Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7 структура та зміст зовнішньоторговельного договору купівлі-продажу

Загальні положення. Вступна частина контракту. Базисні умови поставок. Предмет контракту. Терміни поставок. Якість товару. Ціна і загальна сума контракту. Упакування і маркування. Оплата. Обов'язки сторін. Відповідальність за порушення контракту. Санкції. Звільнення від відповідальності. Форс-мажор. Страхування. Арбітраж. Мова контракту. Заключна частина.

7.1 Загальні положення. Вступна частина контракту

Зовнішньоторговельний контракт купівлі-продажу, як правило, - це досить об'ємний документ, який містить: умови про предмет договору, його об'єкт, ціну товару, термін його поставки, спосіб упакування, умови платежу, порядок приймання товару за якістю і кількістю, га­рантії якості товару, що поставляється, базисні умови поставок, права і обов’язки сторін, санкції за невиконання чи неналежне виконання зо­бов'язань по договору, умови звільнення від відповідальності, порядок вирішення суперечок, мову договору, право, що застосовується, вступ договору в силу, правові наслідки розірвання договору тощо.

Для укладення зовнішньоторговельного контракту купівлі-продажу необхідна домовленість (угода) сторін з усіх суттєвих для да­ного виду контракту умов. Суттєві умови контракту - це умови, без яких він не має юридичної сили. Якщо одна із сторін не виконує їх, інша має право відмовитись від виконання своїх зобов'язань і розірва­ти контракт. До суттєвих відносять умови, які визначають предмет до­говору, якість товару, терміни його поставки, ціну, спосіб платежу і форму оплати. До несуттєвих відносять умови контракту, при порушенні яких однією стороною інша сторона не в праві розірвати контракт, вона може тільки вимагати виконання зобов'язань та відшкодування збитків.

Складання контракту необхідно починати зі вказання місця і дати його підписання, найменування сторін, які укладають угоду.

Місце підписання контракту, що вказане в договорі, - це певний географічний пункт, країна його належності. Місце підписання кон­тракту є факт, який в певних випадках може мати юридичне значення. Наприклад, якщо сторони в договір не внесли умови про право, яким вони будуть керуватися при розгляді суперечок, то якраз місце укладення контракту (його підписання) вкаже на право, яке слід засто­совувати. Для українських підприємців доцільно вказувати в контракті місце його підписання - Україна, хоча переговори можна вести в іншій країні. Колізійна норма міжнародного приватного права вста­новлює, що право, яке регулює зовнішньоторговельну угоду, визначаєть­ся за місцем укладення контракту. Вказана норма є загальною.

Найменування сторін в договорі, країни їх належності повинні бути повними і точними, без скорочень. Недопустимо використовувати різного роду скорочення і абревіатури, якщо тільки це не загально визначені найменування. При ідентифікації сторін, що домовляються, точно вказують найменування фірм, під якими партнери зареєстро­вані в торговельному (державному) реєстрі країни їх належності; їх правове положення (організаційно-правова форма), включаючи номер і тип ліцензії на даний вид діяльності: юридична та фактична адреси. Кон­тракт може бути пронумерований.

У вступній частині контракту можуть бути вказані особи, які уповноважені на його підписання. Звичайно контракт підписує керів­ник організації (фірми), який діє від її імені без доручення. Контракт мо­же бути підписаний іншою посадовою особою фірми, яка має спеціальні повноваження. У випадку, якщо контракт підписує інший представник юри­дичної особи, яка укладає угоду, необхідна наявність завіреного но­таріусом доручення, що посвідчує повноваження на підписання даного контракту.

За загальним правилом контракт, підписаний особою, яка не має повноважень на його підписання, не вступає в юридичну силу. У випадках, коли такий контракт в комерційній практиці починає викону­ватись, він може бути визнаний дійсним судом або арбітражним судом, оскільки початок фактичного виконання контракту свідчить про те, що керівник організації згодом схвалив цю угоду і взяв на себе передбачені контрактом зобов’язання на вказаних в ньому умовах.

Структура і зміст контракту можуть бути різними, залежно від характеру товару та умов угоди. Наприклад, при купівлі-продажу партії електронного обладнання особливе значення має наявність відповідної технічної документації, необхідної для транспортування товару, паку­вання і маркування. При купівлі-продажу сировини (ліс, руда, вугілля тощо) не- має необхідності виділяти вимоги до пакування.