Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

10.4 Страхові документи

Ці документи відображають взаємовідносини між страхувачем і страхувальником. Роль страхувача полягає у відшкодуванні збитків, понесених страхувальником, від нещасного випадку, проти сплати страхової премії. До страхових документів відносяться:

Страховий поліс ― документ, який видає страхувач. Він підтверджує договір страхування і містить умови укладеного договору, в якому страхувач зобов'язується за конкретну плату відшкодувати страхувальнику збитки, пов'язані з ризиками і нещасними випадками, вказаними в договорі.

Страховий поліс видається страховим товариством страхувальнику після сплати ним страхової премії. Страхові поліси бувають різних видів і мають різне найменування залежно від порядку оформлення страхування і характеру ризику. За рейсовим полісом об'єкт страхування страхується на певний період часу.

Рейсовий страховий поліс оформлюється на бланках страхового товариства і підписується страхувачем й страхувальником чи його експедитором в порту відвантаження товарів. Рейсовий страховий поліс містить такі основні дані:

  • найменування страхувальника, умови страхування;

  • розмір страхової суми (розмір відшкодування, яке сплачує страхувач у випадку загибелі чи пошкодження застрахованого товару);

  • розмір страхової премії, яку вносить страхувальник в якості оплати за страхування.

Генеральний поліс представляє собою договір тривалого характеру між страхувальником і страхувачем . В ньому вказується термін його дії, обсяг і межі відповідальності страхувача, терміни платежу страхової премії та інші спеціальні умови і застереження.

За змішаним полісом об'єкт страхується як на певний рейс, так і на певний термін.

Страховий сертифікат ― документ, який видається страховим товариством страхувальнику і посвідчує, що страхування було проведено і що був виданий поліс. Такий сертифікат на конкретний вантаж використовується в основному у тому випадку, якщо товари застраховані згідно з умовами генерального чи невалютованого полісу; за вимогою страхувальника він може обмінюватись на страховий поліс, оскільки в багатьох країнах законодавство визнає в якості документа страхування тільки страховий поліс.

Страхова об'ява (бордеро) ― документ, який використовується у випадку, якщо страхувальник повідомляє своєму страхувачеві подробиці про окремі відправлення, на які поширюється договір страхування— невалютований чи генеральний поліс, укладений між сторонами.

Рахунок страхувача — документ, який видає страхувач з вказанням суми проведеного страхування і з вимогою сплати цієї суми.

Ковернот — документ, який видає страхувач (страховий маклер, агент тощо) для повідомлення страхувальника про те, що його інструкції з страхування виконані.

10. 5 Транспортні документи

Ці документи виписуються вантажоперевізником в підтвердження того, що товар прийнятий ним до перевезення. При морських перевезеннях це коносамент, морська накладна, штурманська розписка, докова розписка.

При залізничних перевезеннях— залізнична накладна, шляхова відомість.

При авіаперевезеннях— авіавантажна накладна.

При автошляхових перевезеннях— накладна автошляхового перевезення.

При внутрішніх перевезеннях— універсальний транспортний документ, документ змішаного перевезення, документ комбінованого перевезення.

Документи, які забезпечують перевезення: розписка в отриманні вантажу, гарантійний лист; експедиторське посвідчення про транспортування; підтвердження на фрахтування тоннажу; заява-вимога про відправлення; фрахтовий рахунок; повідомлення про прибуття вантажу; повідомлення про виникнення перешкод поставці вантажу; повідомлення про поставку; вантажний маніфест; фрахтовий маніфест; контейнерний маніфест.

Коносамент — документ, який видає судновласник вантажовідправнику в підтвердження прийняття вантажу до перевезення морським шляхом.

Коносамент виконує три основні функції:

  • підтверджує прийняття судновласником (перевізником) вантажу до перевезення. Представляє собою розписку судновласника або його уповноваження, яка посвідчує, що певні товари у вказаній кількості й стані навантажені на судно для перевезення до встановленого місця призначення чи що товари прийняті під охорону судновласника з метою перевезення. На коносаменті обов'язково повинна міститися вказівка судноплавної компанії "вантаж на борту" чи "вантаж навантажений" або вказівка "вантаж прийнятий до навантаження";

