Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційний білет.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
911.36 Кб
Скачать

2 .Рожеві сухі вина.

Назва рожеве вино умовно відповідає своїй назві. Рожеві вина за кольором умовно можна розділити на 3 групи: 1- від ясно-рожевого до світло-червоного; 2-блідно-рубінового забарвлення з тілесним відтінком; 3 — з відтінком лушпиння цибулі і оранжево-жовтими тонами.

Понад усе цінують яскраво-рожеві з малиновим тоном, ароматні і свіжі молоді трояндові вина. Їх отримують короткочасним (8-16 годин) настоюванням червоних сортів винограду з незабарвленим соком (Каберне-Совіньйон, Мерло, Матраца та ін.) або пресуванням цілих грон червоних сортів із забарвленим соком (Саперави, Джалита, Одеський чорний та ін.), а також купажним шляхом за спеціальною технологією.

Вина другої групи виробляють у Франції під назвою «клерет». Це — майже білі вина. До представників третьої, самої нетипової групи вин відносяться усі види окислених, найменш цінних рожевих сухих вин. Досить забарвлені рожеві вина, близькі до червоних, отримують шляхом тривалого (до 24 год) наполягання або підброджування мезги рожевих і червоних сортів винограду. Рожеві вина, наближені до білих, готують шляхом переробки червоних сортів винограду за білим способом.

Більшість рожевих сухих вин мають непостійний, часто невизначений колір, простий жорсткий смак, що пов'язано з окисленностю, відсутністю спеціальної технології. В той же час існує попит на неокислені рожеві столові вина з нарядним чисто рожевим кольором, тонким ароматом свіжого винограду, приємною легенею і свіжим смаком, що нагадує біле вино. Складність технології отримання таких вин полягає в забезпеченні необхідного балансу фенольних речовин і антоціанів, попередженні їх окислення і збереженні в готовій продукції типових малинових відтінків рожевого кольору.

Купажна технологія на основі одного сорту винограду забезпечує отримання найбільш гармонійного вина, досягнення необхідної колірної композиції і постійних типових якостей рожевого вина. Високоякісні рожеві купажні вина з білих і червоних сортів винограду готують також в Криму.

Рожеві вина надзвичайно чутливі до сульфітації. За відсутності SO2 вони, не маючи достатнього запасу власних захисних речовин, легко окислюються і жовтіють. При надлишку сірчистої кислоти вина спочатку знебарвлюються, а потім придбавають стійку жовтизну і неприємний жорсткий смак. Загальний вміст сірчистої кислоти в готовій продукції не повинен перевищувати 150 міліграм/л.

3.Класифікація вин за якістю

Столові вина – це напої отримані спиртовим бродінням чистого соку, свіжого винограду із участю під час бродіння твердих частин грона(шкірочки, насіння) або без них.Природна міцність столових вин від 9 до 14%, а цукрі від 16 до 18%. Столові Сухі Вина. Головна їхня особливість повна відсутність цукру і невисокий вміст спирту (10-12%). Виноматеріал, отриманий після бродіння, ніколи не спиртують Столові напівсухі і напівсолодкі вина. Такими вони стають від того, що пpоцесс бродіння штучно переривається різким охолодженням бродячого сусла. При цьому в ньому накопичується 11-13% спиpта і залишається 3-8% цукру. Кріплені вина — це вино, виготовлене неповним зброджуванням цукрів сусла чи м’язги, або купажуванням сухих виноматеріалів зі свіжим, концнтрованим чи спиртованим суслом. Особливістю кріплених вин є припинення бродіння виноградного сусла додаванням етилового спирту. Через підвищений вміст спирту вони краще зберігаються. Об’ємна частка спирту в міцних винах – 17-20%, цукрів – до 11 г/см³.

Міцні вина – вміст спирту 17 – 20% об., цукристість невисока до 10%.

Десертні напівсолодкі – міцність 16% і більше, і невисока цукристість 5 – 10%.

Кріплені десертні солодкі вина – високий вміст цукрів 10 – 20% і помірний вміст спирту 12 – 16%.

Лікерні – містять не більше 15% спирту і до 10% і більше цукру.

Ігристі вина - вина, насичені вуглекислотою або за рахунок подвійного бродіння в герметично закритих ємностях, або при первинному бродінні за рахунок недобродшого цукру.

7. Ароматизовані вина. Ароматизовані вина (вермути) також бувають міцними і десертними. Міцні вермути готують з додаванням етилового спирту до 16-18% об., цукру –до 10%, десертний – 16% спирту ,16% цукру. Шипучі вина - вина, які містять вуглекислоту.. Шипучі вина діляться на Шампанські, Ігристі і Газовані (насичені вуглекислотою штучним шляхом).