Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на ВОДОПОСТАЧАННЯ. 2мод..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
77.55 Mб
Скачать

1.Що наз. системою водовідведення міст і промислових п-в?

2.Перелічіть джерела утворення стічних вод.

Вибираєм тільки де утворюються………

3.Які забруднювальні речовини можуть потрапляти в сиічні води?

4.Які види стічних вод вам відомі?

5.Де утворюються побутові стічні води?Пит. 4 ……..2 абзац.

6.Розрахункова витрата – це найбільш можлива витрата, яка може надходити на очисні споруди. Звичайно для розрахунків водовідвідних споруд потрібні середні і максимальні добові, погодинні та секундні витрати.

Добова, змінна та погодинна витрати визначаються відповідно у м3/год; м /зміну; м / добу, а секундна у л/с

7.Добова, змінна та погодинна витрати стічних вод визначаються відповідно у м3/год; м /зміну; м / добу, а секундна у л/с

8.концентрація забруднень вимірюються у мг/л або г/м.

9.До основних характеристик стічних вод належать кількість стічних вод, яка характеризується витратою і вимірюється у л/с або м3/год; м /зміну; м / добу тощо; вид (компоненти) забруднень та вміст їх у стічних водах, які характеризуються концентрацією забруднень і вимірюються у мг/л або г/м . Важливою характеристикою стічних вод є також ступінь рівномірності або нерівномірності утворення і надходження забруднень у водовідвідну мережу.

У побутових стічних водах містяться забруднення мінерального та органічного походження. Як перші, так і другі можуть знаходитися у розчи­неному та нерозчиненому стані. Нерозчинені забруднення, затримані при аналізі на паперових фільтрах, називаються завислими речовинами. Найнебезпечнішим є забруднення органічного походження. У побутових стічних водах вміст завислих речовин органічного походження в середньому дорівнює 100...300 мг/л. Вміст органічних забруднень у розчиненому стані характери­зується величиною біохімічного споживання кисню (БСК) та хімічного споживання кисню (ХСК). Побутові стічні води мають БСК = 100...400 мг/л, а ХСК = 150...600 мг/л.

10.Добова, змінна та погодинна витрати стічних вод визначаються відповідно у м3/год; м /зміну; м / добу, а секундна у л/с

11.Що називається схемою водовідведення міст і промислових підприємств?

12. В якому режимі (в основному) працює водовідвідна мережа?

13. Яким мінімальним діаметром прокладають дворову та вуличну побутову водовідвідну мережу?

14. З яким мінімальним похилом прокладають дворову та вуличну побутову водовідвідну мережу?

15. З якою мінімальною швидкістю повинні транспортуватись побутові стічні води по трубах d-150мм? 0,7 м\с

16. Стічні води міської водовідвідної мережі містять значну кількість мінеральних органічних і бактеріальних забруднень. До мінеральних забруднень відноситься пісок, глина, шлак, розчин мінеральних солей, кислот та лугів. Органічні забруднення бувають рослинного та тваринного походження. Це залишки овочів, рослин, продуктів харчування тощо, фізіологічні виділення людей та тварин, різні бактерії. У стічних водах знаходяться також патогенні бактерії та віруси, як поліомієліту, дизентерії, черевного тифу, паратифу, вірусного енцефаліту та ін.

За фізичним станом забруднення стічних вод поділяються на розчинені, нерозчинені та колоїдні, різної дисперсності. Склад колоїдних та розчинених забруднень стічних вод визначається вмістом в них жирів, білків, хлоридів, вуглеводів тощо. У побутових стічних водах міститься біля 60% органічних та 40% мінеральних забруднень. Кількість нерозчинених забруднень складає приблизно 65г на одну людину на добу.

17. Скидання значної кількості неочищених стічних вод у водоймища може призвести до загнивання їх та створення антисанітарних умов.

Очищення стічних вод може проводитися за різними схемами, які забезпечують різний ефект очищення. Витрати на очищення стічних вод великі, тому вибір схеми визначається необхідним із санітарної та економічної точок зору ступенем очищення. Необхідний ступінь очищення залежить від кількості стічних вод та інтенсивності їх забруднення, а також здатності водоймища справитися з надходженням в нього забруднень.

