Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

2.4 Оподаткування та митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні

Оподаткування суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України базується на таких основних принципах:

1. Україна самостійно встановлює і скасовує податки і пільги для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

2. Ставки податків встановлюються та скасовуються Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів України.

3. Рівень оподаткування встановлюється, виходячи з необхідності досягнення та підтримання самоокупності і самооподаткування суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та з метою бездефіцитності платіжного балансу України.

4. Стабільність кількості видів і розміру податків гарантується державою на строк не менше п'яти років.

5. Забороняється встановлювати інші податки крім тих, що затверджені Верховною Радою.

6. Ставки податків є однаковими для всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та визначаються за товарною ознакою: для одного і того ж товару діє єдина ставка податку.

7. Заохочення експорту готової продукції.

Податкові пільги згідно з законами України можуть надаватися суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності, які відповідають приведеним нижче критеріям:

  • експорт яких перевищує імпорт (нетто-експортери) за фінансовий рік;

  • обсяг експорту яких становить не менше 5% від обсягу реалізованих за фінансовий рік товарів;

  • які стабільно експортують наукові, наукомісткі товари, а також товари, у вартості яких частка доданої вартості становить не менше 30%.

Вказаним вище суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності надаються пільги по термінах амортизації основних виробничих фондів у вигляді:

  • норм прискореної амортизації основних виробничих фондів, які використовуються для виробництва експортних товарів;

  • пільгових норм амортизації основних фондів, створених за рахунок нових інвестицій, які використовуються для виробництва експортних товарів;

  • норм амортизації на імпортне обладнання, яке використовується для виробництва експортних товарів, не менших, ніж ті, що встановлені в країні походження такого обладнання.

Вказані методи застосовуються Міністерством економіки України за поданням суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. При цьому Міністерство економіки приймає відповідне рішення, яке є обов'язковим для державних фінансових та податкових органів України.

Митну політику України визначає Верховна Рада.

Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється згідно з Законом України “Про зовнішньоекономічну діяльність”, Законом України “Про митне регулювання”, “Єдиним митним тарифом України” та міжнародними договорами.

Територія України становить єдиний митний простір, на якому діють митні правила України, з додержанням зобов'язань, які випливають з участі України у митних союзах.

Єдиний митний тариф України встановлює на єдиній митній території України оподаткування митом предметів, які ввозяться на територію країни або вивозяться з неї, чи переміщуються транзитом по її території. Ставки Єдиного митного тарифу України єдині для всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності і територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та її міжнародними договорами.

Митний контроль та митне оподаткування на території спеціальних економічних зон регулюється спеціальними законами України та міжнародними договорами, які встановлюють спеціальний правовий режим цих зон у кожному окремому випадку.

Митні правила України, які включають порядок декларування товарів, сплати мит та митних зборів, надання митних пільг та інші умови проходження митного контролю, встановлюється законом України “Про митне регулювання”.