  • є товаророзпорядчим документом. Дає право власнику оригінала розпоряджатися вантажем. Це означає, що лише особа, вказана в коносаменті, або та, що має коносамент на пред'явника, має право вимагати від судновласника видачі товару, означеного в коносаменті, і має право розпоряджатися цим товаром. Щоб продати товар, який знаходиться в дорозі й представлений коносаментом, товаророзпоряднику достатньо продати свої права за коносаментом;

  • свідчить про укладання договору перевезення вантажу морським шляхом, яким перевізник зобов'язується доставити вантаж проти подання документів, тобто виступає єдиним доказом наявності договору морського перевезення між вантажовідправником і судновласником. Цю функцію коносамент виконує при перевезенні товарів на суднах регулярних ліній чи при поставці вантажів окремими партіями, недостатніми за своїми розмірами для використання всього судна або його частини. Якщо ж під вантаж фрахтується ціле судно чи його частина, договір морського перевезення оформляється так званою чартер-партією, або чартером (charter party). В цьому випадку коносамент виконує лише перші дві функції— служить розпискою в отриманні вантажу до перевезення і товаророзпорядчим документом.

Коносамент містить відомості про назву судна і його власника; тоннаж судна; найменування портів навантаження і розвантаження; суму фрахту з вказанням, де проводиться оплата фрахту, — в порту навантаження чи в порту призначення; число виданих примірників коносаменту. Він підписується капітаном судна або пароплавним агентом. Звичайно коносамент представляє собою надрукований друкарським способом документ, до якого вписуються перераховані вище дані.

Розрізняють такі види коносаментів:

  • іменний, містить вказівку про те, що товар повинен бути доставлений певному отримувачу з зазначенням його найменування й адреси;

  • ордерний, передбачає, що вантажовідправник може передати свої права третій особі, індосувавши коносамент, тобто поставивши на звороті підпис та печатку. Такий коносамент застосовується в тих випадках, коли платіж проводиться проти подання документів банку;

  • коносамент на подавця, передбачає, що товар передається будь-якій особі— отримувачу коносамента.

Видача товарів за коносаментом може бути переведена: за іменним коносаментом— особі, на ім'я котрої виписаний коносамент; за ордерним коносаментом — особі, на ім'я котрої індосований коносамент; за коносаментом на подавця — особі , котра подасть коносамент. У тих випадках, коли вантажоутримувач продає не всю партію товару за коносаментом, а тільки частину, чи коли партія товару продається одночасно кільком покупцям, він може мов би роздробити коносамент на декілька частин і кожному покупцю виписати частковий коносамент, або делівері-ордер, за яким кожний покупець може отримати відповідну частину вантажу. Делівері-ордер, виданий перевізником, а також делівері-ордер, виданий вантажооотримувачем і підтверджений капітаном судна, носять характер товаророзпорядчого документа.

Особливим видом коносаменту є прямий або наскрізний коносамент. Він підтверджує наявність договору перевезення з одного місця в інше окремими етапами, з яких хоча б один етап являє собою морський транзит, в силу в чого перевізник, який видає документ, бере на себе відповідальність за перевезення, обумовлене в наскрізному коносаменті.

Такий коносамент видається в тих випадках, коли треба доставити вантаж в порт призначення з перевантаженням його на інше судно в проміжному пункті.

Коносаменти звичайно складаються в трьох і більше примірниках з тим же змістом і тою ж датою: один примірник— для вантажовідправника чи його експедитора, один — для вантажоотримувача і один — для судновласника. Всі примірника коносаменту, які складають так званий повний комплект, є оригіналами, і на них ставиться штамп "оригінал". В деяких випадках зазначається порядковий номер оригіналу— перший, другий, третій. В коносаменті обов'язково повинно бути вказано число складених оригіналів, однак тільки один з оригіналів коносаменту може бути товаророзпорядчим документом; після видачі вантажу за одним з оригіналів решта втрачає силу.

Крім оригіналів може бути виписана необхідна кількість копій коносаменту, котрі юридичної сили не мають і звичайно необхідні капітанові судна для перевірки навантаженого і вивантаженого товару, агентам судна, портовій адміністрації, митним органам, транспортно-експедиторській фірмі та іншим. Копії коносаменту мають штамп " копія" або друкується на папері відмінного від оригіналу кольору. Число копій у вказане в коносаменті число примірників не входить.

