Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

6.3 Джерела правового регулювання зовнішньоторговельного контракту купівлі-продажу

Джерела правового регулювання зовнішньоторговельних контрактів мають певну специфіку. До основних джерел відносять: міжнародні договори, внутрішнє законодавство, звичаї.

Практично у всіх країнах прийняті законодавчі акти, які містять норми, що регулюють відносини з міжнародної купівлі-продажу. Наприклад, у Франції, Німеччині, США, Швейцарії такі норми містяться у торговельних кодексах. У Великобританії прийняті спеціальні законодавчі акти з міжнародної купівлі-продажу (Закон Великобританії 1979 року про купівлю-продаж товарів, Одноманітний закон про міжнародну купівлю-продаж).

В практиці міжнародної торгівлі застосовуються такі джерела регулювання відносин зовнішньоторговельної купівлі-продажу:

- Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (1980 рік);

- Конвенція ООН про позивну діяльність в міжнародній купівлі-продажу товарів (1974 рік);

- Конвенція про право, яке застосовується до договорів міжнародної купівлі-продажу товарів (1985 рік).

Також в практиці міжнародної торгівлі широко застосовуються міжнародно-правові звичаї.

Торговельний звичай - це загальновизнане правило, яке склалося в сфері зовнішньої торгівлі на основі постійного та одноманітного повторення даних фактичних відносин.

Застосування звичаїв, які прийняті в міжнародній торговельній практиці, здійснюється арбітражними судами у таких випадках:

- таке застосування обумовлено в контракті, через який виникла суперечка;

- до звичаїв відсилає норма права, яка підлягає застосуванню до спірного правопорушення;

- застосування звичаю основується на положеннях міжнародного договору, що діє у відносинах між державами, до яких належать сторони в суперечці.

В комерційній практиці також використовується поняття торго­вельні звички, котрі означають заведений порядок чи правило, що фактично встановилося у торговельних відносинах і служить для визначення волі сторін, яка прямо не виражена в договорі. Торговельні звички враховуються постільки, поскільки сторони знали про їх існу­вання та мали їх на увазі, укладаючи договір. Найчастіше звички застосовуються у сфері морських перевезень.

Виходячи з загальних положень, розмежування цих понять можливо провести за такими ознаками: звичаї - це правила поведінки, що є джерелом права, звички - не є джерелом права, їх застосування у практичних відносинах залежить від волі сторін, яка прямо не виражена в договорі.

При укладанні та виконанні зовнішньоторговельних договорів купівлі-продажу значну роль також відіграють звичаї, що склалися в міжнародній торгівлі як базисні умови поставок. Їх тлумачення міститься в Міжнародних правилах з тлумачення торгових термінів - ІНКОТЕРМС.

ІНКОТЕРМС отримав визнання та широке застосування, оскільки запропоновані в ньому тлумачення окремих термінів відповідають найбільш поширеним торговим звичаям і правилам, що склалися на світовому ринку. ІНКОТЕРМС дає тлумачення тільки тим торговельним умовам, що використовуються у зовнішньоторговельних контрактах купівлі-продажу, і не поширюється на умови договорів перевезень.

Головна мета ІНКОТЕРМС - це чітке визначення умов контракту відносно зобов'язань продавця з доставки товарів покупцю і уніфікація обов'язків сторін контракту. Діапазон базисних умов ІНКОТЕРМС досить широкий і охоплює всі необхідні і достатні варіанти - від випадку, коли вся відповідальність лежить на покупцеві, до випадку, коли вся відповідальність лежить на продавцеві.

Правила ІНКОТЕРМС носять характер рекомендацій, їх застосування у повному обсязі чи в якійсь частині в контракті залежать від волевиявлення сторін, що домовляються. Якщо тлумачення базисних умов в контракті і ІНКОТЕРМС не збігаються, то пріоритет належить умовам контракту.

Прийнявши тлумачення терміну за ІНКОТЕРМС в якості загальної основи контракту, сторони разом з цим можуть внести в нього зміни чи доповнення, які відповідають умовам даної галузі торгівлі чи обставинам, що склалися при укладенні контракту. Зміст цих змін повинен бути детально обумовлений в контракті, оскільки вони можуть суттєво вплинути на рівень ціни товару. Сторони можуть доповнити контракт умовами, що відображають особливість угоди.

Треба мати на увазі головний принцип, на якому базуються правила ІНКОТЕРМС - мінімальна відповідальність продавця. Наприклад, якщо покупець бажає, щоб продавець взяв на себе розширені зобов’язання з страхування, необхідно в контракт внести відповідні додаткові умови, оскільки посилання тільки на правила ІНКОТЕРМС не досить. Такі випадки, як порушення контрактів та їх наслідки а також складні випадки по з’ясуванню власника товару залишаються поза розглядом ІНКОТЕМС.

Застосування ІНКОТЕРМС сприяє вирішенню проблеми конфліктів між національними законами та їх трактуванням за допомогою типових (стандартних) торговельних умов і визначень, які пропонуються як “нейтральні” правила.