Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 6 зовнішньоторговельна угода купівлі-продажу

Правові аспекти зовнішньоторговельної угоди купівлі-продажу. Укладення зовнішньоторговельного контракту купівлі-продажу. Джерела правового регулювання зовнішньоторговельного контракту купівлі-продажу.

6.1 Правові аспекти зовнішньоторговельної угоди купівлі-продажу

Сучасний етап розвитку зовнішньоекономічної діяльності комерційних організацій характеризується суттєвими змінами методів та форм встановлення договірних зв’язків з іноземними партнерами. Застосування правових форм в галузі міжнародних економічних відносин має ряд особливостей. Тому підприємець, який виходить на зовнішній ринок, повинен володіти певним обсягом правових знань про особливості зовнішньоторговельної угоди купівлі-продажу, про діючий у міжнародній торгівлі правовий режим.

Правовою основою міжнародних комерційних операцій є інститут міжнародної комерційної угоди. Джерелами права в даному випадку є міжнародні угоди, правила, конвенції, національне законо­давство, системи нормативних актів, які регулюють зовнішньоекономіч­ну діяльність, традиції, що склалися в міжнародній торгівлі. Треба мати на увазі, що нормативні акти застосовуються у випадках, коли країна є їх учасником чи офіційно визнала їх для застосування.

Інститут міжнародної комерційної угоди - це сукупність цивільно-правових норм, що регулюють порядок та форми здійснення угод, які укладаються з іноземними партнерами, їх зміст, умови дійсності угоди та юридичні наслідки її недійсності.

Стосовно договірних відносин українських підприємств з партне­рами іноземних держав використовуються різні поняття: "угода", "договір", “контракт”.

Поняття "угода" ширше, ніж поняття "договір/контракт". Угодами визнаються дії громадян та юридичних осіб, що направлені на встановлення, зміну чи призупинення громадянських прав та обов’язків.

Дво- чи багатосторонні угоди іменуються договорами. Під поняттям "угода", "контракт" стосовно відносин у зовнішньоторговельній діяльності мається на увазі договір. Відносини, що виникають з договору (контракту), називаються договірними (контрактними), а зобов'я­зання сторін, що витікають з договору (контракту), - зобов’язаннями по договору (контракту).

Під купівлею-продажем розуміється передача однією стороною права власності на індивідуально визначену річ і передача даної речі іншій стороні, яка зобов’язується прийняти її і оплатити за узгодженою ціною. Основна функція договору купівлі-продажу - це оформлення переходу майна із власності однієї особи у власність іншої.

Зовнішньоторговельний договір (контракт) купівлі-продажу - це угода підприємців з іноземними фірмами і громадянами, предметом якої є зовнішньоекономічні операції, пов’язані з обігом товарів.

Зовнішньоторговельний договір купівлі-продажу має такі ознаки:

1) одним з контрагентів виступає юридична чи фізична особа іноземної держави;

2) товар (продукція) знаходиться на території іноземної держави;

3) при виконанні договору товар (продукція), як правило, перетинає територію однієї чи декількох іноземних держав.

Звичайно зовнішньоторговельний договір купівлі-продажу містить вступну частину, реквізити сторін (юридична адреса та банківські реквізити), такі основні умови:

  • предмет і об’єкт поставки (найменування і кількість товару);

  • способи визначення якості і кількості товару;

  • термін і місце поставки;

  • базисні умови поставок;

  • умови платежу;

  • порядок здачі - приймання товару;

  • транспортні умови;

  • умови про гарантії і санкції;

  • порядок вирішення суперечок;

  • обставини звільнення від відповідальності, форс-мажор.

Договір підписується уповноваженими особами, їх підписи, як правило, скріплюються печатками.

В контракт також можуть бути внесені положення, загальні для зобов'язань продавця і покупця:

  • поняття, порядок обчислення збитків та їх відшкодування при мож­ливому порушенні зобов'язань однією з сторін;

  • санкції при простроченні платежу;

  • транспортний та валютний ризики;

  • принципи звільнення від відповідальності;

  • право на призупинення виконання зобов’язань;

  • страхування товару;

  • порядок розірвання договору.

В практиці міжнародної торгівлі широке застосування мають різноманітні типові умови, типові форми контрактів, які стали розроблятися великими експортерами і імпортерами, а також їх об'єднаннями та асоціаціями ще в кінці XIX ст.

Типовий контракт - це розроблений у відповідності зі встанов­леними правилами документ, який містить зразки формулювань умов певного виду договору. Однак типовий контракт не має юридичної сили. Він виконує допоміжну роль - надання підприємцям допомоги при підготовці тексту контракту: дозволяє використати уже відпрацьовані, готові формулювання, включити в текст контракту всі необ­хідні умови угоди.

Типовий контракт містить ряд уніфікованих умов, прийнятих в практиці міжнародної торгівлі. Звичайно в типовому контракті заповнюються статті, які містять умови про предмет контракту, ціну товару, його якість, упаковку і маркування, терміни постав­ки, транспортні умови, умови платежу тощо.

Найбільш часто форма типового контракту, що зустрічається на практиці, складається з двох частин - узгоджуваної та уніфікованої.

Типові форми контрактів є обов’язковими для сторін тільки при їх домовленості. Звичайно зміст таких умов оснований виключно на праві і практиці країни, де вони вироблені.

Партнери, які заключають контракт, звичайно домовляються лише про ціну, кількість, терміни і інколи про якість товару. Інші умови відомі, вони встановлені в типовому контракті. Контракти розробляються об’єднаннями промисловців і підприємців, асоціаціями, федераціями, спілками, торговими палатами, біржовими комітетами. Для членів цих об’єднань вони обов’язкові і в залежності від потужності даної групи отримують більше чи менше розповсюдження в міжнародній торгівлі (наприклад, для торгівлі зерном використовують типові контракти Лондонської асоціації хліботорговців). Типові контракти, уніфіковані умови продажу і купівлі значно спрощують укладання угод. Нерідко тексти готуються у формі трафаретних формулярів, виготовлених друкарським способом. На їх зворотному боці фіксуються індивідуальні умови угоди: кількість, ціна, терміни а також якість товару і умови платежу. Всі інші умови приймаються у готовому вигляді.