Оборотний коносамент комбінованого перевезення — це оборотний або необоротний наскрізний транспортний документ перевізника, на умовах якого сторона, що його видає, бере на себе відповідальність за вантаж і за виконання договору перевезення безпосередньо перед власником вантажу. Оскільки цей документ видається експедитором, він не є коносаментом з юридичної точки зору, і в будь-якій угоді, в якій конкретно вимагається видача коносаменту, наприклад, для відкриття товарного акредитиву, подібний документ не може використовуватися. Його можна використовувати у випадку, якщо видача цього документа конкретно передбачається.

Штурманська розписка є посвідченням судновласника в прийнятті товару до перевезення. Вона виписується помічником капітана в підтвердження отримання конкретної партії на борт судна, містить описання видимого стану товару і дозволяє перевізнику видати коносамент. В ній відображаються результати перевірки, яку проводять контролери судновласника при прийманні товару для навантаження чи під час вивантаження. Штурманська розписка видається вантажовідправнику, коли не готовий коносамент, або при поставці товару вздовж борту судна (на умовах FAS ). Штурманська розписка не є товаророзпорядчим документом, тому судновласник може видати коносамент, не вимагаючи повернення йому штурманської розписки.

Морська накладна (лінійна накладна, океанська накладна) — документ, який підтверджує наявність договору перевезення вантажу морським шляхом і приймання чи навантаження вантажу перевізником і за яким перевізник зобов'язується доставити вантаж вантажоотримувачу, вказаному в документі.

Докова розписка видається управлінням порту в підтвердження прийняття товару для відправлення і розміщення його на портовому складі.

Залізнична накладна, або накладна міжнародного сполучення, і її копія-дублікат є транспортними документами при міжнародних залізничних перевезеннях. Накладна є документальним оформленням договору перевезення між вантажовідправником і адміністрацією залізниці. В практиці міжнародної торгівлі широко застосовується форма накладної, розроблена міжнародною Конвенцією МГК і Конвенцією СМГС з вантажних перевезень. Основними відомостями, які містяться в накладній, є: назва станції призначення і прикордонних станцій, найменування вантажу, оплата за перевезення, об'явлена цінність вантажу. Текст залізничної накладної друкується на стандартних бланках звичайно двома мовами.

Залізнична накладна виписується вантажовідправником або його експедитором на ім'я вантажоотримувача. Перевізник скріплює договір перевезення, ставлячи штемпель на накладній і дублікаті, який залишається у вантажовідправника. Накладна ж прямує з вантажем. До кожної накладної додається товаросупровідка документація: відвантажувальна специфікація, сертифікат якості, пакувальний аркуш тощо.

Шляхова відомість складається для кожної накладної, є обліковим документом; вона супроводжує вантаж на всьому шляху його переміщення і є транспортним документом при залізничних перевезеннях.

Авіавантажна накладна — документ, який виписується вантажовідправником чи від його імені й підтверджує наявність договору між вантажовідправником і перевізником (перевізниками) про перевезення вантажів авіалініями перевізника (перевізників).

Авіанакладна заповнюється вантажовідправником у трьох оригінальних примірниках і вручається перевізнику разом з товарами. Перший примірник носить помітку "для перевізника" і підписується вантажовідправником; другий примірник носить помітку "для отримувача" і підписується вантажовідправником та перевізником і прямує з товарами; третій примірник підписується перевізником і повертається вантажовідправнику після того, як товар прийнятий. В накладній вказують найменування аеропорту відправлення і прибуття, документи, які додаються до накладної, об'явлену цінність, суму платежів за перевезення, дату складання накладної тощо.

Авіанакладна не є ні товаророзпорядчим, ні передаточним документом. Вона виконує лише функцію доведення укладання договору перевезення, прийняття товарів до перевезення і умов перевезення. Досить часто авіанакладна використовується як митна декларація, в якій міститься детальний опис вантажу.

Автошляхова накладна (накладна автошляхового перевезення) — транспортний документ, який підтверджує наявність договору між перевізником і відправником про автошляхове перевезення вантажів. Для міжнародних автошляхових перевезень цей документ повинен містити відомості, які вимагає Конвенція про договір міжнародного шляхового перевезення вантажів (КШПВ).

В ній вказується дата відвантаження, найменування вантажу, якій підлягає перевезенню, ім'я та адреса перевізника, найменування отримувача, термін доставки і розмір штрафу за затримку в доставці, вартість перевезення. Накладна підписується перевізником і вантажовідправником.

Бордеро — документ, який використовується при автошляхових перевезеннях і в якому перераховуються вантажі, що перевозяться вантажівками; він часто містить посилання на копії накладної автошляхового перевезення, які додаються.