18. Одним із визначальних показників умов скидання стічних вод у водоймища є споживання кисню. Наявність розчиненого кисню у водоймищі та стічних водах у більшості визначає якісний характер процесів біохімічного окислення та його кількісну характеристику – швидкість протікання процесу окислення. Процес біохімічного окислення відбувається завдяки мікроорганізмам, які мінералізують органічні речовини. Ці мікроорганізми поділяються на аеробні, життєдіяльність яких пов’язана з наявністю кисню, та анаеробні, які живуть в умовах відсутності кисню.

Аеробні біохімічні процеси у першому наближенні можна розглядати як біохімічні реакції, підпорядковані закономірностям хімічних реакцій.

19. Біологічне очищення стічних вод є результат функціонування системи активних мул - стічна вода, що характеризується наявністю складної багаторівневої структури. Біологічна окислювання що становить основу цього процесу, є наслідком перебігу великого комплексу взаємозалежних процесів різної складності: від элементных актів обміну електронів до складних взаємодій біоценозу із зовнішнього средой.

До спорудам природною очищення ставляться: 1. Фільтруючі криниці, використовувані за умови витрачання 1 м3 за добу менш, і фільтруючі касети - за умови витрачання 0,5-6 м3 на добу. 2. Поля підземної фільтрації - за умови витрачання до 15 м3 за добу більш. 3. Поля фільтрації - за умови витрачання 1400 м3 за добу менее.

У цих спорудах, фільтруючій завантаженням є природні грунти, використовувані безпосередньо дома (піски, супеси, легкі суглинки). 4. Фільтруючі траншеї, піщано-гравійні фільтри, застосовувані за умови витрачання 15 м3 за добу більш. Зрошувальна і дренажна мережу цих споруд покладено в шарі штучної фільтруючій завантаження з привізного грунту. Їх влаштовують за наявності водонепроникних чи слабофильтрующих грунтів. 5. Фільтруючі касети з пропускною здатністю 0,5-6 м3 на добу, застосовувані в слабофильтрующих грунтах (суглинках) при коефіцієнті фільтрації щонайменше 0,1 м3 на добу. 6. Циркуляційні окисні канали (ЦОК) - за умови витрачання 100-1400 м3 на добу. 7. Біологічні ставки з природною чи штучної аэрацией - за умови витрачання 1400 м3 в сутки.

При цілорічної роботі очисний станції Споруди природною очищення рекомендується використовувати, якщо задовольняються такі умови: n середньорічна температура повітря на районі розташування очисний станції щонайменше 10 град.С; n глибина грунтових вод щонайменше 1 м від землі; n наявність вільних площ в близи малих объектов.

При сезонної роботі станції (лише у період) першу умову, що стосується середньорічний температури, исключается.

Проте грунтові методи який завжди прийнятні через несприятливих санітарних, почвенно-грунтовых, кліматичних, гідрогеологічних умов. У зв'язку з цим виникає у застосуванні споруд штучної біологічної очистки.

20. Біологічне очищення стічних вод є результат функціонування системи активних мул - стічна вода, що характеризується наявністю складної багаторівневої структури. Біологічна окислювання що становить основу цього процесу, є наслідком перебігу великого комплексу взаємозалежних процесів різної складності: від элементных актів обміну електронів до складних взаємодій біоценозу із зовнішнього средой.

До спорудам, у яких біологічна очищення відбувається у штучно умов, ставляться: 1. Біофільтри із з пеностекла чи пластмаси. 2. Биодисковые фільтри. 3. Биофильтраторы. 4. Біореактори з биобарабанами. 5. Блок біореакторів із затопленою йоржевої завантаженням. 6. Аераційні установки, які працюють за методу повного окислення (продовженої аерації). 7. Аераційні установки з аеробного стабілізацією надлишкового активного ила.

21. Важливим показником є активна реакція pH стічних вод. Дуже кислі або лужні стічні води негативно впливають на біохімічні процеси, тому стічні води, з Ph нижче 6,5 і вище 8,5, підлягають нейтралізації.

2 2.Які категорії водокористуваняприродних водойм – приймачів очищених стічних вод ви знаєте?

23 Які групи методів очищення стічних вод ви знаєте?

