Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

7.5 Упакування й маркування

Вид упаковки товару (cargo packing) визначається у контрак­ті базисними умовами поставок. Так, за умови поставки, що передба­чає поставку товарів морем, продавець зобов’язаний забезпечити морську упаковку вантажу, при інших базисних умовах - відповідно суходольну. Цей пункт контракту дуже важливий. Якщо у зовнішньоторговельному контракті купівлі-продажу не узгоджено інше, в обов’язки продавця входить відповідне упакування товару, яке забезпечує його зберігання під час транзиту та в місці призначення. У більшості випадків обидві сторони зацікавлені в попередньому виясненні того, яка упаковка необхідна для забезпечення зберігання товару та його доставки за призначенням. Однак, оскільки обов’язки продавця по паку­ванню товару залежать від виду та тривалості транспортування, вважається необхідним враховувати, що продавець повинен пакувати товар належним чином, але тільки в тій мірі, в якій він проінформо­ваний про обставини перевезення до укладення контракту.

Суттєвою є також обумовленість типу упаковки, яка з тих чи інших причин може наносити покупцеві шкоду. Серйозною причиною для розірвання договору є "основна сутність" товарів. В деяких випадках неналежна упаковка може розглядатися як дефект товару і, з точки зору страхування, залишити страхівника без захисту від всіх ризиків.

Звичайно в даному пункті контракту вказується, що відповідаль­ність за пошкодження внаслідок неправильної упаковки а також неправильної антикорозійної обробки товару несе продавець.

Упаковка повинна служити носієм інформації - реклами та мар­кування. Крім того вона повинна забезпечувати зручність при складуванні та зберіганні товару з врахуванням місця і способу його складування та засобів автоматизації; транспортуванні, наванта­женні і вивантаженні з врахуванням видів транспортних засобів та транспортних шляхів; митних оглядах; продажі товару.

Звичайно в контракті окремо обумовлюють зовнішню упаковку - тара (container); брезент (canvas cloth); ящики (boxes); контей­нери (containers, cutrs) тощо, а також внутрішню упаковку (interior packing), яка є невіддільною від товару.

Якість упаковки може визначатися посиланням на відповідні стандарти (established packing standarts) і технічні умови (technical specification) якщо вони є.

Способи оплати упакування встановлюються сторонами в контракті і можуть передбачати: включення ціни упакування в ціну товару; визначення ціни упакування у відсотках від ціни товару чи визначення ціни упакування окремо від ціни товару - ціна без упакування (packing not including), ціна, включаючи упакування (price including packing).

В кожне місце вантажу повинен бути вкладений докладний пакувальний лист. Маркування вантажу (cargo marking), яке відоме також як "вантажна розмітка", виконує три основні завдання.

1. Ідентифікує вантаж для перевізників та інших осіб, які залучені до транспортування і мають з ним справу під час перевезення чи транзиту.

2. Вказує отримувачу вантажу на відповідний порядок та відповідну діяльність для забезпечення правильної доставки вантажу. Маркування повинно наноситись водостійкою фарбою, що не зми­вається і дозволяє відрізнити вантаж одного отримувача від інших вантажів.

3. Попереджує про небезпеку, яку може нести з собою вантаж, що перевозиться у випадку неналежного з ним поводження.

Марку­вання повинно включати такі загальні відомості:

  • найменування виробника;

  • найменування відправника (постачальника) вантажу;

  • найменування отримувача вантажу;

  • пункт призначення;

  • пункт відправлення;

  • загальні відомості про вантаж;

  • номер контракту;

  • номер місця;

  • можливу ідентифікацію;

  • інструкцію по навантаженню і вивантаженню (наприклад, "Не кантувати", "Верх", "Низ", "Скло” тощо);

  • вказівки про знаходження інструкції чи документації.

Звичайно правила маркування містяться в спеціальних довідниках. Інколи необхідна додаткова інформація, наприклад, вага брутто, вага нетто, а також попереджувальні знаки, що передбачені спеціаль­ними правилами у відповідності з властивостями даного вантажу, або такі, що наносяться відправником з метою безпеки транспортування. При відправленні товару декількома партіями маркування треба уніфікувати, передбачивши зміни для порядкових і фактичних номерів ящиків, контейнерів тощо.

З маркування та упакування існують міжнародні угоди:

ATR - Міжнародна угода про транспортування небезпечних вантажів;

IMDG - Міжнародний морський код для небезпечних вантажів;

IATA - Міжнародна угода з маркування небезпечних вантажів, що пере­возяться повітряним шляхом.

Невідповідність упаковки, захисту і маркірування за умовами контракту може бути самостійним видом порушення контрактних зобов'я­зань, що викликає шкоду. Внаслідок чого упаковка, захист і маркування з точки зору рекламаційного права частіше всього є в контракті окремими зобов'язаннями, по яких можуть передбачатися спеціальні санкції.