Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ НА ЕКЗАМЕН З ІСТОРІЇ СЕРЕДНІХ ВІКІВ.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
316.16 Кб
Скачать

76. Західно-Франкське королівство періоду останніх Каролінгів.(наталя захаркв)

Після Верденського договору 841 року,велика імперія розділилась на три частини одна з яких мала дістатись Карлові – Аквітанія ,Фландрія ,Нейстрія , Іспанська марка , Аптимія . Утворене Західно-франкське королівство заклало підвалини майбутньої Франції.

КАРЛ I ЛИСИЙ (843-877)- слабкий король,реальна влада належала йому на території басейну р. Луари.,Бургундії , Аптимії. Аквітанська знать його не визнавала.

Опорні пункти його влади – Париж ,Орлеан , Реймс , Лан.

Король мав титул світського абата .Карл мав на меті відродити колишню імперію .У 843 в Кулені було укладено договір з верхівкою церкви ,яка отримувала шану і багатства, а за королем залишалось право призначати і усувати з посад.

847 рік- капітулярій про сеньйорів – встановлювався спадковий васалітет ,Карл втрачав право стягувати поземельний податок.

875 рік- Карл прийняв титул імператора ,але не зміг втримати владу, і передав північно-аппенінські землі герцогу Бозону.

У короля були проблеми з збором своїх васалів . К*єрсійський капітулярій (877року) за яким ,Карл узаконив спадковість бенефіціїв ,які перетворились на на феод – безумовні земельні володіння .Король підтвердив право синів васалів залишатися господарями бенефіції. Титули графів, віконтів ставали спадковими.Саме поява феоду спадкового спричинила початок нового етапу переходу феодального королівства і організації державної влади на основі васальних відносин .У 10-13 столітті з появою влади короля – сеньйора ,на зміну ранньофеодальної держави прийшла сеньйоральна монархія.

У 877 році Карл помер у Павії.

ЛЮДОВІК II ЗАЇКА(877-879)- єдиний син Карла ,який вижив .Його наступники Людовік III і Карломан поступово втратили контроль над землями за межами власного домену.

881 році – внук Карла Лисого КАРЛ II ТОВСТИЙ(884-887) коронувався імператорською короною,і через три роки зміг об*єднати майже всю імперію , але без Провансу .У 886 році здобув перемогу над норманами.888 році –помер Карл Товстий .

У цей рік було обрано королем «некаролінга» ЕДА ПАРИЗЬКОГО(888- 898), але його владу не визнали знать Фландрії ,Пуатьє та Бретані. Тому противники Еда обирають королем внука Карла Товстого – Карла III Простокуватого ,який незаконно відібрав абатства у графа Роберта.Щодо політики Карла,то він зіткнувся з проблемою нападів норманів і в 911 році поступається норманському конунгові Роллону узбережжям Нижньої Сени,де було засновано Нормандію.

Роберт був проголошений королем своїми прихильниками. Коли в 923 році він загинув ,корону запропонували зятеві Роберта-Раулю, обов*язки якого зводились до гаранта миру.

Наступні Каролінги – Людовік IV Заморський ,Лотар,Людовік V Ледачий – були слабкими правителями ,і вони мали відбивати регулярні напади норманів. Людовік Заморський володів лише одним містом- Лан. Але згодом він відновив невеликий домен навколо Реймса і Лана.

Каролінги утримували постійне військо,тому збільшували податки і роздавали бенефіції,і намагались тримати в покорі найбільш впливових васалів.

У 9-11 століттях процес феодалізації призвів до утворення складної структури: формально на вершині структури перебував король,але багато герцогів вважало себе рівними королю і не виконували жодних васальних обов*язків.На нижчих щаблях перебували феодали – лицарі.

Селяни перетворювались на сервів ,які перебували в залежності від пана. Віллани становили іншу групу залежних . Вони особисто були вільними,але утримували землю феодала і платили таль*ю - земельний податок.

ТЕРИТОРІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ

На території Франції утворилось ряд феодальних володінь . Фландрія – одне з найпотужніших ленів 11 століття. Нормандія – розширила володіння до Бретані . Герцогство Бретань було самостійним до 15 століття,населяли його кельти. По середній і нижній течії розташувались потужні графства - Блуа, Турень, Анжу ,Пуату. На пд.. заході –Аквітанія, на пн.. сході від Тулузького графства- Овернь і Бургундія ,на схід від Парижа – Шампань. Правителі цих володінь мало рахувались з королем і провадили власну політику.

Таким чином ,зі смертю Людовіка Ледачого у 987 ,закінчується правління династії Каролінгів,які намагались утримувати владу в своїх руках,і відбивати напади норманів.На історичну арену піднімається нова сила-династія Капетингів.