Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

7.3 Предмет контракту. Терміни поставок. Якість товару

Предмет контракту визначає вид дії, яка відображається в його назві. Предмет зовнішньоторговельної купівлі-продажу - це відвантаження вітчизняних товарів за кордон (експорт), а також поставка іноземних товарів в Україну (імпорт).

Об'єкт контракту зовнішньоторговельної купівлі-продажу - це товари, продукція а також результат виробничого і науково-технічного співробітництва, який при реалізації набуває форми товару.

Об’єктом контракту даного виду можуть виступати речі, які на­лежать продавцю (юридичній чи фізичній особі) за правом власності чи такі, що не існують на момент укладення угоди (речі які можуть виго­товити в майбутньому).

Після включення в текст зовнішньоторговельного контракту базис­них умов поставок необхідно конкретно вказати найменування товару, який продається і купується. Найменування товару, що поставляється, повинно бути точним і повним. Наприклад, при поставці обладнання вказують його тип, марку та ряд інших даних, що характеризують це обладнання.

Досить часто найменування товарів та їх перелік вказують в до­датках-спеціалізаціях до контракту.

Термін поставки - це календарні дати, до яких товари повинні бу­ти доставлені продавцем у визначені контрагентами географічні пункти.

В контрактах дата поставки може бути обумовлена двома спосо­бами:

1) Точна дата (день, неділя, місяць, квартал);

2) Непрямо, наприклад, протягом 30 днів з дати підписання контрак­ту, протягом двох місяців з дати отримання тех. документації, протягом 90 днів з дати відкриття акредитиву тощо.

Найбільш частий спосіб фіксації поставки - це дата перетинання кордону. Документами, що підтверджують факт поставки, є: залізнична накладна, авіонакладна, коносамент, поштова квитанція, акти приймання передачі товару, розписки складів тощо.

Терміни відвантаження можуть бути вказані так:

І) "негайно" - термін необхідний для оформлення митних формально­стей і транспортування. За звичаями міжнародної торгівлі ця умова фактично означає зобов'язання продавця поставити товар в будь-який день протягом не більше як двох тижднів;

2) "якомога скоріше" - продавець зобов’язаний прийняти всі міри для поставки товару в найкоротші терміни.

Зустрічаються також терміни, як "по мірі готовності", "з відкрит­тям навігації", "з нагромадженням партії не менше ...тонн".

Товарно-транспортна накладна повинна містити такі відо­мості: номер контракту, вартість вантажу, дату відправки, адресу регіо­нальної митниці, адресу покупця, номери його телефонів тощо.

Стаття 33 Віденської конвенції 1980 року передбачає, що для ви­конання зобов'язань по контракту, в тексті якого не вказана конкретна дата поставки враховується розумний термін після укладення договору.

За звичкою, що склалася в практиці міжнародної торгівлі понят­тя "негайна поставка" розуміється як поставка протягом 14 календар­них діб від дати підписання контракту. "Розумний термін" визначається, як правило, виходячи з конкретних умов контракту.

За порушення терміну поставки товару звичайно сторони перед­бачають в контракті умови про відповідальність.

У зовнішньоторговельних контрактах купівлі-продажу прийнято особливо виділяти умови про якість товару, що поставляється, які мо­жуть бути виділені в окремий розділ, або входити до складу розділу "Предмет контракту".

Якість - це сукупність властивостей (техніко-економічних та есте­тичних), які обумовлюють здатність задовольняти певні потреби, пов’язані з призначенням речі, продукції, товару.

Якість товару в контрактах, що укладаються в межах однієї країни чи регіонального управління, звичайно визначається прийняти­ми стандартами. В інших випадках якість товару визначається в спе­цифікації.

У зовнішньоторговельній термінології існують спеціальні поняття:

1) кондиція - означає умову про якість і пакування товару;

2) звичайна експортна якість.

У випадку, якщо умовами контракту не обумовлена якість прода­ного товару, то товар повинен вважатися придатним для тих цілей, для яких товар тих же характеристик звичайно використовується.

Згідно зі ст.35 Віденської конвенції 1980 року товар вважається та­ким, що не відповідає договору, якщо він:

1) непридатний для тих цілей, для яких товар тих же характери­стик звичайно використовується;

2) непридатний для будь-якої конкретної цілі, про яку продавець прямо чи непрямо був поставлений до відома покупцем під час укладення договору;

3) не відповідає якості товару, який продавець надав покупцю у виді зразка чи моделі.

При імпорті продовольчих товарів їх якість повинна підтверджува­тись сертифікатами якості, які видає державна компетентна організація країни походження товару на його партію. В тексті договору повинно бути зроблено посилання на документи, які підтверджують якість товару, що поставляється.