2 4.Які методи очищення стічних вод належать до групи механічного очищення?

ним, в усіх інших випадках механічне очищення є попереднім етапом перед очищенням біологічним.

2 5. Які методи очищення стічних вод належать до групи хімічного очищення?

2 6. Які методи очищення стічних вод належать до групи фізико-хімічного очищення?

  1. Які методи очищення стічних вод належать до групи біологічного очищення?

28.Осад, що утворюється в процесах очищення вод,обробляється у септиках, двоярусних відстійниках, освітлювачах-перегнивачах, метантенках, на мулових майданчиках, вакуум-фільтрах.

29. В аеротенках відбувається процес деструкції-руйнування органічних забруднень, часткове або повне очищення стічних вод.

30.

31.-нема

32. Комплекс інженерних споруд, призначених для забору води з природних джерел, її підйому, очищення (тобто покращення її якості), зберігання та подачі під необхідним тиском до споживачів, називається системою водопостачання, або водопроводом.

33. господарсько-питні, промислові, протипожарні.

34.Якою повинна бути якість води в госп-питній сист. водо пост. Будинку?

35.Для чого призначені госп-пит системи водопост. буд?Пит. 34.

36.Для чого призначені промислові сист водо пост?

37. Для чого призначені протипожежні сист водо пост?

38.В якому випадку можна проектувати об’єднувальні сист водо пост буд?

39. За способом використання води системи водопостачання бувають прямотічні , з повторним використанням та оборотні. Застосування систем з повторним використанням води та водооборотних систем дозволяє раціонально використовувати водні ресурси та захищати водний басейн від забруднення.

40.

41. мережі внутрішніх водопроводів складаються з магістральних та розподільчих трубопроводів, а також з підвідних трубопроводів до водозабірних пристроїв.

42. залежно від режиму водоспоживання, призначення будинку, а також від технологічних і протипожежних вимог, мережі бувають тупикові, кільцеві, комбіновані, зонні.

43. залежно від розташування магістральних трубопроводів внутрішні водопровідні мережі бувають з нижньою та верхньою розводкою.

44. Що називається вводом водопроводу в будинок?

45. Які труби використовуються для влаштування вводів?

46. З чого складається водомірний вузол?

47. Які бувають водомірні вузли?

48. Які види лічильників води ви знаєте?

49. Система з водонапірним баком і підвищувальною насосною установкою використовуються при недостатньому тиску в зовнішній мережі й при нерівномірному споживанні води протягом доби. Водонапірний бак у цій системі включається як регулювальна ємність для забезпечення економічності роботи підвищувальних насосних установок. При наявності бака підвищувальні насоси звичайно автоматизуються. При виборі системи водопостачання будинку треба враховувати її техніко-економічну доцільність, технологічні вимоги та забезпечення надійності й безперервного постачання споживачів водою.

50. Резервуари застосовують для зберігання великих запасів води на господарські, пожежні, технологічні, аварійні потреби. їхня місткість може становити 50…20 000 м», а розмір у плані від 3 х 6 м до 66 х 66 м, висота – 1,8…4,8 м. Вони можуть бути круглими в горизонтальній або вертикальній площинах та прямокутними. Найчастіше використовуються закриті зверху, але можуть бути і відкритими. Резервуари роблять заглибленими в землю, напівзаглибленими або наземними. Для того щоб запобігти прогріванню води влітку, промерзанню взимку, резервуари обваловують місцевим грунтом. Резервуари роблять із залізобетону, буту, металу тощо. Найчастіше використовують залізобетонні, при чому вони можуть бути як із монолітного, так і зі збірного залізобетону. Останні більш індустріальні, їх швидше будувати.

51. Мережі внутрішніх водопроводів складаються з магістральних та розподільних трубопроводів, а також з підвідних трубопроводів до водорозбірних пристроїв. Залежно від режиму водоспоживання, призначення будинку, а також від технологічних і протипожежних вимог, мережі бувають тупікові, кільцеві, комбіновані, зонні, а залежно від розташування трубопроводів – з нижньою та верхньою розводкою.

52. 1 источник: Арматура - комплект допоміжних пристроїв і деталей для забезпечення функціонування якого-небудь пристрою, машини, устаткування, конструкції.

