Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

9.2 Особливості контрактів на комплектне устаткування

Контракти купівлі-продажу на комплектне устаткування відрізняє складний зміст. Наявність різноманітних умов, тонкощів в формуванні обов'язків продавця і покупця, широкий перелік обов'язків продавця, в тому числі таких, що передбачають здійснення тісних зв'язків з покупцем (замовником) до і після поставки устаткування.

Важливою особливістю контрактів на комплектне устаткування є те, що в них встановлюються зв'язки не тільки між експортером і покупцем-імпортером устаткування, але й між спеціалізованими фірмами, які беруть участь в комплектації такої поставки субпостачальниками. Звичайно в виробництві комплектного устаткування беруть участь не тільки дочірні компанії ТНК, котра виступає в якості генерального підрядника, але й велике число формально незалежних фірм різних країн. При цьому генеральний підрядник організує комплектацію поставки і несе відповідальність перед покупцем за її своєчасність і якісність. З іншого боку, він здійснює безпосередні контакти з субпостачальниками, розміщуючи у них замовлення і контролюючи своєчасність їх виконання а також відповідність вимогам специфікацій.

Таким чином при поставках складного і комплектного устаткування відбувається встановлення цілої системи зв'язків між певною групою фірм, які беруть участь в поставці. Між цими фірмами встановлюються тісні й стійкі коопераційні зв'язки, які можуть починатися на стадії науково-дослідницьких і проектних робіт. Така практика забезпечує більш тісні контакти між експортером й імпортером в процесі створення об'єкта, узгодженість і координацію їх дій по введенню його в експлуатацію. Вона досить поширена як в промислово розвинутих країнах, так і останнім часом при купівлі устаткування країнами, що розвиваються, насамперед такими, як Індія, Бразилія, Аргентина, Мексика та інші.

До об'єму поставки в контрактах на комплектне устаткування входить:

  • проектна документація, технічна документація (інженерно - консультаційні послуги);

  • устаткування певної продуктивності з вказанням витрат сировини, палива і виходу готового продукту;

  • технічні послуги― монтаж, налагоджування, пуск устаткування в експлуатацію, навчання фахівців.

Розробка проекту (продукту) здійснюється з врахуванням вимог покупця, часто на основі його специфікацій і техніко-економічних умов. Це означає, що параметри майбутнього продукту або цілком задає покупець, або ж він бере участь в його розробці. Проект базується на попередньо проведених дослідженнях, в яких бере участь покупець.

До об'єму поставки входить також технологічне, допоміжне, контрольно- вимірювальне та інше устаткування.

Крім поставок устаткування і матеріалів в предмет поставки включаються технічні послуги ― направлення фахівців для консультування замовника, монтажу, налагоджування, пуску устаткування в експлуатацію, навчання місцевого персоналу.

Тісні зв'язки між постачальником і замовником здійснюються за такими основними напрямками:

  • спільні розробки і обговорення проекту;

  • затвердження замовником технічного проекту;

  • контакти по лінії приймання устаткування частинами, які йдуть паралельно з будівництвом цехів, де повинно бути встановлене устаткування;

  • відрядження фахівців постачальника на місце для авторського нагляду а також фахівців-експлуатаційників та інженерів-будівельників;

  • здійснення авторського нагляду за реалізацією проекту з боку постачальника і присутність на будівництві шеф-монтажників складного устаткування, оскільки необхідне оперативне узгодження змін, які вносяться в проект;

  • здійснення контролю за ходом будівництва з боку замовника;

  • перевірка матеріалів, комплектації;

  • забезпечення постачальником технічного обслуговування устаткування (поставка запасних частин, змінного устаткування) для забезпечення його безперебійної роботи.

Таким чином, в об'єм поставки в контрактах купівлі-продажу на комплектне устаткування входить: проектування цього устаткування (підготовка технічної документації), поставка самого устаткування і надання технічних послуг в зв'язку з монтажем, налагодженням і пуском устаткування в експлуатацію. Поставка комплектного та іншого складного устаткування передбачає встановлення тривалих відносин між продавцем і покупцем на основі договору, який укладається між ними і носить характер одноразової угоди з тривалим терміном виконання.

В умові "якість" у контрактах на комплектне устаткування обов'язкове вказання певних технічних параметрів і порядку проведення наступних випробувань на досягнення розрахункових показників, а також загальні посилання на технічні умови чи стандарти.

В умові "термін поставки" обов'язкове вказання конкретного терміну поставки, термінів часткових поставок відповідно з узгодженим сторонами графіком поставки. Датою поставки вважається дата акта сдачі- приймання.

З ускладненням предмета поставки ускладнюється визначення вартості поставки. Особливістю контрактів на комплектне устаткування є застосування складних методів розрахунку цін:

  • встановлення цін на кожну частину поставки ( часткову поставку) в момент підписання контракту ( базисні ціни);

  • коректування цін з врахуванням змін цін на сировину і матеріали, заробітну плату до терміну виконання контракту.