Річна накладна — транспортний документ, що видається перевізником відправникові вантажу, який перевозиться річкою. Він підтверджує прийняття вантажу до перевезення і зобов'язує перевізника передати вантаж вантажоотримувачу в порту призначення.

Універсальний (багатоцільовий) транспортний документ підтверджує наявність договору перевезення будь-яким видом чи кількома видами транспорту територією однієї чи кількох країн згідно з будь-якою міжнародною конвенцією або національним законодавством і згідно з умовами перевезення, при яких будь-який перевізник чи транспортний оператор здійснює або забезпечує здійснення перевезення, яке згадане в даному документі.

Документ змішаного перевезення підтверджує наявність договору змішаного перевезення, прийняття вантажу оператором змішаного перевезення у своє розпорядження, а також його зобов'язання доставити вантаж згідно з умовами договору (Конвенція про міжнародні змішані перевезення вантажів).

Документ комінованого перевезення – оборотний або необоротний документ , який підтверджує наявність договору, укладеного з метою виконання і (або) забезпечення виконання комбінованого перевезення.

Розписка в отриманні вантажу, доставка — документ, який видає перевізник чи агент перевізника і який підтверджує отримання для перевезення вантажів, поіменованих в ньому, на умовах, вказаних в документі, або на які є посилання в документі, а також дозволяє перевізнику виписати транспортний документ.

Гарантійний лист — документ, який видає вантажоотримувач або його банк. Він підтверджує, що перевізник не несе відповідальності за будь-які наслідки, які можуть виникнути через неоформлення оборотного транспортного документа.

Експедиторське свідоцтво про транспортування (ФІАТА)— оборотний документ, який видає експедитор для підтвердження того, що він бере на себе відповідальність за транспортування і доставку конкретної партії згідно з інструкціями вантажовідправника, вказаними в даному документі, і бере на себе відповідальність за доставку вантажу утримувачу даного документа за посередництвом призначеного ним транспортного агента.

Підтвердження на фрахтування тоннажу видається перевізником в підтвердження того, що для даної партії зарезервоване місце на будь-якому транспортному засобі.

Заява-вимога про відправлення — доручення на відправлення чи поставку товару.

Фрахтовий рахунок видається транспортним оператором, в ньому вказуються фрахтові ставки і витрати на транспортування, а також умови платежу.

Повідомлення про прибуття (вантажу) — повідомлення перевізником вантажоотримувача письмово, телефоном чи за допомогою інших засобів (телекс, телеграма тощо), яке повідомляє його про те, що адресована йому партія товару надається чи скоро буде надана в його розпорядження в певному пункті місця призначення.

Повідомлення про виникнення перешкод в поставці (вантажу) — запит перевізника вантажовідправнику або, у випадку необхідності, вантажоотримувачу для отримання інструкцій щодо того, що належить робити з партією вантажу в тих випадках, коли виникають перешкоди, пов'язані з доставкою, а в транспортному документі не міститься інструкцій вантажовідправника щодо повернення товару.

Повідомлення про виникнення перешкод в перевезенні (вантажу) — запит перевізника вантажовідправнику або, у випадку необхідності, вантажоотримувачу для отримання інструкцій щодо того, що належить робити з партією товару в тих випадках, коли виникають перешкоди в перевезенні до відправлення чи на шляху після прийняття даної партії вантажу.

Повідомлення про поставку (вантажу) — письмове повідомлення, яке висилає перевізник вантажовідправнику на його прохання з метою повідомити йому фактичну дату поставки.

Вантажний маніфест — документ, в якому перераховуються товари, що складають вантаж, який перевозиться на будь-якому транспортному засобі чи транспортній одиниці. У вантажному маніфесті вказуються комерційні дані про товар, такі, як номери транспортних документів, найменування вантажовідправника і вантажоотримувача, маркування, число і вид вантажних місць, а також описання і кількість товару.

Фрахтовий маніфест містить ту ж інформацію, що і вантажний маніфест, а також додаткові дані щодо плати за перевезення, витрат тощо.

Контейнерний маніфест (пакувальний аркуш вантажних одиниць) — документ, в якому міститься перелік вмісту конкретних вантажних контейнерів чи інших транспортних одиниць, підготовлений стороною, відповідальною за навантаження цього вантажу в контейнер чи транспортну одиницю.