Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

10. 7 Митні документи

Митні документи необхідні для оформлення переходу товарів через митний кордон. До цих документів відносяться: митна декларація, експортні, імпортні й валютні ліцензії, свідоцтво про походження товару, консульська фактура, транзитні документи, ветеринарні, санітарні й карантинні свідоцтва та інші.

Митна декларація— заява розпорядника вантажу, подана ним митниці при імпорті чи експорті товарів. Митна декларація подається митниці в установлений законодавством термін, який коливається від одного дня до двох тижнів, рахуючи з дня прибуття товару на митницю.

Митна декларація містить такі основні дані: номер вантажного документа, за яким товар прийнятий на митницю (в портових митницях також найменування судна, на якому прибув товар); тарифне найменування товару чи посилання на відповідну статтю митного тарифу; ціна і вартість партії товару. В митній декларації дається також перелік документів, які звичайно додаються до неї (рахунок, відвантажувальна специфікація , сертифікат якості та інші).

Деякі країни допускають подання імпортером чи експортером тимчасової або попередньої декларації. Імпортер подає попередню декларацію в тому випадку, якщо він до моменту прибуття вантажу на митницю не має точних відомостей про нього. Після вивантаження товару та його огляду імпортер подає декларацію звичайного типу. Експортер подає попередню декларацію при продажу товарів зі складу, поставці транзитних товарів, відносно яких передбачене повернення раніш сплачених мит, товарів, які підпадають під дію різного роду обмежень тощо. Митна декларація може мати декілька форм залежно від того, обкладається товар митом чи ні.

Митна декларація з експорту містить заяву для виконання митної очистки при експорті відповідно до формуляру-зразка стосовно остаточного вивезення.

Експортні і імпортні ліцензії — документи, які видаються спеціальними державними органами при наявності в країні контролю над ввезенням чи вивезенням конкретних товарів. Експортні й імпортні ліцензії видаються на основі заяв відповідного експортера чи імпортера, поданих органу, який відає виданням ліцензій в своїй країні. Ця заява оформляється на спеціальному бланку, який звичайно складається з двох частин: самої заяви і ліцензії. Заява подається за певний термін до передбачуваного відвантаження чи отримання товару. Якщо ліцензія подана, то на другій частині заяви ставиться штамп установи, яка надає ліцензію, і вона повертається заявнику.

В ліцензії вказується: назва країни, куди експортується чи звідки імпортується товар; ціна FOB кожної позиції; термін готовності товару до відвантаження чи термін його прибуття. Ліцензія надається на певний термін, з закінченням якого у випадку невикористання вона втрачає силу.

Декларація валютного контролю (експорт) — документ, який заповнюється експортером-продавцем, за його допомогою компетентний орган може контролювати переказ в країну суми в іноземній валюті, отриманій в результаті торговельної угоди згідно з умовами платежу й діючими правилами валютного контролю.

Декларація валютного контролю (імпорт) — заповнений імпортером (покупцем) документ, який є для компетентного органу засобом контролю за здійсненням торговельної угоди, на яку виділена іноземна валюта, і переказом грошей згідно з умовами платежу і діючими правилами валютного контролю.

Заявка на видання валютної ліцензії — документ, в якому імпортер (покупець) просить компетентний орган виділити певну суму в іноземній валюті для її переказу експортеру-продавцю в оплату за товари.

Валютна ліцензія — документ, який видає компетентний орган, що дозволяє імпортеру-покупцю переказати певну суму в іноземній валюті експортеру/ продавцю в оплату за товари.

Податкова декларація (податок на додану вартість) — документ, в якому імпортер вказує дані, що відносяться до справи і необхідні компетентному органу для отримання податку на додану вартість.

Вантажна декларація — загальне поняття (інколи документ іменується фрахтовою декларацією), яке позначає документи, що містять необхідні для митниці дані стосовно вантажу ( фрахту), який перевозиться комерційними засобами транспорту.