У трубопроводах

Трубопровідна арматура - пристрій, що встановлюється на трубопроводах, агрегатах, посудинах і призначене для управління потоками робочих середовищ шляхом зміни площі прохідного перерізу. За призначенням умовно поділяється на такі види:

Запірна арматура - вид трубопровідної арматури, призначений для перекриття потоку середовища.

Регулююча арматура - вид трубопровідної арматури, призначений для регулювання параметрів робочого середовища.

Запобіжна арматура - трубопровідна арматура, призначена для автоматичного захисту устаткування і трубопроводів від неприпустимого перевищення тиску за допомогою скидання надлишку робочої середовища.

Захисна арматура - вид трубопровідної арматури, призначений для захисту технологічних систем і різного обладнання від виникнення або наслідків аварійних ситуацій.

2 источник: У санітарно-технічних системах застосовують такі види арматури:

- Запірну – для повного перекриття потоків середовища, а також для виключення окремих ділянок трубопроводів або систем;

- Регулюючу – для регулювання параметрів середовища шляхом зміни її витрати;

- Водорозбірні – для автоматичного захисту устаткування від аварійних змін параметрів;

водорозбірні – для розбору холодної та гарячої води на будь-які потреби.

За способами з'єднання з трубопроводами арматура буває муфтові (різьбова), фланцева і цапковая, а також з кінцями під приварення.

Арматуру виготовляють із сірого та ковкого чавуну, сталі, кольорових металів і пластмас.

Арматура, що служить для водорозбору на внутрішніх санітарно-технічних пристроях (крани водорозбірні, ванни, умивальники, мийки, біде і т.д.), відносяться до так званої санітарно-технічної і побутової (водорозбірної) арматурі.

53-немає

54. Запірна арматура

Запірна арматура — пристрої для керування потоками матеріалів (природних газів, нафти тощо) в трубопроводах, котлах, агрегатах, резервуарах та інших технічних спорудах. Найбільш поширений вид трубопровідної арматури. Кріпиться на трубах за допомогою перехідних патрубків (муфтових, фланцевих, цапфових або штуцерних) або приварюється.

Основні конструктивні елементи запірної арматури — корпус і запірний пристрій.

Класифікація

За призначенням

Розрізняють запірну арматуру загальнотехнічного і спеціального призначення.

Найширше застосування в промисловості отримала запірна арматура загальнотехнічного призначення, яка використовується при транспортуванні неагресивних рідин і газів.

Запірна арматура спеціального призначення застосовується для корозійних, агресивних або токсичних середовищ, а також для умов високого тиску, низьких і наднизьких температур, вакууму тощо і виготовляється з легованих хромонікелевих сталей.

За конструкцією запірного елемента

У залежності від форми запірного пристрою і характеру переміщення його в корпусі під час роботи запірна арматура поділяється на:

•крани;

•клапани (вентилі);

•засувки;

•заслінки (поворотні або дискові затвори).

У крані регулювання потоку здійснюється кутовим зміщенням отвору запірного пристрою навколо осі, що перпендикулярна до осі прохідного отвору корпуса.

У зворотному клапані відключення (перекривання) потоку здійснюється перекриванням отвору сідла корпусу тарілкою(грибком)запірного пристрою в наслідку дії зворотного напряму потоку і сили тяжіння чи пружини.

У регулюючому клапані (вентилі) регулювання потоку здійснюється вертикальним зміщенням, відносно сідла, тарілки(грибка)запірного пристрою яка (який) вільно прикріплена (прикріплений) до штоку з різьбою. При підніманні штока в межах вільного руху тарілки(грибка) між штоком і отвором сідла корпусу, вентиль може працювати в режимі зворотного клапана.

Засувка — запірна трубопровідна арматура, у якій запірний чи регулюючий елемент переміщається перпендикулярно до осі потоку робочого середовища.

Дисковий затвор (заслінка) — тип трубопровідної арматури, в якій замикаючий чи регулюючий елемент має форму диска, що повертається навколо осі, що розміщена перпендикулярно чи під кутом до напрямку потоку робочого середовища. Також ці пристрої ще називають поворотними затворами, герметичними клапанами, гермоклапанами.