Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зброя масового ураження.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
54.27 Кб
Скачать

Збро́я ма́сового ура́женнязброя, призначена для нанесення масових втрат або руйнувань на великій площі.

Уражаючі чинники зброї масового ураження, як правило, продовжують наносити ураження протягом тривалого часу. Також ЗМУ деморалізує як війська, так і цивільне населення. Порівнянні наслідки можуть наступити і у разі застосування звичайної зброї або здійснення терористичних актів на екологічно небезпечних об'єктах, таких як АЕС, дамбах і гідровузлах, хімічних заводах тощо.

На озброєнні сучасних держав перебувають три основні види зброї масового ураження:

хімічна зброя;

біологічна зброя;

ядерна зброя.

Ядерна зброя

Класифікація

За потужністю ядерних пристроїв їх поділяють на 5 груп:

надмалі (до 1 кт)

малі (1-10 кт)

середні (10-100 кт)

великі (великої потужності)(100кт-1Мт)

надвеликі (надвеликої потужності) (понад 1 Мт)

Потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму, становила близько 15 кт. Найпотужнішим ядерним вибухом, що здійснювався в історії, вважають випробування радянської водневої бомби 30 жовтня 1961 року на Новій землі[1]. Його потужність склала близько 50 Мт.

За типом заряду ядерна зброя поділяється на:

власне ядерну (або атомну) — енергія вибуху якої зумовлена ланцюговою реакцією поділу ядер. Історично це перший вид ядерної зброї. Була застосована в роки Другої світової війни США проти Японії (дві бомби були скинуті в серпні 1945 на японські міста Хіросіма і Нагасакі).

термоядерну (воднева бомба) — у якій атомну бомбу використовують як «запал» (1-й ступінь) для реакції термоядерного синтезу (2-й ступінь). Має набагато більшу енергію. Перший дослідний вибух було проведено США на атолі Еніветок у Тихому океані1952 року. під час розщєплення атомів ядерною бомбою досягається температура 3 млн градусів С

Залежно від ядерного матеріалу, що застосовується, атомні бомби поділяють на:

уранові — на увазі мають уран-235. Атомна бомба, скинута на Хіросіму, містила близько 50 кг такого урану.

плутонієві (на основі плутонію 239) — такі заряди становлять основу ядерного військового потенціалу усіх ядерних держав.

інші — теоретично можливо створити ядерні заряди на основі урану-233 (233U), нептунію-237 (237Np), ізотопів каліфорнію, але практичне використання таких зарядів пов'язано з великими труднощами і наразі неможливе.

Плутонієві заряди мають перевагу в першу чергу завдяки меншій критичній масі — вона становить 10-13 кг проти 40 кг для урану 235. Тобто замість одного уранового заряду з плутонію тієї ж маси їх можна виготовити три або чотири.

Термоядерна зброя у свою чергу поділяється на:

«брудну» термоядерну зброю, що використовує нейтрони термоядерного синтезу (2-го ступеня) для нових ядерних реакцій (3-й ступінь). Зазвичай, використовують поділ ядер урану-238 швидкими нейтронами, що дозволяє збільшити енергію вибуху (у 2-3 рази).

«чисту» термоядерну зброю. «Чистими» вважають термоядерні заряди, у яких капсулу виготовляють із нерадіоактивного матеріалу (свинець, вольфрам), який практично не бере участі у ядерних реакціях. До таких боєприпасів належить зокрема нейтронна бомба.

Поділ термоядерної зброї на «чисту» та «брудну» є досить умовним, оскільки навіть порівняно «чисті» заряди є джерелом сильного забруднення навколишнього середовища радіоактивними речовинами. Але у «брудних» бомбах радіоактивних продуктів набагато більше[2].

За способами застосування на полі бою поділяється на:

тактичну — призначена для ураження військ ворога на фронті та найближчому тилу

оперативно-тактичну — для ураження об'єктів ворога у межах оперативної глибини

стратегічну — для знищення промислових центрів, штабів та інших об'єктів. За допомогою сучасних носіїв ядерної зброї (стратегічні бомбардувальники, балістичні і крилаті ракети, підводні човни тощо) можна вражати цілі, що знаходяться у будь-якій частині Землі.

Фактори ураження

Ядерна зброя має такі фактори ураження:

ударна хвиля

проникаюча радіація

світлове випромінювання

електромагнітний імпульс

радіоактивне зараження місцевості

Принцип дії

Основу будь-якого ядерного боєприпасу становить речовина, здатна до розщеплення ядра. Найбільш відомими серед таких речовин є ізотопи урану (235U та 233U) і плутонію (239Pu).

Жоден із цих ізотопів не зустрічається у природі в чистому вигляді. Природний уран містить невелику кількість ізотопу 235U (менше одного відсотка), і його виділяють за допомогою досить складної процедури розділення ізотопів (збагачення урану). Для ядерної зброї потрібен уран із вмістом ізотопу 235U не менше ніж 90%. Інші види ядерного палива утворються штучно в ядерних реакторах.

Маса ядерного палива має бути достатньою, щоб відбувалася самопідтримувана ланцюгова реакція, тобто перевищувати критичну масу. У найпростіших ядерних зарядах ядерна речовина вкладалася в корпус окремими частинами нарізно. Кожна з частин за масою обов'язково менша від критичної. Ці частини в потрібний момент за допомогою звичайної хімічної вибухівки поєднуються, і відбувається ядерний вибух.

Більш поширеною є схема вибухової імплозії, що переводить ядерну речовину у надкритичний стан шляхом її ущільнення за допомогою сферичного вибуху.

Хімі́чна зброя:

Вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Головними компонентами хімічної зброї є бойові отруйні засоби і їх застосування, включаючи носії, прилади і пристрої керування, які використовуються для доставки хімічних боєприпасів до цілі.

У сукупності або по-окремо токсичні хімікати, боєприпаси та пристрої, спеціально призначені для смертельного ураження або нанесення іншої шкоди за рахунок токсичних властивостей хімікатів, що вивільняються у результаті застосування таких боєприпасів і пристроїв, а також обладнання, спеціально призначене для використання безпосередньо у зв'язку із застосуванням вказаних боєприпасів і засобів.

Для цілей Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та використання хімічної зброї та її знищення «хімічна зброя» означає в сукупності або по-окремо:

a) токсичні хімікати та їх прекурсори, за виключенням тих випадків, коли вони призначені для, які не заборонені Конвенцією, за тої умови, що види та кількість відповідає таким цілям;

b) боєприпаси та пристрої, спеціально призначені для смертельного ураження або нанесення іншої шкоди за рахунок токсичних властивостей вказаних у підпункті a) токсичних хімікатів, що вивільняються у результаті застосування таких боєприпасів і пристроїв;

c) будь-яке обладняння, спеціально призначене для використання безпосередньо у зв'язку із застосуванням боєприпасів і пристроїв, вказаних у підпункті

b).Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання отруюючої речовини. У боєприпасі ці речовини відділені одне від одного і змішуються для отримання токсичного агенту тільки під час доставки боєприпасу до цілі.

Підвищений інтерес до бінарної хімічної зброї пояснюється необхідністю забезпечення безпеки при виробництві, транспортуванні, зберіганні та експлуатації хімічної зброї.