Декларація про товари для внутрішнього споживання — документ, який містить відомості про товари з метою імпортної митної очистки.

Декларація про негайне митне вивільнення — документ, який видає імпортер і в якому митні органи сповіщають про те, що товар відвантажений з транспортного засобу, яке здійснювало імпорт товару, в приміщення імпортера згідно зі схваленим митними органами положенням про негайне вивільнення чи в якому міститься прохання дозволити провести вказані дії.

Митне повідомлення про поставку (митне вивільнення) — документ, за яким митна влада випускає товар з митниці й надає його в розпорядження зацікавленої сторони.

Декларація про небезпечні вантажі — документ, що його виписує вантажоотримувач згідно з діючими конвенціями, в якому описуються небезпечні товари й міститься заява про те, що останні упаковані й мають ярлики згідно з положеннями, які застосовуються конвенцією.

Сертифікат (свідоцтво) про походження товару (загальний термін) — особливий документ, який видає компетентний орган в країні експортера, що дозволяє визначити товари і в якому орган влади (або органи), уповноважений видавати його, чітко посвідчує, що товари, до яких відноситься даний сертифікат, походять з конкретної країни. Цей сертифікат може містити також декларацію виробника, постачальника, експортера чи іншої компетентної особи. Термін "країна" може включати групу країн, регіон або будь-яку частину країни. Такий документ обов'язковий при імпорті у випадку, якщо з походженням товару, декларованого на митниці, пов'язано надання привілейованого режиму, пільгового тарифу, знижок з загального тарифу, безмитного ввезення, звільнення від податкового обкладання тощо.

В свідоцтвах про походження сировинних товарів вимагається вказання місця видобутку, а напівфабрикатів і виробів — країни виробництва. Свідоцтва про походження видаються торговими палатами, спілками підприємців країн-експортерів. Інколи вимагається, щоб свідоцтво про походження було завірене консулом. Ця операція носить назву консульської легалізації. Звичайно консул завіряє лише підпис особи, яка видає свідоцтво.

Сертифікат (ЮНКТАД) — особливий сертифікат про походження товару, який охоплює товари, що підпадають під дію преференційного режиму в рамках загальної схеми преференцій.

Заявка на сертифікат про походження товару — документ, який направляється компетентному органу зацікавленою стороною з проханням видати сертифікат про походження товару згідно з належними критеріями і на основі існуючих даних про походження товару.

Декларація про походження товару — відповідна заява стосовно походження товару, яка вимагається при експорті виробником, постачальником, експортером чи іншою компетентною особою, комерційний рахунок чи будь-який інший документ, який відноситься до товару.

Консульська фактура — документ, підготовлений експортером в своїй країні і поданий в дипломатичне представництво країни-імпортера для затвердження проти сплати консульського збору.

Консульська фактура чи консульський інвойс, може оформлятися консулом країни-імпортера (країни призначення товару), який знаходиться в країні експортера в підтвердження ціни товару і вартості всієї партії товару. В більшості країн консульські фактури складаються на затверджених бланках експортерами і завіряються консулом країни імпортера. Подання консульської фактури обов'язкове в тих країнах, де імпортні товари обкладаються адвалерним митом ( з ціни товару).

Свідоцтво про районне найменування складається за правилами, встановленими органами влади чи уповноваженим органом, і підтверджує, що вказаний в ньому товар відповідає конкретному найменуванню, прийнятому в даному районі (наприклад, шампанське, портвейн, сир пармезан).

Заявка на свідоцтво про контроль якості товарів — документ, який направляється компетентному органу зацікавленою стороною з проханням видати свідоцтво про контроль якості товарів згідно з національними чи міжнародними стандартами або з законодавством країни-імпортера, або з умовами контракту.

Свідоцтво про контроль якості товарів — документ, який видається компетентним органом і підтверджує якість описаних в ньому товарів згідно з національними чи міжнародними стандартами, або з законодавством країни-імпортера, або з умовами контракту.

