Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

10. 3 Документи платіжно-банківських операцій

Інструкція з банківського переказу― документ, в якому клієнт доручає своєму банку провести виплату певної суми у вказаній валюті названій стороні, яка знаходиться в іншій країні, або обумовленим способом (наприклад, телеграфом, авіапоштою), або способом, залишеним на розсуд банку.

Заявка на банківську тратту― заявка, в якій клієнт просить свій банк видати банківську тратту і в якій вказуються сума і валюта тратти, особа, котра отримує платіж, місце і країна платежу.

Повідомлення про інкасовий платіж ― документ, за посередництвом якого банк повідомляє про платіж за інкасо. В ньому наводяться детальні дані й методи реалізації коштів.

Повідомлення про платіж за товарним акредитивом ― документ, за посередництвом якого банк повідомляє про платіж за товарним акредитивом.

Повідомлення про прийняття товарного акредитиву ― документ, за посередництвом якого банк повідомляє про прийняття платежів за товарним акредитивом.

Повідомлення про прийняття документів до оплати за товарним акредитивом ― документ, за посередництвом якого банк повідомляє про прийняття документів до оплати за товарним акредитивом.

Заявка на банківську гарантію ― документ, за посередництвом якого клієнт просить свій банк видати гарантію на користь названої сторони, котра знаходиться в іншій країні, з вказанням суми і валюти платежу, а також конкретних умов гарантії.

Банківська гарантія ― документ, згідно з яким банк зобов’язується виплатити обумовлену суму грошей названій стороні на вказаних в ньому умовах.

Гарантійний лист за товарним акредитивом ― документ, в якому бенефіціар товарного акредитиву бере на себе відповідальність за невиконання умов акредитиву і зобов'язується компенсувати отримані за акредитивом гроші разом з процентами та нарахуваннями.

Інкасове доручення ― документ, за посередництвом якого банку даються інструкції чи доручення обробити фінансові й (чи) комерційні документи з метою отримання акцепту й (чи) платежу, або пред'являти документи на інших умовах, які можуть бути в ньому вказані.

Форма подання документів ― документ, за посередництвом якого тратта чи аналогічний фінансовий документ і (або) комерційні документи надаються банку для акценту, обліку, обробки, оплати чи платежу за інкасо незалежно від того, надаються вони за товарним акредитивом чи без нього.

Заявка на товарний акредитив ― документ, за посередництвом якого банку доручається відкрити товарний акредитив на умовах, вказаних в цьому документі.

Товарний акредитив ― документ, в якому банк підтверджує, що він відкрив товарний акредитив, за яким бенефіціар повинен отримати платіж, підтвердження або облік тратт згідно з певними умовами і проти подання обумовлених документів а також тратт, якщо це обумовлено в документі.

Повідомлення про відкриття товарного акредитиву ― документ, який видає сповіщувальний банк про передачу товарного акредитиву бенефіціару чи іншому сповіщувальному банку.

Повідомлення про переказ товарного акредитиву ― документ, в якому банк сповіщає про те, що товарний акредитив (його частина) переказується чи був переказаний на користь іншого бенефіціара.

Повідомлення про зміну товарного акредитиву ― документ, в якому банк повідомляє про зміну умов товарного акредитиву.

Банківська тратта ― тратта, яка виставляється на користь третьої сторони, або одним банком на інший, або відділком банку на центральний відділок (чи навпаки) чи на інший відділок того ж банку. В обох випадках тратта повинна відповідати специфікаціям, передбаченим для чеків в країні, в якій вона повинна бути оплачена.

Переказний вексель ― документ, виданий чи підписаний згідно з діючим законодавством, який містить беззастережну вимогу, адресовану однією особою іншій особі, про сплату проти подання самого документа за вимогою, або на точно встановлену дату, або на іншу дату, вказану самим документом, певної суми грошей названій в документі особі, чи її наказу, чи подавцю.

Простий вексель ― документ, виданий і підписаний у відповідності з діючим законодавством в якому міститься беззастережне зобов'язання векселедавця сплатити певну грошову суму отримувачу або його наказу за вимогою чи на точно встановлену дату проти пред'явлення самого документа.

Боргове зобов'язання ― документ, який виписує покупець згідно з діючим законодавством, в якому міститься його одностороннє зобов'язання виплати після подання самого документа на дату, визначену з даного документа, вказану суму грошей наказу конкретної особи чи подавця.