Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ НА ЕКЗАМЕН З ІСТОРІЇ СЕРЕДНІХ ВІКІВ.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
316.16 Кб
Скачать

69. Культура мусульманської Іспанії vііі-хі ст.(вася федевич)

+70. Участь Сіда Кампеадора у Реконкісті.(МАРЯНА ПАРТИКА)

У боротьбі в Реконкісті брав участь кастильський дворянин, що увійшов в героїчний епос, як СІД КАМПЕАДОР («Поема про Сіда» складалась в 12 сті дійшла до нас в одному єдиному списку, зробленому в кін. 15 ст). Організатор війни проти маврів.

«Сід» по арабськи означає «правитель, хазяїн». Компеадор –по іспанськи – воїн.

Історичнийпрототип Сіда – Родріго Діас, можновладний лицар, що був на службі у кастильського короля Санчо 2, а після його смерті – Альфонсо 6, при якому став головнокомандуючим кастильської армії. З 1080 – у вигнанні. Недоброзичливці звинуватили Сіда в тому, що він сховав частину здобутих багатств від короля. Альфонс 6 скористався цим і в 1080 Сіда вигнали з Кастилії.

Родріго декілька років служив еміру Сарагоси, де став головним радником з внутрішньої політики і виско цінувався еміром.

В 1087 Альфонсо призвав Сіда назад для участі в завойовницьких походах проти маврів. Той погодився, але за умови, що частина завойованих земель достанеться особисто йому.

В 1094 – захопив Валенсію і став її правителем. (воював як з християнськими тиранами, так і з мавританськими). Помер в 1106. (або помер в 1099 і похований в монастирі Сан Педро де Карденья).

71. Єретичні рухи у Європі іv-хі ст.(андрій легедза)

Після останніх гонінь за Діоклетіана , християнство почало утверджуватися у багатьох державах . У 325 на І Вселенському соборі в Нікеї було вироблено Символ Віри та утверджено церковну організацію.

Арій(256-336) – александрійський пресвітер , який вчив , що єдиносутність Бога-Отця і Бога-Сина є хибною , що Бог-Син є творінням Бога-Отця , а отже є нижчим . Цю ідею підтримало багато солдатів імперії на чолі із імператором , а також багато варварських народів . Проте у боротьбі із (православними) патріархом александрійським Афанасієм , та міррлікійським єпископом Миколаєм , Арій зазнає поразки на соборі , а його вчення – засуджене . Окремі імператори все ж вважали аріанство – рівноправною релігією на рівні із ортодоксальною (Валентиніан ІІІ)

Несторіани . У 428-431 константинопольську кафедру займав патріарх Несторій, який пішов ще далі за Арія . Він вважав Христа не Богом-Сином , а людиною, яка через втілення св.Духа стала месією, а його страждання на хресті не мали відношення до Бога. Матір Ісуса не була Богородицею ,бо породила не предвічного Бога , а людину . Несторія підтримав константинопольський клір та антіохійський патріарх Іоанн. Проти них виступив александрійський патріарх Кирило, єрусалимський патріарх Ювеналій та папа Целестин . На ІІІ Вселенському соборі , який зібрався у 431 у Ефесі було засуджено несторіанство. Сирійська церква ж пішла за Несторієм , місіонери якої дійшли аж до Індії та Китаю, несторіанство стало в деяких країнах державною релігією . На цьому ж соборі було засуджено пелагіянство , яке запровадив чернець Пелагій , стверджуючи , що кожна людина має вільну волю та творячи добро , може досягнути внутрішнього самовдосконалення і отримати спасіння душі .

Монофізити – походили із александрійської церкви – навчали , що у Христа лише одна природа – божественна, а не подвійна . І те , що на хресті страждав не богочоловік, а сам Бог . У 451 в Халдиконі було зібрано IV Вселенський собор . Собор прийняв рішення , згідно з яким «Христос – Бог, але він і людина, перебуває у двох єствах, незмінно і нероздільно». Монофізити ж не визнали цього , за ними пішли єгипетська, ефіопська та вірменська григоріанські церкви . Єдина вселенська християнська церква розділилася на ортодоксів , несторіан та монофізитів .У 553р. за Юстиніана І було скликано V Вселенський собор у Константинополі , де було зачуджено всіх засновників єрисей і самі течії, навіть посмертно . Ще однією єрессю – було монофеліти , які , визнаючи наявність у Христа двох природ , внесли висновок про єдину божественну волю , що і поклало початок новій єресі , яку започаткували монахи Сергій та Пірр. За Нікейський символ віри виступив теолог Максим Ісповідник . На помісному Латеранському соборі у 649 ця єресь була засуджена .Але в 650 Максим був викликаний до Константинополя , де був ув’язнений у монастирській тюрмі у Лазіці , де і був замучений , також було ув’язнено папу Мартина І , равенським екзархом , сметрну кару якого було змінено на заслання у Крим .Але вже 680 на VІ Вселенському соборі ця єресь була засуджена .

Несторіанство та монофізицтво мало зачіпило Західну Європу , проте і тут боротьба була бурхливою . Лиш з VІ франки і германці відійшли від аріанства . Лиш папа Григорій І розпочав політику зміцнення римської церкви, утверджуючи її в Європі .