. Відзив повідомляється командирам цих підрозділів, а також особам, які посилаються для передачі усних наказів. Пропуск запитується у всіх осіб, які проходять через рубіж охорони і пересуваються у розташуванні підрозділу вночі, відзив - в осіб, які передають наказ командира, та у командирів підрозділів, які ведуть розвідку.

Пропуск і відзив вимовляються тихо. Усі, хто не знає пропуску, а ті хто прибув з наказом - відзиву, затримуються. Затримані допитуються, і залежно від обставин їм дозволяється йти далі, або вони прямують під охороною до командира, який вислав охорону.