Заявка на свідоцтво про огляд — документ, який подається компетентному органу стороною, яка запитує видачу свідоцтва про огляд згідно з національними чи міжнародними стандартами, або згідно з законодавством країни, де вимагається наявність цього документа, або якщо це передбачено контрактом.

Свідоцтво про огляд — документ, який виписує компетентний орган, підтверджуючи, що описані в ньому товари були оглянуті згідно з національними чи міжнародними стандартами, згідно з законодавством країни, де вимагається проведення огляду, або згідно з положеннями контракту.

Статистичний документ, експорт— документ, в якому експортер повідомляє про товар, що вивозиться, інформацію, яку вимагає орган, відповідальний за збір статистичних даних з міжнародної торгівлі.

Статистичний документ, імпорт — документ, в якому імпортер повідомляє про товар, що ввозиться, інформацію, необхідну органу, відповідальному за збір статистичних даних з міжнародної торгівлі.

Ветеринарні, санітарні, фітосанітарні й карантинні свідоцтва видаються компетентними органами в країні експортера в підтвердження того, що товар, який постачається за кордон, знаходиться в належному стані.

Ветеринарне свідоцтво— документ, який видає компетентний орган країни експортера, і підтверджуючий, що жива худоба чи птиця не заражені паразитами і хворобами, а також містить відомості стосовно їх походження і вакцинації та іншої обробки, якій вони підлягали.

Санітарне свідоцтво видається компетентним органом країни-експортера і підтверджує, що харчові продукти та продукти тваринництва, включаючи м'ясопродукти, придатні для споживання людьми, при необхідності містить відомості щодо проведеного контролю.

Фітосанітарне свідоцтво видається компетентним органом країни-експортера і підтверджує незараженість рослин, плодів чи овочів і придатність їх для споживання, містить відомості щодо дезинфекції чи іншої обробки, якій вони , можливо, підлягали.

Карантинні свідоцтва (сертифікати) видаються офіційними органами з карантину чи захисту рослин країни експортування і підтверджують, що відповідні матеріали не заражені шкідниками і хворобами, і що вони походять з районів, надійних в карантинному відношенні. Звичайно карантинному нагляду підлягають: насіння цибулі, саджанці, бавовна-сирець, бавовняне волокно, сухофрукти, тютюн-сирець, вовна та інші, що можуть переносити шкідників, хвороби рослин тощо.

Декларація про товари для митного транзиту — документ, за допомогою якого вантажовідправник повідомляє відомості про товари для митного транзиту.

Міжнародна митна декларація, зразок МЗП — міжнародний документ митного транзиту, за допомогою якого вантажовідправник повідомляє про вантажі для перевезення залізницею згідно з положеннями Міжнародної конвенції 1952 року “Про полегшення умов залізничного перевезення вантажів через кордони”.

Книжка МШП — міжнародний документ митного транзиту, який видається асоціацією, що надає гарантію, уповноваженою митними властями, за яким перевозяться вантажі, у більшості випадків з митними печатками і пломбами, автотранспортними засобами і контейнерами — згідно з вимогами Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів з застосуванням книжки, МДП (Конвенція МШП).

Декларація ТМТ — митний документ, зразок якого наводиться в додатку 1 до Митної конвенції про міжнародні транзитні перевезення вантажів (Конвенція ТМТ) , укладеної у Відні в 1971 році.

Книжка АТА — міжнародний митний документ, який видається згідно з умовами Конвенції АТА (Митна конвенція 1961 року про тимчасове ввезення вантажів з застосуванням книжки АТА), що містить міжнародну гарантію і може використовуватись замість національних митних документів.

Транспортне гарантійне свідоцтво — національний митний документ, який дозволяє провозити вантажі митним транзитом без попереднього упакування, імпортних мит та зборів, і який містить, як правило, всі дані, необхідні для оцінки, при необхідності, імпортних мит та зборів, а також зобов'язання, яке забезпечує гарантія, пред'являти вантажі в митниці місця призначення з неушкодженими митними печатками і пломбами.