Для комлектного устаткування оцінка витрат виробництва проводиться за трьома компонентами:

  • вартість виробництва машин, устаткування і матеріалів;

  • витрати на інженерно-консультаційні послуги;

  • витрати на проведення будівельних робіт.

Розподіл вартості компонентів угоди всередині контракту проводить постачальник. Компанії розвинутих країн в основному використовують метод калькуляції реальних витрат, який передбачає узгодження вартості устаткування і послуг, які надаються, з замовником до укладання контракту. При цьому постачальник знайомить покупця не тільки з розрахунками ціни на устаткування , але й з розцінками погодинної оплати праці фахівців, техніків, монтажників та інших, що беруть участь в здійсненні поставки устаткування.

Ціна, яка змінюється залежно від зміни витрат виробництва в період виготовлення товару, отримала назву змінної. Обчислюється вона з використанням певних методів, посилання на які обов'язково повинні міститися в контракті. Найбільш поширеним є метод розрахунку змінної ціни, розроблений ЄЕК ООН.

Ціни коректуються з врахуванням зміни валютних курсів.

Для сучасних умов є характерним значне ускладнення способів платежу. Способи платежу розрізняються по тому, коли проводяться оплата товару відносно його фактичної поставки.

В контрактах на устаткування великої вартості найчастіше використовується поєднання різних способів платежу.

Платіж готівкою в таких контрактах звичайно здійснюється частинами або за окремі частини поставки (техдокументацію, устаткування, гарантійна сума), або в міру готовності товару.

Платіж авансом сплачується найчастіше до початку виконання замовлення. Аванс часто надається в товарній формі шляхом поставки сировини чи комплектуючих виробів для виготовлення замовленого устаткування. Аванс в грошовій формі встановлюється у певному відсотку від загальної вартості замовлення (звичайно 10-15%). Зустрічається аванс в розмірі повної суми контракту, коли покупець повністю бере на себе фінансування розробки та виготовлення нового товару (наприклад, нової моделі літака).

Поставки комплектного устаткування здійснюються переважно на основі цільового кредитування. Тривалий розрив у часі між укладанням контракту і початком функціонування імпортованого підприємства чи устаткування, великі суми угод зумовлюють необхідність використання позичених коштів для фінансування поставок.

Для поставок комплектного устаткування характерною є висока частка кредитів постачальників. В західноєвропейських країнах на частку кредитів постачальників приходиться 20-30%, в Японії―70-75% всіх кредитів.

Інша форма кредитування експорту комплектного устаткування― банківські кредити, які, як правило, надаються на більш пільгових умовах, а головне― мають державну гарантію. В останні роки ця форма отримує все більше поширення, що пов'язано зі збільшенням масштабів окремих угод, загостренням конкуренції на ринку, потребами країн, що розвиваються, в фінансуванні будівництва об'єктів. Поставка комплектного устаткування користується підтримкою з боку держави в економічно розвинутих країнах не тільки в області фінансування, але й в сфері страхування, надання гарантій виконання експортерами своїх зобов'язань, організації всієї системи експорту.

Наданий експортером кредит імпортеру може бути погашеним як в грошовій, так і в товарній формі, тобто поставками продукції збудованого комплектного підприємства. В контракті на поставку комплектного устаткування може твердо обумовлюватися частка продукції збудованого підприємства, яка буде направлятись експортеру (звичайно в розмірі 20-40%).

Платіж в кредит найчастіше передбачає здійснення розрахунку з угоди на основі наданого постачальником замовнику фірмового (комерційного) кредиту. Отримали поширення довгострокові кредити (на 10-15 років), які покривають до 80% суми контракту.

Первісний платіж по кредитах складає 10-20% суми контракту. Протягом пільгового терміну проценти по кредиту не перераховуються. Ставки по кредитах складають 10-14%.

Фірмові кредити надаються і погашаються в грошовій і товарній формах. Надання кредиту в товарній формі здійснюється шляхом відстрочення платежу або поставками устаткування і матеріалів. Погашення кредиту в товарній формі отримало поширення в угодах "про поділ продукції", які передбачають оплату отриманого імпортером цільового кредиту поставками частини продукції, що виробляється на збудованому підприємстві.

Для контрактів на комплектне устаткування є характерним також поєднання в одному контракті різних форм розрахунків: інкасової, акредитивної, шляхом телеграфних і поштових переказів, векселів. Широко використовується оплата за подільним акредитивом (за кожну часткову поставку).

Особливості приймання-здавання в контрактах на машини і устаткування полягають в тому, що приймання здійснюється на підприємстві постачальника. В контракті детально обумовлюється порядок приймання - здавання: її етапи (спостереження за ходом виготовлення і приймальні випробування), терміни приймання, обов'язки інспектора з приймання.

Продавець, як правило, бере на себе відповідальність за якість товару протягом певного терміну. Це зобов'язання продавця встановлюється в умові "гарантії", де обумовлюється обсяг гарантії, термін її дії, обов'язки продавця по гарантії. В контрактах на комплектне устаткування умова гарантії передбачає доведення постачальником в установлений термін підприємства до розрахункових показників і тільки після цього виплату гарантійної суми, яка складає 5-10% контрактної вартості.