Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

10. 6 Транспортно-експедиторські документи

Ці документи оформлюють виконання експортером різного роду операцій по організації експедиції, обробці вантажів, складуванню, організації перевезень, включаючи перевантаження товару, зберігання і перетарювання, надання місцевих транспортних засобів, перевірку стану упакування і маркування, оформлення необхідних документів (транспортних, митних, страхових, складських).

Доручення експедитору на виконання певних операцій оформляється спеціальним документом, який називається по-різному: відвантажувальне доручення, транспортне доручення чи транспортна інструкція.

Відвантажувальне доручення — документ, який залежно від умов поставки виписується вантажовідправником або вантажоотримувачем звичайно на бланку транспортно-експедиторської фірми і містить перелік операцій, які доручаються експедитору, і детальні інструкції по їх виконанню. У відвантажувальному дорученні містяться такі відомості: найменування й адреса відправника з вказанням, як це замовлення було оформлене, а також точної дати поставки; вид упаковки чи вказання, як пакувати; порядок оформлення коносаменту, залізничної накладної чи авіанакладної; необхідність страхування товару і розмір страхової суми; у випадках, коли вантажоотримувач відкриває акредитив на користь вантажовідправника, експедитору передається копія акредитиву з вказанням всіх даних, необхідних для правильного виконання відвантаження; умови поставки з вказанням, які витрати по доставці товару несе продавець і які покупець. До відвантажувального доручення звичайно додаються копії товарних рахунків, імпортної ліцензії чи валютного дозволу.

Експедиторська інструкція — документ, який видається експедитору і містить інструкції щодо заходів, які він повинен здійснити для експедиції вказаних в ньому вантажів.

Повідомлення експедитором агента імпортера видається експедитором в країні експортера і сповіщає імпортера в країні експортера про експедирування вказаних в ньому вантажів.

Повідомлення експедитором експортера видається експедитором і сповіщає експортера про заходи, що прийняті для виконання отриманих інструкцій.

Рахунок експортера видається експортером з вказанням наданих послуг та їх вартості й вимогою їх оплати.

Експедиторське свідоцтво про отримання вантажу (ФІАТА) — необоротний документ, який видає експедитор з метою підтвердження того, що він взяв на себе відповідальність за конкретну партію вантажу при наявності безвідкличних інструкцій відправити її отримувачу, вказаному в документі, чи зберігати її в його розпорядженні.

Повідомлення про відправлення видається вантажовідправником чи його агентом перевізнику, оператору змішаних перевезень, власникам терміналу чи іншому отримувачу, містить інформацію про експортні вантажі, подані до відправлення, і вимагає необхідні розписки й заяви про відповідальність (мова йде про багатоцільовий документ про відвантаження вантажу).

Складська розписка експедитора — документ, який виписує експедитор, що виступає в якості управляючого складом. В ньому підтверджується отримання на склад товару і вказуються умови його зберігання та видачі або міститься посилання на ці умови. В документі містяться детальні положення стосовно прав утримувачів документа, які отримали його за передаточним надписом.

Розписка в отриманні товарів (складська квитанція)— документ, який видається портом, складом (депо) чи оператором терміналу і підтверджує отримання на зберігання вказаних в ньому товарів на умовах, вказаних в даному документі, чи на умовах, на які в ньому робиться посилання ( термін зберігання, плата). Цей документ посвідчує, що товари прийняті на зберігання, занесені до складської книги і підлягають видачі або самому власнику, або особі, вказаній в передаточному надписі.

Товароскладська квитанція видається власником складу власнику вантажу в підтвердження прийняття ним вантажу на зберігання. Однак на відміну від складської квитанції товароскладська складається з двох відділених одна від одної частин: складського свідоцтва і складського варанта — документа про отримання вантажу, який управляючий складом видає особі, що помістила товари на склад, з вказанням найменування складованих товарів. Він використовується в якості заставного свідоцтва.

Варант може бути використаний для оформлення отримання позики в банку під заставу товарів, що знаходяться на складі. У цьому випадку на варанті робиться відмітка про розмір виданої суми, термін повернення позики , а також передаточний надпис на ім'я кредитора.

Утримувач варанта має заставне право на товар в розмірі виданої позики. При поверненні позики варант передається утримувачу складського свідоцтва. Для отримання від складського підприємства товару повинні бути подані одночасно варант (заставне свідоцтво) і складське свідоцтво. Варант є товаророзпорядчим документом, з його передачею переходить право власності на товар.

Ордер на видачу товару — документ, що видається стороною, яка має право давати розпорядження про видачу вказаних в ньому товарів названому вантажоотримувачу, і який передається тому, хто зберігає товар.

Ордер на обробку вантажів — документ, який видає організація, що займається обробкою вантажів (портовою владою, оператором терміналу), для перевезення чи іншої обробки вантажів, за які вони несуть відповідальність.

Пропуск на товар — документ, який дає право на вивезення вказаних в ньому товарів з охороняємої території порту чи кінцевого пункту.

Документи на портові збори — документи, в яких вказується вартість наданих послуг зберігання і обробки вантажів, плата за простій судна та інші збори з власника вказаних в них товарів.