Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 4 вибір іноземного партнера

Класифікація фірм, які діють на світовому ринку. Правове положення і відповідальність фірм.

4.1 Класифікація фірм, які діють на світовому ринку

В результаті того, що в Україні правом виходу на зовнішній ринок користується все більша кількість підприємств, розширю­ється коло іноземних фірм, з якими українські організації і під­приємства вступають в ділові відносини.

Будь-яка зовнішньоекономічна операція українського підприємства (спільне підприємництво, купівля чи продаж товарів та послуг тощо) починається з вибору іноземного партнера-контрагента.

Вірний вибір контрагентів і, в кінцевому рахунку, ефектив­ність зовнішньоекономічних зв’язків, багато в чому залежать від фірмової структури конкретної галузі, ролі провідних фірм на сві­товому і національному товарних ринках, організаційних і право­вих форм діяльності іноземних фірм, методів їх збутової діяльнос­ті, фінансових та виробничих можливостей тощо.

Вивчення іноземних фірм є складовою частиною кон’юнктурно-економічної роботи в цілому.

Вдалий вибір контрагента допоможе уникнути неприємних непорозумінь та фінансових витрат.

В країнах з ринковою економікою розроблена чітка система класифікації фірм.

Фірма - це господарська одиниця сучасної ринкової економіки, яка відокремилась в процесі суспільного поділу праці та є зареєстрованою у відповідній правовій формі. Як юридично самостійні фірми можуть виступати господарські одиниці окремих галузей економіки з різною концентрацією капіталу і виробництва, різноманітністю форм власності і правових форм, з різною націо­нальною належністю.

Фірми класифікуються за цілим рядом критеріїв.

1. 3а видами господарської діяльності і характером операцій фірми діляться на:

- промислові;

- сільськогосподарські та агропромислові;

- торгові;

- транспортні;

- страхові;

- інжинірингові;

- лізингові та інші.

Промислові компанії складають одну з найчисленніших груп. До їх числа відносять фірми, в яких 50% обороту і більше складає продукція їх власних підприємств. Так, в США, Японії та ФРН таких компаній більше двох млн. Провідне місце серед них належить авто­мобільним, авіакосмічним, машинобудівним, електротехнічним, електронним та приладобудівним фірмам.

Значне місце в промисловості багатьох країн як високорозвинених, так і тих, що розвиваються, належить нафтогазовим та гірничо­добувним фірмам а також хімічним, лісозаготівельним, деревооброб­ним, целюлозно-паперовим, меблевим. Сюди ж треба віднести цементні, скляні та інші фірми - продуценти будматеріалів; смакохарчові (в тому числі харчові, риболовецько-переробні, тютюнові і фірми, що виробляють алкогольні і безалкогольні напої) а також текстильні, швейні, трикотажні, галантерейні, взуттєві та інші фірми легкої промисловості , крім того - кінематографічні і поліграфічно-видавничі. Сільськогосподарські та агропромислові компанії здійснюють переробку та збут основних видів продукції селянських господарств. За чисельністю ця група поступається промисловим фірмам. До того ж роль агропромислових фірм фактично грають найбільші харчосмакові монополії. Найбільша кількість таких фірм в ряді країн з високорозвиненою ринковою економікою (США, ФРН, Франції, Бельгії, Нідер­ландах, Швеції, Данії, Канаді, Австралії, Новій Зеландії) і деяких країнах, що розвиваються (Аргентині, Бразилії, Мексиці).

Торгові фірми займаються операціями купівлі-продажу і можуть входити до системи збуту промислових фірм або бути незалежними торговими посередниками. Це різноманітні гуртові та роздрібні торговельні, торговельно-посередницькі, експортні, імпортні, експортно-імпортні фірми а також закупівельно-збутові та збутові дочірні компанії промислових та інших неторговельних фірм. Наприклад, в США їх нарахо­вується приблизно 3,5 млн., в Японії - 3 млн., ФРН - 550 тис.

Спеціалізовані експортні, імпортні та експортно-імпортні фірми проводять операції з експорту чи імпорту товарів як за свій рахунок шляхом їх купівлі чи перепродажу (дилерські, дистриб’юторські, стокхолдерські фірми), так і в порядку комісій­них та інших посередницьких доручень на угоди. В останньому випадку фірми здійснюють угоди від свого імені, але за рахунок комітентів чи консигнантів (комісійні та консигнаційні фірми).

Значну роль на ринках розвинених країн грають посередники, які діють від імені та за рахунок принципалів (агентських фірм), а також брокерські (маклерські) фірми, які за дорученням про­давців і покупців зводять їх між собою та сприяють укладенню ними угод, хоча самі в цих угодах участі не беруть. Так у ФРН нараховується більше 60 тис. посередницьких фірм.

Об'єднані торговельні і зовнішньоторговельні компанії здійснюють всі види торгових операцій на внутрішньому та зовнішньому рин­ках, виконуючи багато допоміжних та сумісних з торгівлею функцій (транспортно-складських, транспортно-експедиторських, кредитних, розфасовувальних, пакувальних тощо).

До торговельних компаній можна віднести і такі, що спеціалізуються на операціях розсилання.

Значну групу фірм як в розвинених, так і країнах, що розвиваються, складають будівельні, інженерно-будівельні, інженерно-консуль­таційні фірми і компанії. Вони виступають як підрядні фірми по проектуванню та спорудженню житла, адміністративних споруд, про­мислових підприємств, залізниць, шосейних доріг тощо. У розвинених країнах (США, Японії, ФРН) таких фірм нараховується сотні тисяч.

Також в останні роки різко зросла кількість транспортних фірм (автотранспортних, авіаційних, залізничних та трубопровідних, судноплавних, транспортно-експедиційних, транспортно-складських).

Велику роль в економіці грають телекомунікаційні фірми (телефонні та інші спеціалізовані фірми у галузі зв’язку).

В економіці всіх розвинених і більшості країн, що розвиваються, важливе місце займають банківські, страхові фінансово-інвестиційні компанії, ощадні каси, а також фірми, які проводять операції з цінними паперами та нерухомим майном.

Лізингові, хайрингові та рейтингові фірми спеціалізуються на здачі в оренду машин, різних видів обладнання, товарів три­валого споживання.

Також в іноземних країнах діють науково-дослідницькі і інноваційні (венчурні, або ризикові) фірми, фірми, які надають готельні, комунальні, побутові, інформаційні, консультаційні послуги, а також фірми з організації відпочинку, харчування, спорту, туризму.

2. За характером власності фірми діляться на:

  • державні;

  • державно-приватні;

  • приватні.

3. За належністю капіталу фірми діляться на:

  • національні;

  • змішані;

  • міжнародні.